Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Ζαχαροπλαστείο Γ. Σιδηρόπουλος - Το όνομα του γλυκού στην Πτολεμαΐδα
Ζαχαροπλαστείο Γ. Σιδηρόπουλος - Το όνομα του γλυκού στην Πτολεμαΐδα

Με εμπειρία περισσότερων από 35 χρόνων, τα ζαχαροπλαστεία «Γ. Σιδηρόπουλος» είναι συνώνυμα του γλυκού στην πόλη. Με άρτια οργάνωση και πολύ πάθος για τη ζαχαροπλαστική, η οικογενειακή επιχείρηση έχει φτάσει επάξια στο σημερινό σημείο καταξίωσης.  

Ο κ. Γιώργος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε σε χωριό κοντά στην Πτολεμαΐδα και ήδη από πολύ μικρή ηλικία στράφηκε στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής. Έμαθε κοντά σε έμπειρους ζαχαροπλάστες, ώσπου το 1976, σε ηλικία μόλις 20 ετών, ανοίγει το δικό του κατάστημα σε συνεργασία με τον αδερφό του. Μετά από 19 χρόνια πετυχημένης πορείας, το 1995, αποφασίζει να ανοίξει μια αποκλειστικά δική του επιχείρηση. Το πρώτο ζαχαροπλαστείο «Σιδηρόπουλος» βρίσκεται στην πιο πολυσύχναστη οδό της Πτολεμαΐδας, στο κέντρο της πόλης. Επτά χρόνια μετά, ακολουθεί το επόμενο βήμα: το 2002 εγκαινιάζονται ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, 2 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, όπου στεγάζεται η μεγάλη παραγωγική μονάδα, ένα κατάστημα και ένα καφέ. Το 2012 προστίθεται και ο τελευταίος κρίκος της επιχείρησης, το τρίτο κατάστημα που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Πτολεμαΐδας.

Πετυχημένη πορεία

Πάντα δραστήριος και ανήσυχο πνεύμα, ο κ. Σιδηρόπουλος εργάστηκε αργά και μεθοδικά για να φτάσει σήμερα το όνομά του να είναι συνώνυμο του γλυκού στην Πτολεμαΐδα. Οι πελάτες, ήδη από το πρώτο κατάστημα, εκτίμησαν το πάθος και το μεράκι με το οποίο περιέβαλλε πάντα την ενασχόλησή του με τη ζαχαροπλαστική. Η μεγάλη πελατεία που γρήγορα απέκτησε το ζαχαροπλαστείο «Σιδηρόπουλος», έδειξε τις δυνατότητες που ανοίγονταν. «Συνειδητοποιήσαμε ότι δε μας χωρούσε πια το πρώτο κατάστημα. Τα Χριστούγεννα και κατά τη διάρκεια άλλων εορταστικών ημερών, το εργαστήριο δούλευε πυρετωδώς πολλές ώρες την ημέρα αλλά και τη νύχτα!», μας λέει η κ. Τασούλα, σύζυγος του κ. Σιδηρόπουλου. Έτσι, μετά από αρκετή μελέτη και προσεκτικό σχεδιασμό, ο κ. Σιδηρόπουλος προχώρησε στην ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων λίγο πιο έξω από την πόλη.

Στις φωτογραφίες από αριστερά: Η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο 3ο κατάστημα. Η πρόσοψη της παραγωγικής μονάδας.

Πρότυπη παραγωγική μονάδα

Η συνολική έκταση της μονάδας φτάνει τα 1400 τ.μ. Στο πίσω μέρος βρίσκεται το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, το εργαστήριο αρτοποιίας και τα ψυγεία, ενώ στην πρόσοψη λειτουργεί κατάστημα «Γ. Σιδηρόπουλος». Ακριβώς δίπλα βρίσκεται και το «Καφέ Άρτεμις», το οποίο διαθέτει μεγάλο κήπο και παιδότοπο. Στους χώρους του εργαστηρίου έχουν προβλεφθεί όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας και υγιεινής, ενώ όλα τα μηχανήματα είναι υπερσύγχρονα. Το εργαστήριο διαθέτει πιστοποίηση HACCP και ISO αλλά ο κ. Σιδηρόπουλος φροντίζει ώστε να γίνονται ακόμα περισσότερα από αυτά που προβλέπουν οι κανονισμοί. Τηρούνται αυστηροί κανόνες για όσους εισέρχονται στο εργαστήριο, ενώ τα μηχανήματα, οι επιφάνειες και όλοι οι χώροι καθαρίζονται καθημερινά στη λήξη της βάρδιας. Το εργαστήριο δουλεύει 6 μέρες την εβδομάδα με συνολικά 12 άτομα προσωπικό.

Καταστήματα με ξεχωριστό στυλ και ιδιαίτερο χαρακτήρα

Τα τρία καταστήματα είναι ανοιχτά από τις 7 το πρωί ως τις 11 το βράδυ. Ανοίγουν τόσο νωρίς γιατί προσφέρουν και ψωμί, το οποίο φτιάχνεται στην παραγωγική μονάδα. Η παραγωγή είναι μικρή και προορίζεται μόνο για τις ανάγκες των καταστημάτων, αλλά είναι ένα προϊόν που έχει ζήτηση. Με πολλά διακοσμητικά στοιχεία, μεγάλους χώρους και έξυπνους φωτισμούς, τα καταστήματα είναι φτιαγμένα με κομψότητα και στυλ. Ειδικά το τελευταίο ζαχαροπλαστείο «Γ. Σιδηρόπουλος», το οποίο επιμελήθηκε η κ. Άρτεμις Σιδηροπούλου, αποπνέει ατμόσφαιρα αγγλικής εξοχής με την ταπετσαρία, τα πατιναρισμένα έπιπλα και τους country καθρέφτες. Το κατάστημα είναι δημιουργία της εταιρείας μελέτης και εξοπλισμών χώρων μαζικής εστίασης, «Differ - Χατζηαϊβάζογλου».

1. Ο χώρος πώλησης στο κατάστημα που βρίσκεται στην πρόσοψη της παραγωγικής μονάδας, λίγο έξω από την Πτολεμαΐδα. 2. Αριστερά, ο κ. Γιώργος Σιδηρόπουλος στο εργαστήριο βοηθά στην ετοιμασία βάσεων για τούρτες. 3. Εργαζόμενη στο εργαστήριο με φρέσκα γλυκά ανά χείρας.

Εκλεκτά προϊόντα

Στα ζαχαροπλαστεία «Γ. Σιδηρόπουλος» οι πελάτες βρίσκουν μια πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων: τούρτες, πάστες, σιροπιαστά, κεράσματα και παγωτά, πίτες, σφολιάτες και ψωμί. Όλα τα προϊόντα φτιάχνονται αποκλειστικά στην παραγωγική μονάδα της επιχείρησης με διαλεγμένες Α’ ύλες από εξειδικευμένο προσωπικό. Τα εξαιρετικά προφιτερόλ, το γλυκό Χιονούλα (έμπνευση και δημιουργία του κ. Σιδηρόπουλου), και τα διάφορα κεράσματα, όπως το καρυδοπαστάκι, είναι από τα πιο αγαπημένα προϊόντα των καταναλωτών. Βέβαια η ποικιλία στα καταστήματα είναι μεγάλη και ο καταναλωτής θα βρει ότι επιθυμήσει. Η εμπειρία τόσων χρόνων αλλά και το πάθος της οικογένειας για τη ζαχαροπλαστική έχουν ως αποτέλεσμα πεντανόστιμα και φρεσκότατα γλυκά, κεράσματα και τούρτες.

Οικογενειακή επιχείρηση

Σε αυτή τη «γλυκιά» αλλά δύσκολη πορεία ο κ. Σιδηρόπουλος είχε πάντα ως συμπαραστάτες, τη σύζυγο του και τις δυο του κόρες, την Άρτεμις και τη Μαρία. Με σπουδές στη ζαχαροπλαστική, η Άρτεμις έχει αναλάβει αρκετά καθήκοντα στην οικογενειακή επιχείρηση. «Η Άρτεμις πειραματίζεται, βγάζει νέα γλυκά, έχει ιδέες. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που την έχουμε στο εργαστήριο. Εμείς τα κάνουμε όλα με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν τα παιδιά, τα οποία πρέπει να τα εμπιστεύεσαι και να τα στηρίζεις. Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να κάνεις τέτοια ανοίγματα, στην ουσία για τα παιδιά σου το κάνεις» μας λέει η κ. Σιδηροπούλου.

 

Delivery γλυκών!

Το καινοτόμο πνεύμα της επιχείρησης φαίνεται και σε διάφορες ευκολίες που προσφέρει στους πελάτες της, όπως η υπηρεσία delivery. Από Δευτέρα μέχρι Σάββατο, οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας μπορούν να παραγγείλουν στο σπίτι τα αγαπημένα τους γλυκά, χωρίς κανένα έξτρα κόστος! Η υπηρεσία λειτουργεί από τις 6 το απόγευμα ως τις 11 το βράδυ και οι πελάτες μπορούν με ένα τηλεφώνημα να προμηθευτούν πάστες, σιροπιαστά, προϊόντα patisserie, τούρτες, παγωτά και βάφλες στις ίδιες τιμές με αυτές των καταστημάτων. Το φυλλάδιο με τον αναλυτικό κατάλογο της υπηρεσίας «παράδοση στο σπίτι» είναι διαθέσιμο σε όλα τα καταστήματα «Γ. Σιδηρόπουλος».

Κείμενο: Λίνα Καπετάνιου

Από το τεύχος 150 (Μάρτιος/Απρίλιος 2013) του περιοδικού Z+G.