Για μελομακάρονα: Αναμειγνύουμε σ’ ένα μπολ το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το νερό, το βινσάντο και τα μπαχαρικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά στο παραπάνω μείγμα και πλάθουμε απαλά με τα χέρια, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τοποθετούμε τη ζύμη σ’ένα τετράγωνο τσέρκι 20x20 cm και ψήνουμε στους 175°C για 35 λεπτά περίπου. Σιροπιάζουμε το μελομακάρονο ζεστό σε κρύο σιρόπι 30 γράδα, το οποίο περιέχει λίγο μέλι.
Για γκανάς σοκολάτας: Βράζουμε σ’ ένα σκεύος την κρέμα γάλακτος μαζί με τη γλυκόζη και το στικ βανίλιας και στη συνέχεια, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας απαλά μέχρι την ομογενοποίησή τους.
Μοντάζ: Αφού έχουμε αφήσει τη βάση μας από μελομακάρονο να στραγγίξει από το πολύ σιρόπι, περιχύνουμε τη γκανάς σοκολάτας πάνω σε αυτό και το τοποθετούμε το τσέρκι στην κατάψυξη για 2-3 ώρες περίπου, ώστε να παγώσει και να είναι πιο εύκολο στους χειρισμούς. Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε το γλυκό, το βγάζουμε από την κατάψυξη και κόβουμε σε τετράγωνες μερίδες. Πασπαλίζουμε με σκόνη κακάο.
Tips:
Συνταγή: Νίκος Λαμπρούκος, Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος
Από το τεύχος 153 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2013) του περιοδικού Z+G.