Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Mucca, παγωτό με αύρα ναπολιτάνικη!
Mucca, παγωτό με αύρα ναπολιτάνικη!

Όταν ο ιταλικός νότος συναντά τα βόρεια προάστια της Αθήνας, τότε προκύπτει η... Mucca! Μία καταπληκτική gelateria που φέτος μπαίνει στον τρίτο χρόνο λειτουργίας της και διαθέτει στο αθηναϊκό κοινό μοναδικής ποιότητας παγωτό, από τα χέρια του Ιταλού Vincenzo Zanni. Την επισκεφθήκαμε και σας την παρουσιάζουμε...

Η γνωριμία του Ιταλού chef Vincenzo Zanni με τον επιχειρηματία Χρήστο Κωσταντέλο τη δεκαετία του ‘90, έμελε να σφραγίσει μία επιτυχημένη συνεργασία που κρατά μέχρι σήμερα και που οδήγησε στη δημιουργία μίας μοναδικής gelateria «αλα ιταλικά» στη Νέα Ερυθραία. Συγκεκριμένα ο 46χρονος κ. Zanni γεννήθηκε στη Νάπολι και ουσιαστικά μεγάλωσε δίπλα στο παγωτό! Για πολλά χρόνια ο παππούς του διατηρούσε επιχείρηση παρασκευής των λεγόμενων «ghiaccioli» (παγωμένη γρανίτα σε ξυλάκι) και ο μικρός -τότε- Vincenzo, ερχόταν σε καθημερινή βάση σε επαφή με τον μαγικό κόσμο του παγωτού και κάπως έτσι μπήκε το «μικρόβιο» μέσα του. Στην πορεία βέβαια επέλεξε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μαγειρική και έγινε chef. Εκπροσωπώντας την ιταλική ομοσπονδία αρχιμαγείρων, βρέθηκε στην Κύπρο για να δώσει σεμινάρια ιταλικού φαγητού για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Aπό εκεί ξεκίνησε η γνωριμία με τον Αθηναίο επιχειρηματία κ. Χρήστο Κωσταντέλο, με τον οποίο το 1999 άνοιξαν ένα εστιατόριο- τρατορία (με την ομώνυμη ονομασία) στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας. Παράλληλα με το φαγητό, ο κ. Zanni δημιουργούσε διάφορες γεύσεις παγωτού ως επιδόρπιο, οι οποίες είχαν πολύ μεγάλη αποδοχή από τους πελάτες. Έτσι προέκυψε η ιδέα, της δημιουργίας ενός καταστήματος αμιγώς για αυθεντικό ιταλικό παγωτό και το 2010 γεννήθηκε η Mucca (σ.σ: στα ιταλικά, «αγελάδα»), λίγα μέτρα από το εστιατόριο των δύο συνεταίρων.

Ιταλική σφραγίδα

Φθάνοντας στο κατάστημα, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται πραγματικά για μία gelateria με φινέτσα άκρως... ιταλική! Παρότι ο χώρος είναι μικρός, είναι κατά τέτοιο τρόπο διαρρυθμισμένος ώστε το παγωτό να είναι στο επίκεντρο και να προβάλλεται σε όλο του το... μεγαλείο μέσα από την εντυπωσιακή βιτρίνα. Στο χώρο πώλησης βρίσκεται και η μηχανή του καφέ για τους λάτρεις ενός ιταλικού espresso ή cappuccino ενώ στους τοίχους κυριαρχούν οι γήινες αποχρώσεις και το... κεφάλι της mucca, σήμα κατατεθέν της gelateria. Στον επάνω όροφο βρίσκεται το εργαστήριο όπου παρασκευάζονται όλα τα προϊόντα ενώ στο εξωτερικό υπάρχει ένας καλαίσθητος χώρος με τραπεζοκαθίσματα για όσους επιθυμούν να απολαύσουν το παγωτό τους, ένα ρόφημα ή κάποιο από τα υπόλοιπα προϊόντα της Mucca (π.χ. μπριός αλμυρά και γλυκά, ιταλικά κρουασάν, βάφλες, τάρτες, κρέπες, milkshake, κ.ά).

Τεράστια γκάμα παγωτού

Στη gelateria μπορείτε να βρείτε πάνω από 40 γεύσεις παγωτού ενώ υπάρχει δυνατότητα για χιλιάδες ακόμα παραλλαγές, ανάλογα με το τι ζητά ο πελάτης κάθε φορά. «Στο κατάστημά μας θα βρείτε χειροποίητο παγωτό από ποιοτικό γάλα με λιπαρά (δεν γίνεται σωστό παγωτό χωρίς λιπαρά). Στο παγωτό μας δεν βάζουμε κρέμα γάλακτος. Έχει τη ζάχαρη και τη γεύση του παγωτού στις σωστές αναλογίες (σοκολάτα, κακάο 70%, φυστίκι, φουντούκι, παγωτό λεμόνι και παγωτό φρούτων) και κάποια απαραίτητα πηκτικά. Το παγωτό πρέπει να είναι σε μία συγκεκριμένη θερμοκρασία στη βιτρίνα (-14, -15 βαθμούς) ώστε να μπορεί να σπατουλαριστεί και να μην είναι σκληρό σαν πέτρα.» μας εξηγεί ο κ. Zanni και συνεχίζει: «Αποκλειστικός μας συνεργάτης είναι η ΑΦΟΙ ΛΑΟΥΔΗ ΑΕΒΕ που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα την ιταλική εταιρεία MEC3, κορυφαία στο χώρο του βιοτεχνικού παγωτού και των Α’ υλών, γιατί καλύπτει μία τεράστια γκάμα υλικών, είναι αξιόπιστη και αυτήν εμπιστευόμαστε.» Οι πιο δημοφιλείς γεύσεις του μαγαζιού είναι οι παρακάτω: kinder, ferrero rocher, μπισκοτίνιο, mucca, με ανθόγαλο, gianduia (σοκολάτα- φουντούκι) με καραμέλα, φρούτα εποχής. Πολύς κόσμος επιλέγει πέρα από ένα παγωτό σε χωνάκι (επίσης χειροποίητο) ή σε κυπελλάκι, να προμηθευτεί παγωτό σε πακέτο για το σπίτι ενώ επίσης υπάρχει η δυνατότητα για delivery από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 12.30 το βράδυ.

Καταρτισμένο προσωπικό

Στη Mucca απασχολούνται συνολικά 12 άτομα σε όλες τις βάρδιες (τεχνίτες, σερβιτόροι, πωλητές) με τους καλοκαιρινούς μήνες να είναι και οι πιο απαιτητικοί σε προσωπικό. Η φιλοσοφία του καταστήματος είναι να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι τι προϊόντα έχει το μαγαζί ώστε να καταλαβαίνει και ο πελάτης τι πωλείται. Επίσης, απαραίτητα χαρακτηριστικά η ευγένεια και η εξυπηρετικότητα. Ο ίδιος ο κ. Zanni φροντίζει για τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού όσον αφορά το παγωτό ενώ ενημερώνεται γύρω από τις νέες τάσεις που αφορούν τις Α’ ύλες, τον εξοπλισμό και οτιδήποτε μπορεί να αφορά μια gelateria...

To παγωτό «αντέχει» στην κρίση

Παρά το γεγονός ότι το κατάστημα είναι σχετικά «φρέσκο» (διανύει τον τρίτο του χρόνο λειτουργίας εφέτος) και η συγκυρία δεν είναι και η ευνοϊκότερη, ήδη τα δείγματα από την ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ θετικά. Ο κ. Zanni μας εξηγεί το γιατί: «το παγωτό είναι ένα προϊόν εύκολο και γρήγορο, με χαμηλό κόστος που μπορεί να καταναλωθεί στο δρόμο. Αυτό είναι και το μεγάλο του πλεονέκτημα, ειδικά σε εποχές σαν τη σημερινή όπου ο χώρος των τροφίμων περνά μεγάλη κρίση.»

 

Cestino in cialda di biscotto

Υλικά

Kinder bueno 1 μπάλα

Λευκή σοκολάτα-nutella 1 μπάλα

Biscottino (cookies) 1 μπάλα

Κακάο και μπισκότα για γαρνιτούρα

Μοντάρισμα

Σε ένα από τα χειροποίητα χωνάκια που έχει σχήμα καλαθιού (cestino), τοποθετούμε μία-μία τις μπάλες παγωτού που έχουμε επιλέξει. Oλοκληρώνουμε την πρότασή μας, γαρνίρωντας με κακάο και κομματάκια μπισκότου.

 

 

Κείμενο: Τάκης Κορμπάκης

Από το τεύχος 143 (ΙΑΝ-ΦΕΒ 2012)του περιοδικού Z+G