Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Γαλατόπιτα και Μπατζάρα: Οι βλάχικες πίτες του Χρήστου Σαφέτη
Γαλατόπιτα και Μπατζάρα: Οι βλάχικες πίτες του Χρήστου Σαφέτη

Η ελληνική αρτοποιία είναι γεμάτη από φωτεινά παραδείγματα οικογενειών, που σε πείσμα των καιρών, επιμένουν ποιοτικά και παραδοσιακά, μεταλαμπαδεύοντας γνώσεις και συνταγές που έχουν κατακτηθεί μέσα από την πολύχρονη εμπειρία τους στο αντικείμενο. Πολλές φορές, αυτές οι συνταγές, προέρχονται από την πολύτιμη παρακαταθήκη της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης και οι αρτοποιοί τις διατηρούν απαράλλαχτες, όπως τις έμαθαν από τους πατεράδες και τους παππούδες τους. Τέτοια περίπτωση είναι και το αρτοποιείο του Χρήστου Σαφέτη (στην φωτογραφία αριστερά με τη σύζυγό του, Κατερίνα) στην Ν. Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, που ειδικεύεται στις παραδοσιακές βλάχικες πίτες της Θεσσαλίας!

Έμφαση στην παράδοση

Ας πάρουμε όμως, την ιστορία από την αρχή και συγκεκριμένα από το 1983, όταν ο πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη, κ. Βασίλης Σαφέτης μαζί με την σύζυγό του Αναστασία, αποφάσισαν να ξεκινήσουν την πορεία τους στον δύσκολο δρόμο της αρτοποιίας και να γνωρίσουν στους κατοίκους της Ν. Ευκαρπίας αλλά και της Θεσσαλονίκης γεύσεις που μέχρι τότε δεν είχαν δοκιμάσει. Η εμπειρία του κ. Βασίλη ως αρτεργάτη από το 1966, η όρεξη για δουλειά, το μεράκι, η αγάπη του για το επάγγελμα αλλά και οι παραδοσιακές του καταβολές ως Ολύμπιος Βλάχος έδιναν τα εχέγγυα της επιτυχίας. Με συνταγές όπως η γαλατόπιτα, η μπατζάρα και το χωριάτικο ψωμί, τις οποίες μετέφερε αυτούσιες από τους παππούδες του, η επιτυχία ήταν προδιαγεγραμμένη.

Η νέα γενιά στο αρτοποιείο

Δίπλα στο Βασίλη Σαφέτη, γαλουχήθηκε και ο γιος του Χρήστος, που από 8 χρονών ανακατευόταν με το αλεύρι. Ο Χρήστος ανήκει στη νέα γενιά αρτοποιών, που με όπλο τους τη μόρφωση (πτυχιούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός) και το σεβασμό στις παραδοσιακές αξίες του επαγγέλματος, δείχνουν το δρόμο της εξέλιξης. Από το 2001 ασχολείται ενεργά με την αρτοποίηση, ενώ το 2007 ανέλαβε εξ ολοκλήρου την επιχείρηση μαζί με την σύζυγό του Κατερίνα που είναι πτυχιούχος Μηχανικός Έργων Υποδομής. Όνειρό τους, ήταν η συνέχιση της παράδοσης που δημιούργησε ο κ. Βασίλης με την κ. Αναστασία. Από την πρώτη στιγμή, απέρρριψαν όλες τις εύκολες λύσεις, και προτίμησαν να ακολουθήσουν το δρόμο της ποιότητας. Ανακαινίζοντας το 2008 ριζικά το κατάστημα επί της Μ. Αλεξάνδρου 6 στην Ν. Ευκαρπία, ξεκίνησαν με μια πιο σύγχρονη προσέγγιση της δουλειάς, αλλά κρατώντας πιστά τις παραδοσιακές συνταγές που κληρονόμησαν από το Θεσσαλό πατέρα τους. Άλλωστε η βασική αρχή που διέπει την επιχείρηση είναι ότι τα πάντα πρέπει να παράγονται στο εργαστήριο και να μην εμπορεύονται τίποτα.

Στην φωτογραφία: Οι δύο γενιές ιδιοκτητών πλαισιωμένοι από το προσωπικό της επιχείρησης.

Η συνταγή για πετυχημένες πίτες!

Βάσει αυτής της αρχής, όλες οι πίτες φτιάχνονται καθημερινά στο εργαστήριο του καταστήματος χρησιμοποιώντας αγνά υλικά και τις παραδοσιακές συνταγές, που η οικογένεια φυλάει σαν κόρη οφθαλμού! Χειροποίητο φύλλο, φρέσκα χόρτα, αυθεντική φέτα και χειροποίητες κρέμες είναι τα μυστικά της απόλυτης επιτυχίας. Γαλατόπιτες, μπατζάρες, τυρόπιτες, κασερόπιτες, σπανακοτυρόπιτες και λογής άλλες πίτες κοσμούν καθημερινά την βιτρίνα του αρτοποιείου μαζί με τα ψωμιά, φτιαγμένα με μεράκι και παραδοσιακές τεχνικές. Άλλωστε, για τις πίτες του λέει με περηφάνια ο κ. Σαφέτης: “Οι πίτες αποτελούν ένα ανεξάντλητο κεφάλαιο της ελληνικής γαστρονομίας. Κάθε περιοχή, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη έχει να επιδείξει τις δικές της μοναδικές συνταγές. Εμείς, χάρη στη θεσσαλική -και συγκεκριμένα βλάχικη- καταγωγή μας φτιάχνουμε τις παραδοσιακές πίτες του τόπου μας που έχουν γίνει best seller ανάμεσα στους πελάτες μας! Χρησιμοποιούμε μόνο αγνές πρώτες ύλες και πολλή αγάπη. Ακολουθούμε απόλυτα τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής της πίτας, ανοίγοντας στο χέρι το φύλλο και φτιάχνοντας τις γεμίσεις με αγνά, προσεκτικά διαλεγμένα υλικά. Η γαλατόπια και η μπατζάρα ψήνονται σε στρογγυλά ταψιά και κόβονται σε χορταστικές, σπιτικές μερίδες. Ο κόσμος ανταποκρίνεται και τις αγοράζει καθημερινά. Η γεύση τους είναι μια αποκάλυψη για τους αμύητους στις παραδοσιακές γεύσεις”. Τέλος, ο κ. Σαφέτης, μας αποκαλύπτει ένα μυστικό για να ξεχωρίζουμε την ποιοτική πίτα: “Η καλή πίτα είναι αυτή που τρώγεται και κρύα. Δοκιμάστε την πίτα μας και κρύα και θα το καταλάβετε...”

Στις φωτογραφίες: 1, 3. Στιγμιότυπα από την παρασκευή της παραδοσιακής βλάχικης γαλατόπιτας. 2. Το μίγμα της γεύσης μπαίνει στην παραδοσιακή Μπαντζάρα.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Έχοντας αποκτήσει δύο αγοράκια 6 και 3 χρόνων, τον Βασίλη και τον Απόστολο, η παράδοση μοιάζει να έχει και συνέχεια. “Αν το αγαπάνε όπως αγαπάμε και εμείς αυτό που κάνουμε, τότε η επιτυχία θα έχει και συνέχεια” λέει η κ. Κατερίνα για τα παιδιά της. Και τα σχέδια του νεαρού ζευγαριού για το μέλλον είναι αισιόδοξα. Ήδη γίνονται συζητήσεις για την τοποθέτηση καταστημάτων σε δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχουν και σκέψεις για ένα κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Το franchise είναι στις σκέψεις των ιδιοκτητών αλλά σίγουρα όχι άμεσα.

 Οι βλάχικες πίτες του Χρήστου Σαφέτη:  

• Γαλατόπιτα

• Μπαντζάρα

Επιμέλεια: Λία Παπαναστασίου, Φωτογραφίες: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Από το τεύχος 104 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2013) του περιοδικού Α-Ζ.