A  A  A +
Πίσω
Μελομακάρονο με γκανάς σοκολάτας
Μελομακάρονο με γκανάς σοκολάτας

Υλικά

Για μελομακάρονο:
Αλεύρι μαλακό 650 γρ.
Βρώμη (νιφάδες) 100 γρ.
Σιμιγδάλι ψιλό 80 γρ.
Ηλιέλαιο 100 γρ.
Ζάχαρη καστανή 120 γρ.
Χυμός πορτοκάλι 200 γρ.
Νερό 150 γρ.
Βινσάντο Σαντορίνης 50 γρ.
Αμμωνία 5 γρ.
Κανέλα/γαρίφαλο 3 γρ.
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για γκανάς σοκολάτας:
Κουβερτούρα 72% 320 γρ.
Κρέμα γάλακτος 35% 130 γρ.
Γλυκόζη 30 γρ.
Βούτυρο 50 γρ.
Γλάσο άσπρο 50 γρ.
Βανίλια στικ 1 τμχ

Βήματα

Εκτέλεση

Για μελομακάρονα: Αναμειγνύουμε σ’ ένα μπολ το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το νερό, το βινσάντο και τα μπαχαρικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά στο παραπάνω μείγμα και πλάθουμε απαλά με τα χέρια, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τοποθετούμε τη ζύμη σ’ένα τετράγωνο τσέρκι 20x20 cm και ψήνουμε στους 175°C για 35 λεπτά περίπου. Σιροπιάζουμε το μελομακάρονο ζεστό σε κρύο σιρόπι 30 γράδα, το οποίο περιέχει λίγο μέλι.

Για γκανάς σοκολάτας: Βράζουμε σ’ ένα σκεύος την κρέμα γάλακτος μαζί με τη γλυκόζη και το στικ βανίλιας και στη συνέχεια, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας απαλά μέχρι την ομογενοποίησή τους.

Μοντάζ: Αφού έχουμε αφήσει τη βάση μας από μελομακάρονο να στραγγίξει από το πολύ σιρόπι, περιχύνουμε τη γκανάς σοκολάτας πάνω σε αυτό και το τοποθετούμε το τσέρκι στην κατάψυξη για 2-3 ώρες περίπου, ώστε να παγώσει και να είναι πιο εύκολο στους χειρισμούς. Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε το γλυκό, το βγάζουμε από την κατάψυξη και κόβουμε σε τετράγωνες μερίδες. Πασπαλίζουμε με σκόνη κακάο.

Tips:

• Η ζύμη του μελομακάρονου θέλει πολύ καλή πίεση μέσα στο τσέρκι ώστε να στρώσει ομοιόμορφα και να μην σηκωθούν οι άκρες με το ψήσιμο.

• Πριν ακόμα το βάλετε στο φούρνο, τρυπήστε πολύ καλά τη ζύμη, ώστε να πετύχετε καλύτερη και ταχύτερη απορρόφηση του σιροπιού κατά τη διαδικασία του σιροπιάσματος.

• Πολύ σημαντικό είναι να αφήσετε το μελομακάρονο να στραγγίζει όσο το δυνατόν περισσότερο σε σχάρα.

• Το στάδιο της κατάψυξης του γλυκού είναι βασικό και άκρως απαραίτητο, γιατί η σιροπιασμένη βάση μελομακάρονου μαλακώνει εύκολα και η εμφάνιση αδικεί την πρωτοτυπία του γλυκού.

• Αν θέλετε να κάνετε ακόμα πιο εντυπωσιακό το γλυκό, δώστε με τη βοήθεια φόρμας, σχήμα αστεριού ή δέντρου.

Συνταγή: Νίκος Λαμπρούκος, Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος

Από το τεύχος 153 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2013) του περιοδικού Z+G.