Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
White Christmas
White Christmas

Το χιόνι είναι το σήμα κατατεθέν των γιορτών και όλοι ονειρεύονται να ζήσουν αυτό που ονομάζουμε “white Christmas”, πράγμα που για τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας είναι μάλλον απίθανο. Αν όμως ο καιρός δε μας κάνει το χατήρι, οι ζαχαροπλάστες με την ευρηματικότητά τους έχουν επινοήσει τρόπους για να “χιονίσουν” τα γλυκά τους.και πολύ ρεαλιστικό τρόπο τα γλυκά τους!

Τα Χριστούγεννα και η περίοδος των Γιορτών στο Ζαχαροπλαστείο πρέπει να έχουν κάτι από την ατμόσφαιρα παιδικού παραμυθιού. Ένα χειμωνιάτικο περιβάλλον αφθονίας, αθωότητας και γιορτινής διάθεσης που θα υποστηρίζεται από στολισμένες βιτρίνες και προθήκες γεμάτες χριστουγεννιάτικα γλυκά. Ένας ολόκληρος “κόσμος των θαυμάτων” για τους καταναλωτές που θέλουν να μπουν στο πνεύμα της γιορτής. Σ’ ολόκληρο τον κόσμο, τα Ζαχαροπλαστεία αυτή την περίοδο έχουν την τιμητική τους, τόσο που οι βιτρίνες τους αποτελούν πραγματική ατραξιόν για τους περαστικούς. Τα ζαχαροπλαστεία παίζουν το δικό τους κεντρικό ρόλο σ’ αυτή τη μαγευτική παραμυθένια ατμόσφαιρα. Χριστουγεννιάτικες συσκευασίες, λαμπιόνια, βουνά από κουραμπιέδες, μελομακάρονα, και άλλες διεθνείς χριστουγεννιάτικες σπεσιαλιτέ και... χιόνι! “Let it snow” λοιπόν, και ας δούμε με πόσους διαφορετικούς τρόπους θα μπορέσετε μέσα στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, χρησιμοποιώντας απλά υλικά να πετύχετε το εφέ του χιονιού στα γλυκά σας!

Λευκά σύννεφα από άχνη ζαχαρη

Η άχνη είναι ό,τι πιο κοντινό στην εικόνα του χιονιού διαθέτει στη φαρέτρα του ο ζαχαροπλάστης. Φανταστείτε ένα βουνό από κουραμπιέδες καλυμμένο κάτω από ένα παχύ στρώμα χιονιού – ζάχαρης άχνης. Μια εικόνα τόσο οικεία και τόσο βαθιά χριστουγεννιάτικη, που μιλά στο υποσυνείδητο όλων μας! Κουραμπιέδες λοιπόν, μπισκότα, τάρτες, σοκολατάκια, κορμοί και άλλα γλυκίσματα, τυλίγονται στο σύννεφο της άχνης και θυμίζουν χιονόμπαλες, ή πασπαλίζονται με ένα ελαφρύ στρώμα από άχνη που θα θυμίζει χειμωνιάτικη πάχνη, μεταμορφώνοντας τα γλυκά σας σε χιονισμένο τοπίο!

Καρύδα: τροπικό... χιόνι

Τί κι αν η καρύδα είναι τροπικό φρούτο και έρχεται από χώρες όπου δεν χιονίζει ποτέ;

Εσείς θα την τρίψετε όσο λεπτή θέλετε, ή θα επιλέξετε την έτοιμη τριμμένη, θα πασπαλίσετε τα γλυκά σας ή θα φτιάξετε τις κλασικές “Χιονούλες” και αυτομάτως αυτά θα αποκτήσουν παγωμένη, χιονισμένη και χριστουγεννιάτικη όψη...

Χιονοδρομικό κέντρο από λευκή πάστα ζάχαρης

Αν η σαντιγύ δίνει την εικόνα χιονισμένου τοπίου με το ακανόνιστο σπατουλάρισμά της, η πάστα ζάχαρης, όταν ανοιχτεί σε φύλλο, δημιουργεί την αίσθηση χιονοδρομικού κέντρου με τη λεία, αψεγάδιαστη επιφάνειά της. Μπορείτε να καλύψετε με πάστα ζάχαρης ολόκληρες τούρτες, christmas cakes και μικρά γλυκά, δίνοντας την αίσθηση του ολόλευκου, απάτητου χιονιού! Φανταστείτε cupcakes σκεπασμένα με χιόνι από πάστα ζάχαρης και πάνω τους τον Άγιο Βασίλη από μάρτζιπαν. Ή μια ολόλευκη χριστουγεννιάτικη τούρτα, πάνω στην οποία κάνει σκι ένα μπισκοτένιο ανθρωπάκι, ανάμεσα σε έλατα από πάστα ζάχαρης!

Πέπλο χιονιού από σαντιγύ και λευκή σοκολάτα

Η ολόλευκη σαντιγύ αποδίδει με το δικό της τρόπο την εικόνα και την αίσθηση του φρέσκου χιονιού. Αν μάλιστα καλύψετε με σαντιγύ ολόκληρη την επιφάνεια του γλυκού, κάνοντας πάνω της ακανόνιστα σχέδια με τη σπάτουλα, τότε έχετε ένα χιονισμένο τοπίο, πάνω στο οποίο μπορείτε να ολοκληρώσετε τη χριστουγεννιάτικη διακόσμησή σας με άλλα υλικά, όπως δεντράκια από πάστα ζάχαρης, αστεράκια από σοκολάτα, χιονάνθρωπους φτιαγμένους από μαρέγκα και χριστουγεννιάτικα στολίδια από μπισκότο. Χρησιμοποιώντας κορνέ, μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε χιονισμένα λοφάκια και βράχια. Για ένα πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε εναλλακτικά, σοκολάτα. Άλλωστε και σαν υλικό, η σοκολάτα ταυτίζεται απόλυτα με το πνεύμα των Γιορτών. Επιλέγοντας την λευκή εκδοχή της, μπορείτε να την ψεκάσετε με πιστόλι στην επιφάνεια των γλυκών σας, δημιουργώντας το εφέ μιας πολύ λεπτής πούδρας σαν χιόνι και αμέσως θα έχετε δημιουργήσει ένα αρκτικό τοπίο.

Χιονισμένα βουνά & βράχια από μαρέγκα

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αποδώσετε την εικόνα ενός χιονισμένου βουνού, από την αφράτη και πορώδη μαρέγκα, που δίνει την ψευδαίσθηση της πέτρας. Τα χοντροσπασμένα κομμάτια μαρέγκας, δίνουν την αίσθηση των χιονισμένων βράχων, ενώ η ιταλική μαρέγκα με διακοσμητικές μύτες, μπορεί να στολίσει κορμούς και τούρτες, τάρτες και Πάβλοβες. Μικρές ψημένες μαρέγκες μπορούν επίσης να μπουν σε γιορτινές συσκευασίες σαν ένα δωράκι που θα θυμίζει χειμώνα και Χριστούγεννα!  

Επιμέλεια: Λία Παπαναστασίου

Από το τεύχος 153 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2013) του περιοδικού Z+G.