Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
«Γλυκιστήρι»: Ξεχωριστό το νέο κατάστημα στο Μπουρνάζι
«Γλυκιστήρι»: Ξεχωριστό το νέο κατάστημα στο Μπουρνάζι

Το ζαχαροπλαστείο «Γλυκιστήρι» του κ. Ισαάκ Ζορπίδη στην πλατεία Μπουρναζίου αποτελεί μια νέα και άκρως ενδιαφέρουσα άφιξη στο... γλυκό στερέωμα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στην επιτυχημένη ομώνυμη αλυσίδα που εδώ και 32 χρόνια ξεχωρίζει για την ποιότητα και την πρωτοπορία των προϊόντων της.

Η πλατεία Μπουρναζίου είναι εδώ και αρκετά χρόνια η “καρδιά” της ψυχαγωγίας και διασκέδασης για τους κατοίκους των δυτικών συνοικιών της Αθήνας -και όχι μόνο. Την τεράστια εμπορική δύναμη αυτού του πόστου αποφάσισε να αξιοποιήσει και ο επιχειρηματίας κ. Ισαάκ Ζορπίδης, ιδιοκτήτης των ζαχαροπλαστείων “Γλυκιστήρι” και της ομώνυμης εταιρείας catering. Πιο συγκεκριμένα, το Πάσχα που μας πέρασε άνοιξε το τρίτο κατάστημα της αλυσίδας Α. ΖΟΡΠΙΔΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 65, σε απόσταση δηλαδή λίγων μέτρων από την πλατεία. Ουσιαστικά πρόκειται για τη “μεταφορά” του καταστήματος του Χαϊδαρίου (Λεωφ. Καβάλας) και το τρίτο κατάστημα της αλυσίδας. Γωνιακό, με χώρο πάρκινγκ, γωνιά καφέ και αλμυρών σνακ και βεβαίως μια τεράστια ποικιλία γλυκών προϊόντων, το ολοκαίνουργιο “Γλυκιστήρι” έκανε αμέσως εντύπωση και πολύ σύντομα απέκτησε φανατικούς πελάτες.

Για την ιστορία...

Όλα ξεκίνησαν το 1979 όταν ο κ. Ισαάκ Ζορπίδης αποφάσισε να ανοίξει το πρώτο του εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, παρότι μέχρι τότε δεν είχε κάποια σχέση με το χώρο. Αυτό όμως, όπως μας εξηγεί, δεν τον σταμάτησε. «Πήγα στο εργαστήριο ενός φίλου για ένα – δυο μήνες ώστε να μάθω κάποια βασικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα, τι σημαίνει σαντιγί, ποια είναι τα μηχανήματα κ.ο.κ.». Έτσι πολύ σύντομα και μαζί με τη σύζυγό του, άνοιξε το πρώτο “Γλυκιστήρι” στην οδό Πελοπίδα 144 στη Νέα Ζωή Περιστερίου. Τη δεκαετία του ‘90 άνοιξε το δεύτερο κατάστημα, στη γωνία Δωδεκανήσου και Πατρών και πάλι στο Περιστέρι ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το κατάστημα του Χαϊδαρίου. Ειδικά για το συγκεκριμένο κατάστημα και παρότι υπήρχε όλη η καλή διάθεση και η ίδια επιτυχημένη συνταγή των υπόλοιπων μαγαζιών, η τύχη δεν ήταν με το μέρος του επιχειρηματία. Η απόφαση του δήμου να τους υποχρεώσει να αφαιρέσουν την εξωτερική πινακίδα δημιούργησε σημαντικό πρόβλημα στην προβολή του καταστήματος και προκειμένου να έρθουν τα... χειρότερα, ο κ. Ζορπίδης αποφάσισε την άμεση μεταφορά του σε άλλη περιοχή.

Έτσι λοιπόν προέκυψε το κατάστημα της πλατείας Μπουρναζίου, το οποίο μάλιστα αποτέλεσε και μια τεράστια ευκαιρία μέσα στην κρίση. «Η μετακίνηση εδώ μας έδωσε διπλό όφελος διότι πληρώνουμε το μισό ενοίκιο απ’ ότι πληρώναμε στο Χαϊδάρι, παρότι είναι ένα πολύ καλύτερο πόστο πώλησης και ταυτόχρονα το κατάστημα διαθέτει υπόγειο και πατάρι, συνολικά 200 τ.μ. και διαθέτει και ευρύχωρο πάρκινγκ ώστε οι πελάτες μας να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πιο εύκολα τις αγορές τους.»! Σήμερα, που ο κ. Ισαάκ Ζορπίδης, περιμένει πλέον τη σύνταξή του, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση παίρνουν τα τρία του παιδιά Γεωργία, Μαρία και Θανάσης.

Μοντέρνος σχεδιασμός

Το σημείο που βρίσκεται το «Γλυκιστήρι» είναι από μόνο του μια ιδανική συνθήκη και σχεδόν προϋπόθεση επιτυχίας, χωρίς όμως το σωστό σχεδιασμό του καταστήματος αυτό δε θα ήταν εφικτό! Στην πλευρά που βρίσκεται επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, η αυτόματα ανοιγοκλειόμενη πόρτα φανερώνει ένα μοντέρνο χώρο όπου το πρώτο πράγμα που αντικρύζει κανείς είναι η γωνιά του καφέ. Για πρώτη φορά, ο κ. Ζορπίδης συμπεριέλαβε στο κατάστημά του τον καφέ, όχι μόνο ως προϊόν αλλά και ως πόστο. Ο ίδιος μας εξηγεί ότι «ουσιαστικά ήταν μια ιδέα του γιου μου Θανάση. Αρχικά ήμουν επιφυλακτικός, δε μπορούσα να αντιληφθώ πώς θα συνδυαζόταν με το γλυκό. Τελικά ο γιος μου, σαν πιο... φρέσκο μυαλό ,είχε δίκιο γιατί ο καφές φεύγει πάρα πολύ το πρωί, ειδικά μαζί με τα σφολιατοειδή και τα σάντουιτς, δίνοντας ιδιαίτερη κίνηση στο μαγαζί τις πρωΐνές ώρες».

Τα παγωτά επίσης, καταλαμβάνουν μια αξιοσέβαστη γωνιά του χώρου τόσο η βιτρίνα με τη μεγάλη ποικιλία γεύσεων όσο και τα όρθια ψυγεία με τα διάφορα παγωτίνια και τις τούρτες. Πίσω από το ταμείο και  την κεντρική βιτρίνα του καταστήματος υπάρχει ένα πόστο όπου τα γλυκά δέχονται το τελικό φινίρισμα από το ζαχαροπλάστη μπροστά στον πελάτη ενώ ο χώρος της κάβας είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός. Η διακόσμηση του καταστήματος ακολουθεί μοντέρνες γραμμές σε διαχρονικές όμως αποχρώσεις του σκούρου ξύλου και του μπεζ ενώ οι κρυφοί φωτισμοί και τα καλαίσθητα φωτιστικά προσδίδουν ξεχωριστό ύφος. Ο σχεδιασμός και ο εξοπλισμός του χώρου πώλησης του καταστήματος έγινε από την εταιρεία Δ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ με υπερσύγχρονες και λειτουργικές βιτρίνες που αναδεικνύουν με μοναδικό τρόπο όλα τα προϊόντα του ζαχαροπλαστείου.

Ποιότητα και... καινοτομία

Εκτός από την πρωτοποριακή ματιά, ο ιδιοκτήτης είναι ανένδοτος σε ζητήματα ποιότητας. Τόσο στο εργαστήριο που βρίσκεται στην οδό Καπετάν Χρονά 49 (Περιστέρι), όπου παρασκευάζονται τα προϊόντα του catering όσο και στο εργαστήριο που βρίσκεται στο πατάρι του καταστήματος του Μπουρναζίου, όπου γίνεται όλη η παραγωγή της patisserie, πρώτο μέλημα είναι η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και η παρασκευή προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Παράλληλα με το άριστο προϊόν πηγαίνει και η επιδίωξη της καινοτομίας σε στιλ και γεύση, κάτι που ο κ. Ζορπίδης έχει επιδιώξει από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Με ποιο τρόπο; Όπως μας αναλύει ο ίδιος «με την παρακολούθηση ειδικών σεμιναρίων που διοργανώνουν συχνά οι προμηθευτικές εταιρείες, κλαδικών εκθέσεων, όπως η ΑΡΤΟΖΑ, καθώς και την συνεχή αναζήτηση πρωτοποριακών υλικών ανεξαρτήτως κόστους. Κι ενώ οι τεχνίτες με τους οποίους συνεργαζόμουν συχνά ήταν πιο συντηρητικοί, εγώ συμμετέχοντας σε τέτοιες δραστηριότητες, έπαιρνα καινούργιες ιδέες και προσπαθούσα να ανανεώσω τα πράγματα».

Έτσι, όλη η γκάμα προϊόντων του καταστήματος «Γλυκιστήρι» αποτελείται από πάρα πολλούς κωδικούς, σε κάθε είδος ζαχαροπλαστικής, από τις ζύμες και τις πάστες μέχρι τα σιροπιαστά και το παγωτό. Χαρακτηριστικό όλων, το γεγονός ότι όλοι οι κωδικοί της επιχείρησης παρασκευάζονται με ποιοτικές και αγνές πρώτες ύλες από εξεικευμένους τεχνίτες ζαχαροπλάστες και σύμφωνα μάλιστα, με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές για την ασφάλεια των καταναλωτών. 

Τέλος, όπως κάθε σύγχρονο ζαχαροπλαστείο που θέλει να ξεχωρίζει, έτσι και το «Γλυκιστήρι» διαθέτει το δικό του προϊόν σήμα κατατεθέν, που δεν είναι άλλο από το νοστιμότατο μιλφέιγ, η φήμη του οποίου έχει εξαπλωθεί όχι μόνο στα Δυτικά Προάστεια αλλά και σε ολόκληρη την Αθήνα.

 

Συνέντευξη-Κείμενο: Ελένη Μανίκα

Aπό το τεύχος 140 (ΙΟΥΛ-ΑΥΓ 2011) του περιοδικού Z+G