Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Ταμάρα Μαξιμένκοβα, ένα νέο πρόσωπο, πολλά υποσχόμενο!
Ταμάρα Μαξιμένκοβα, ένα νέο πρόσωπο, πολλά υποσχόμενο!

H Ταμάρα Μαξιμένκοβα βρίσκεται στο Β’ εξάμηνο των σπουδών της στο τμήμα Ζαχαροπλαστικής Τέχνης της LE MONDE. Η πρωτότυπη ματιά, η επιλογή των υλικών αλλά κυρίως η χαρακτηριστική “γεωμετρική” άποψή της, προσδίδουν στην αυριανή ζαχαροπλάστρια κάτι από τη στόφα των μεγάλων και διάσημων pastry chefs. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, μιλά για την αγάπη της για τη ζαχαροπλαστική τέχνη και τις επιρροές της, καθώς και για τα μελλοντικά της σχέδια.

Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με τη ζαχαροπλαστική;

Όταν ήμουν μικρή δεν υπήρχαν πολλά γλυκά στη Ρωσία και έτσι η μητέρα μου τα έφτιαχνε μόνη της. Καθόμουν κοντά της και την παρακολουθούσα... Ήταν μια διαδικασία που τη θεωρούσα συναρπαστική! Η πρώτη μου “επίσημη” επαφή ήταν όταν παρακολούθησα σεμινάρια για ερασιτέχνες. Μου άρεσαν τόσο, που άμεσα αποφάσισα να σπουδάσω σε επαγγελματικό επίπεδο!

Από πού αντλείς έμπνευση και πώς ενημερώνεσαι για τις τάσεις;

Κυρίως από το ίντερνετ παρακολουθώ ό,τι πιο καινούργιο έχουν να δείξουν οι κορυφαίοι ξένοι ζαχαροπλάστες. Επισκέπτομαι blogs γνωστών επαγγελματιών του χώρου, είμαι συνδρομήτρια σε επαγγελματικά περιοδικά και βέβαια, αγοράζω πολλά καλά βιβλία ζαχαροπλαστικής. Η έμπνευση όμως, έρχεται από παντού τόσο από γλυκά άλλων, όσο και και από καθημερινά πράγματα, όπως για παράδειγμα αντικείμενα design.

Τα γλυκά σου συνδυάζουν ρετρό στοιχεία και γεωμετρική φόρμα. Ποιες είναι οι επιρροές σου;

Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω δει κάπου αυτό το στιλ, αλλά είναι η δική μου ματιά σε αυτό που λέγεται γλυκό. Μου αρέσει όταν κόβεται το γλυκό να βλέπεις ίσιες και πολύ λεπτές στρώσεις και αυτό το πετυχαίνω φτιάχνοντας πάντα πρώτη την καρδιά του γλυκού. Μου αρέσουν τα γλυκά να είναι... κομψά! Προτιμώ να μη βάλω τίποτα στη διακόσμηση και να είναι πολύ απλό, αλλά με μια ματιά στην τούρτα να μπορεί κάποιος να καταλάβει τί γεύση θα έχει.

Ποιους Έλληνες και ξένους ζαχαροπλάστες έχεις ως πρότυπα;

Από τους Έλληνες θαυμάζω τον καθηγητή μου Χάρη Ψιλόπουλο και τον Τάσο Πρωτοψάλτη, ενώ οι ξένοι ζαχαροπλάστες που θεωρώ top είναι ο Francisco Migoya, ο Yann Duytsche, o William Curley και βέβαια, ο γνωστός σε όλους Pierre Hermé.

Ποιο το αγαπημένο σου υλικό;

Μου αρέσει να χρησιμοποιώ φρούτα της ρωσικής γης (μύρτιλα, φραγκοστάφυλα, βατόμουρα κ.ά) τόσο φρέσκα όσο και σε πουρέδες. Θέλω επίσης, να δοκιμάσω να βάλω στις συνταγές μου και ελληνικά προϊόντα που αγαπάω πολύ, όπως είναι τα ξερά σύκα, τα γλυκά του κουταλιού και το μέλι.

Τι όνειρα έχεις για το μέλλον;

Εννοείται ότι θέλω οπωσδήποτε να τελειώσω τη σχολή μου! Στη συνέχεια, οπωσδήποτε να δουλέψω σε ζαχαροπλαστείο, ώστε να μάθω να ανταποκρίνομαι στις ανάγκες της μαζικής παραγωγής. Και αφού αποκτήσω την απαραίτητη εμπειρία, θα ήθελα να δημιουργήσω το δικό μου ζαχαροπλαστείο, όπου θα φτιάχνω τα γλυκά που με εκφράζουν. 

Οι συνταγές της Ταμάρα:

• Τούρτα με μους λευκής σοκολάτας & μους φραμπουάζ με τριαντάφυλλο

• Κύβος με κρέμα τυριού και φρουτένιες "βούλες"

• Τούρτα με φράουλες  

 

Συνέντευξη-Επιμέλεια Συνταγών: Ελένη Μανίκα

Από το τεύχος 151 (Μάιος/Ιούνιος 2013) του περιοδικού Z+G.