A  A  A +
Πίσω
Τάρτα κουραμπιέ με κρέμα αμυγδάλου
Τάρτα κουραμπιέ με κρέμα αμυγδάλου

Υλικά

Για δύο τάρτες:
Για ζύμη κουραμπιέ:
Βούτυρο γάλακτος 260 γρ.
Ζάχαρη άχνη 80 γρ.
Ιμβερτοσάκχαρο 20 γρ.
Κονιάκ 25 γρ.
Αλεύρι μαλακό 380 γρ.
Αμύγδαλο πούδρα 80 γρ.
Για κρέμα αμυγδάλου:
Βούτυρο 82% 200 γρ.
Ζάχαρη άχνη 80 γρ.
Γλάσο λευκό 80 γρ.
Γλυκόζη 20 γρ.
Ζαχαρούχο γάλα 20 γρ.
Αμύγδαλο κροκάν 100 γρ.

Βήματα

Εκτέλεση

Για ζύμη κουραμπιέ: Αφρατεύουμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη άχνη και το ιμβερτοσάκχαρο. Στην συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα το κονιάκ και τέλος το αλεύρι και το αμύγδαλο. Φορμάρουμε τη ζύμη σε δυο τσέρκια (διαμέτρου 22cm) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 20 - 25’.

Για κρέμα αμυγδάλου: Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό όλα τα υλικά, εκτός από το αμύγδαλο, μέχρι να αφρατέψουν καλά κι έπειτα προσθέτουμε το αμύγδαλο. Ομογενοποιούμε καλά το μείγμα και στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για περίπου 10 - 20 λεπτά.

Μοντάζ: Βάζουμε την τάρτα μας σε σχάρα ή ειδικό σταντ. Γεμίζουμε με την κρέμα αμυγδάλου μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό κορνέ και γεμίζουμε την τάρτα κάνοντας μύτες. Τέλος, κοσκινίζουμε το γλυκό με ζάχαρη άχνη που δεν υγρασιάζει και στολίζουμε με μπισκοτάκια σε σχήμα αστεριού ή άλλο γιορτινό μοτίβο.

Tips:

• Ένα από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά την παρασκευή του γλυκού είναι η υφή της κρέμας αμυγδάλου. Ο λόγος τα κροκάν που μπορεί να στομώσουν ελαφρώς το κορνέ σας.

• Αν δεν θέλετε να το ρισκάρετε, χρησιμοποιήστε μεγαλύτερης διατομής κορνέ ή προσθέστε τα αμύγδαλα κροκάν, αφού πρώτα τα χτυπήσετε σ’ ένα μπλέντερ.

• Όσο πιο αφράτη η κρέμα αμυγδάλου, τόσο πιο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα.

Συνταγή: Νίκος Λαμπρούκος, Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος

Από το τεύχος 153 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2013) του περιοδικού Z+G.