A  A  A +
Πίσω
Πρόβειο παγωτό καϊμάκι
Πρόβειο παγωτό καϊμάκι

Υλικά

Πρόβειο γάλα (φρέσκο) 3,5 lt
Ζάχαρη κρυσταλλική 750 γρ.
Μαστίχα (δάκρυα) 20 γρ.
Σαλέπι 20 γρ.
Ξύλα κανέλας 5-6 τμχ.
Σκόνη κανέλας (για τη διακόσμηση)

Βήματα

Εκτέλεση

Σε μεγάλο δοχείο προσθέτουμε το γάλα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά –πλην της ζάχαρης– και βάζουμε το μείγμα να βράσει, ώσπου να ενοποιηθούν οι γεύσεις και τα αρώματα. Σουρώνουμε με τη βοήθεια ψιλής σίτας και μεταφέρουμε το γάλα σε νέο δοχείο, όπου αναμειγνύεται με την κρυσταλλική ζάχαρη.

Ρίχνουμε το μείγμα στον παστεριωτή, όπου θα φτάσει τους 82 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να συντελεστεί η απαραίτητη διαδικασία της παστερίωσης και ομογενοποίησης.

Εν συνεχεία μεταφέρεται στην παγωτομηχανή, όπου ψύχεται για δέκα τουλάχιστον λεπτά στους -7°C. Από την παγωτομηχανή, μεταφέρουμε το παγωτό σε μπολ με τη βοήθεια μιας μαρίζ. Σερβίρουμε σε μπολ και συμπληρώνουμε τη σύνθεση με σκόνη κανέλας. 

Συνταγή: Γιάννης Μπακογιάννης

Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος

Από το τεύχος 161 (Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2015) του περιοδικού Z+G.