A  A  A +
Πίσω
Μιλφέιγ δίπλας με μους μελιού
Μιλφέιγ δίπλας με μους μελιού

Υλικά

Για 10 - 12 τεμάχια
Για ζύμη δίπλας:
Αβγά 6 τμχ
Κρόκοι 4 τμχ
Ζάχαρη 50 γρ.
Ούζο 40 γρ.
Αλεύρι μαλακό 800 γρ.
Αλεύρι ολικής 150 γρ.
Αλάτι 5 γρ.
Κανέλα 1 γρ.
Για μους μελιού:
Γάλα 200 γρ.
Κρέμα γάλακτος 35% 200 γρ.
Ζάχαρη 100 γρ.
Αβγά 2 τμχ
Μέλι θυμαρίσιο 120 γρ.
Ζελατίνες 30 γρ.
Κρέμα γάλακτος 35% (μισοχτυπημένη) 500 γρ.

Βήματα

Εκτέλεση

Για ζύμη δίπλας: Ανακατεύουμε μαζί τα αβγά, τους κρόκους, την ζάχαρη και το ούζο. Στο μίξερ με τον γάντζο βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι και την κανέλα. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα ομογενοποιημένα υγρά υλικά ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο ζυμάρι. Αφήνουμε περίπου για μία ώρα να ξεκουραστεί και στη συνέχεια το ανοίγουμε με έναν πλάστη και κόβουμε τετράγωνα φύλλα, διαστάσεων 10x10cm. Τηγανίζουμε τις δίπλες μας σε καυτό λάδι και τις σιροπιάζουμε σε σιρόπι 28 γράδα, το οποίο περιέχει και λίγο μέλι.

Για μους μελιού: Τοποθετούμε σε ένα σκεύος το γάλα, την κρέμα, την ζάχαρη, τα αβγά και το μέλι. Στην συνέχεια το βάζουμε στη φωτιά και το φτάνουμε στους 78°C. Προσθέτουμε την ζελατίνα και κρυώνουμε το μείγμα στους 14°C. Τέλος προσθέτουμε τη μισοχτυπημένη κρέμα γάλακτος.

Μοντάζ: Τοποθετούμε σε ένα δίσκο ένα τετράγωνο φύλλο δίπλας και γεμίζουμε με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής την επιφάνεια της δίπλας με μους μελιού κάνοντας στρογγυλές μύτες. Τοποθετούμε προσεκτικά πάνω στη μους άλλο ένα φύλλο δίπλας και ξανά άλλη μια στρώση από τη μους μελιού. Τέλος, κλείνουμε το γλυκό μ’ ένα ακόμη φύλλο δίπλας. Γαρνίρουμε με μέλι, χοντροκομμένα καρύδια και λίγη κανέλα.

Tips:

• Η συγκεκριμένη συνταγή για φύλλο δίπλας περιέχει ούζο, οπότε το γλυκό έχει μια απαλή γεύση ούζου. Αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να προσθέσετε κάποιο άλλο λικέρ της αρεσκείας σας.

• Όσο πιο πολλή ώρα αφήσουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί τόσο πιο εύκολη θα είναι η διαδικασία ανοίγματος με τον πλάστη.

• Μπορείτε να ενισχύσετε τη γεύση της μους μελιού με κάποιο μπαχαρικό.

• Προσοχή, στη ζάχαρη γιατί το μιλφέιγ στο τέλος, περιχύνεται με επιπλέον σιρόπι.

• Μια χρήσιμη συμβουλή για το στήσιμο του γλυκού είναι σε κάθε στρώση μους μελιού, να προσθέσετε μια ροζέτα από κρέμα βουτύρου λίγο πιο πυκνής σύνθεσης, ώστε να μην «κάτσει» το επόμενο φύλλο δίπλας πάνω στη μους.

• Τέλος, το γλυκό μπορεί να μπει σε ποτηράκι, για ακόμα πιο μοντέρνα εμφάνιση.

Συνταγή: Νίκος Λαμπρούκος, Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος

Από το τεύχος 153 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2013) του περιοδικού Z+G.