A  A  A +
Πίσω
Γαλατόπιτα
Γαλατόπιτα

Υλικά

Για τη γέμιση:
γάλα 1.750 γρ.
αλεύρι 175 γρ.
ζάχαρη 275 γρ.
αυγά 3
λίγη βανίλια
λίγο φρέσκο βούτυρο
Για την ζύμη:
αλεύρι για πίτα 400 γρ.
νερό 200γρ.
λάδι 30γρ.
λίγο ξύδι και λίγο αλάτι

Βήματα

Εκτέλεση

Για τη γέμιση: Επιλέγουμε πολύ προσεκτικά τις πρώτες ύλες μας. Φρέσκο γάλα, αυγά ημέρας και φρέσκο βούτυρο είναι απαραίτητα για την επιτυχία της γαλατόπιτας. Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, αν και στην πατροπαράδοτη βλάχικη συνταγή, πολλές φορές ήταν και αιγοπρόβειο, οπότε η γαλατόπιτα έπαιρνε μια πολύ ιδιαίτερη γεύση. 

Αρχικά βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μέχρι να ζεστάνει, ετοιμάζουμε το μίγμα των υπόλοιπων υλικών. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά και τη βανίλια. Δουλεύουμε πολύ καλά με το σύρμα να ενσωματωθούν τα αυγά. Μόλις ζεστάνει το γάλα, ρίχνουμε τα υλικά από το μπολ στην κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, ανακατεύουμε συνεχώς να μην κολλήσει. Τέλος, κατεβάζουμε από την φωτιά, ρίχνουμε το φρέσκο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για να τη χρησιμοποιήσουμε για το στρώσιμο της πίτας.

Για την ζύμη: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για 2’ στην πρώτη ταχύτητα και έπειτα στην γρήγορη μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη κρατημένη αλλά ελαστική. Πλάθουμε σε καρβελάκι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15’ και ανοίγουμε φύλλο. Αλείφουμε το φύλλο με 200 gr μαλακή μαργαρίνη. Κόβουμε το φύλλο σε 8 κομμάτια χωρίς να φτάσουμε στο κέντρο και μαζεύουμε το ένα πάνω στο άλλο σχηματίζοντας πάλι μια μπάλα. Το βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένο για 4 ώρες.

Στρώσιμο της πίτας: Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί. Ανοίγουμε το φύλλο ελαφρά μεγαλύτερο από το ταψί και το απλώνουμε στο ταψί. Ρίχνουμε την κρέμα μέσα (αφού έχει κρυώσει καλά) και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Γυρίζουμε το περίσσευμα από το φύλλο προς τα μέσα κάνοντας ένα κόθρο. Αλείφουμε τον κόθρο με λάδι και αυγό και ψήνουμε στους 180 για 45’ περίπου. Μόλις βγει η πίτα την αλείφουμε με λίγο φρέσκο βούτυρο. 

Συνταγή: Χρήστος Σαφέτης, Φωτό: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Από το τεύχος 104 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2013) του περιοδικού Α-Ζ.