A  A  A +
Πίσω
Πατατόπιτα νηστίσιμη
Πατατόπιτα νηστίσιμη

Υλικά

Πατάτες 210 γρ.
Αλάτι 20 γρ.
Χυμό λεμόνι 1 τεμάχιο
Ελαιόλαδο 50 γρ.
Φύλλο κρούστας 20 τμχ.
Ελαιόλαδο (για το φύλλο) 50 γρ.
Σουσάμι
Μαϊντανό ή άνηθο

Βήματα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες. Όταν είναι έτοιμες (σχεδόν λιωμένες), τις βάζουμε στο μπλέντερ να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε αλάτι, λάδι και λεμόνι δοκιμάζοντας ανά διαστήματα για να γίνει όπως τον θέλουμε. Αφήνουμε να κρυώσει και μετά παίρνουμε ένα ταψί και το λαδώνουμε παντού. Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας και αρχίζουμε ανά δύο να τα λαδώνουμε και βάζουμε μέσα πατάτα πουρέ με λίγο μαϊντανό ή άνηθο να δώσει χρώμα. Το τυλίγουμε ομοιόμορφα και το τοποθετούμε μέσα στο ταψί. Όταν τελειώσουμε και έχουμε γεμίσει το ταψί με το ρολό της πατάτας, το αλείφουμε ομοιόμορφα παντού με ελαιόλαδο και γαρνίρουμε με σουσάμι από πάνω. Το ψήνουμε στους 200°C για 25 λεπτά περίπου.

Συνταγή: Κωνσταντίνος Μουζάκης, Φωτό: Φώτης Καραπιπέρης

Από το τεύχος 106 (Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.