Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Mini Size, επενδύστε στα... μικρά και κερδίστε!
Mini Size, επενδύστε στα... μικρά και κερδίστε!

Μετά τα ζαχαροπλαστεία όπου τα mini γλυκάκια κατέκτησαν τις προθήκες τους, ήρθε και η σειρά των αρτοποιείων να γεμίσουν με αυτές τις μικρές λαχταριστές μπουκίτσες για όλες τις ώρες της μέρας. «Επανατοποθετήστε» ήδη υπάρχοντα προϊόντα στις βιτρίνες αλλά σε μικρότερο μέγεθος ή προσθέστε καινούργιες γευστικές δημιουργίες που μπορεί να δείχνουν «μικρές» στο μάτι αλλά προσελκύουν ευκολότερα την προτίμηση των πελατών σας και είναι γεμάτες γεύση.

Στα αρτοποιεία του εξωτερικού τα mini sizes έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν περίοπτη θέση και ανεβαίνουν ραγδαία στις προτιμήσεις του κοινού. Ο καταναλωτής αγοράζοντας μικρότερα σε μέγεθος γλυκά θεωρεί ότι καταναλώνει λιγότερο, άρα δεν αισθάνεται ενοχές για τις θερμίδες, αισθάνεται ότι αγοράζει μεγαλύτερη ποικιλία, σε σχέση με την αγορά μιας τούρτας ή ενός άλλου γλυκού και πληρώνει λιγότερα, μιας και η τιμή τους μπορεί να καθοριστεί με το κομμάτι (και να είναι πραγματικά οικονομική) ή με το κιλό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα από μια πλούσια γκάμα.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, μια τέτοια πρόταση στο αρτοποιείο σας σίγουρα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των πελατών σας και θα τους δώσει την ευκαιρία να απολαύσουν τα αγαπημένα τους γλυκά σε χαμηλότερες τιμές, ενώ αποτελούν μια πρώτης τάξεως αγορά για πάρτι, για κεράσματα που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και για catering, αν διαθέτετε αυτή την υπηρεσία. Μια ενδιαφέρουσα ακόμα υπηρεσία που μπορείτε να προτείνετε στους πελάτες σας είναι η δυνατότητα δημιουργίας από πλευράς σας tailormade μίνι πειρασμών, προσαρμοσμένων στις ανάγκες και τις επιθυμίες της πελατείας σας και σύμφωνων πάντα, με τις τάσεις της εποχής.

Ήρθε η ώρα λοιπόν, και για τα μίνι γλυκάκια να αποκτήσουν μια περίοπτη θέση στο αρτοποιείο σας δίνοντας, εκτός από μια διαφορετική εικόνα, και μια νέα κατηγορία προϊόντων που σίγουρα θα τύχει ευρείας αποδοχής από τους πελάτες σας.

Κάντε χώρο στις «μικρές» απολαύσεις

Ποια γλυκά του αρτοποιείου όμως μπορούν να γίνουν ακόμα μικρότερα και να κερδίσουν έτσι το θαυμασμό αλλά και την προτίμηση των καταναλωτών. Ξεκινάμε απ’ όλα τα γλυκά ζύμης όπως τα μπράουνις, τα ντόνατ, τα κέικ, τα μάφινς και όλα όσα ετοιμάζετε καθημερινά για τους ανθρώπους που προτιμούν κάτι γλυκό για τον πρωινό καφέ τους ή τις απογευματινές τους γλυκές αναζητήσεις. Οι τάρτες επίσης, είναι μία βάση που μπορεί να μικρύνει ακόμα περισσότερο και να συμπληρωθεί με γλυκά και αλμυρά υλικά. Μία τάρτα τόση δα, στο μέγεθος της φράουλας που την καλύπτει, με λίγη κρέμα είναι ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα για μίνι γλυκάκι που θα κάνει τον καταναλωτή να αγοράσει και τις διπλανές. 'Αλλωστε είναι μόλις, όχι μια μπουκιά αλλά μια... μπουκίτσα, οπότε σίγουρα ο καταναλωτής θα πάρει περισσότερα από ένα γλυκάκια.

Φυσικά στην εξάπλωση και τον εμπλουτισμό, με άλλα προϊόντα, αυτής της τάσης συνέβαλαν με το δικό τους «χαριτωμένο» τρόπο τα cupcakes, που πήραν διαστάσεις... μανίας!

Μικρά από τη φύση τους μπορούν να μικρύνουν ακόμα περισσότερο και μιας και βασίζονται πολύ στη διακόσμηση και την έμπνευση του δημιουργού, αφήστε τη φαντασία και το «χέρι» σας ελεύθερο φτιάχνοντας μίνι cup cakes που κερδίζουν εύκολα το μάτι και δεν αφήνουν τους πελάτες σας ασυγκίνητους χάρη στα χρώματα, τα σχέδια αλλά και τους γευστικούς συνδυασμούς τους. Κλείνοντας, μην αμελήσετε εφόσον το πάρετε απόφαση, να δημιουργήσετε μέσα στο κατάστημα έναν ειδικό χώρο έκθεσης των μικρών αριστουργημάτων. Θα μπορούσε να είναι από ένα ενδιαφέρον έπιπλο βιτρίνας σε αντίστοιχες... μίνι διαστάσεις, που αν μη τι άλλο θα κερδίσει τις εντυπώσεις όσων μπαίνουν στο κατάστημα.

Τί να προσέξετε...

Η τάση των μίνι γλυκών είναι εύκολη και προσιτή στον επαγγελματία αρτοποιό, παρόλ' αυτά υπάρχουν τρία σημεία στα οποία πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή, εάν και εφόσον, αποφασίσετε να τα εντάξετε στην επιχείρησή σας:

Η διακόσμηση:

Το μεγάλο πλεονέκτημα των μίνι γλυκών είναι ότι σχεδόν όλα σας επιτρέπουν να τα διακοσμήσετε με διάφορους τρόπους κάνοντάς τα να δείχνουν πραγματικά όμορφα, εκτός από λαχταριστά. Με μια σειρά από ειδικά διακοσμητικά υλικά και κυρίως με πολύ φαντασία τα μίνι γλυκά μπορούν να αποτελέσουν μια χαριτωμένη πινελιά στο αρτοποιείο σας που αμέσως προσελκύει το μάτι του καταναλωτή.

Ο εξοπλισμός:

Για να φτιάξετε μικρά γλυκάκια σε μικρό μέγεθος θα χρειαστείτε μικρότερες φόρμες για τάρτες και κέικ, μικρότερα υλικά για να κόψετε και να δώσετε διάφορα σχήματα στα μπισκότα. Γενικά, όμως, πρόκειται για μια διαδικασία που δε θα χρειαστείτε ειδικό εξοπλισμό που θα σας κοστίσει ιδιαίτερα. Με μερικές ειδικές φόρμες για κέικ σε μικρότερο μέγεθος μπορείτε να φτιάξετε μια σειρά από μίνι γλυκάκια που θα λατρέψουν οι πελάτες σας από την πρώτη στιγμή που θα τα αντικρύσουν. Τέλος, ίσως χρειαστείτε και ειδικά εργαλεία για τη διακόσμηση των γλυκών, αλλά σίγουρα για ό,τι χρειαστείτε η προμηθευτική αγορά είναι γεμάτη λύσεις.

Οι συνταγές:

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε «βγάζοντας» στο αρτοποιείο σας μίνι προτάσεις είναι ότι οι συνταγές σας πρέπει να προσαρμοστούν στο καινούργιο μέγεθος. Μπορεί να φαίνεται εύκολο, αλλά δεν είναι, καθώς δεν αρκεί απλώς να προσαρμόσετε την εκάστοτε συνταγή, λιγοστεύοντας τα υλικά. Σίγουρα δε θα χρειαστούν ιδιαίτερες μετατροπές μιας και η ζύμη σας μπορεί να ετοιμάζεται κανονικά και απλά να κόβεται σε μικρότερα κομμάτια όταν έρχεται η ώρα του διαχωρισμού. Εκεί που πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή είναι στους χρόνους ψησίματος, καθώς επίσης και στους χειρισμούς κατά την προετοιμασία. Η άλλη λεπτομέρεια που πρέπει να φροντίσετε είναι να έχουν τη σωστή υφή, ώστε όταν είναι έτοιμα να μην σπάνε, μιας και το μικρό τους μέγεθος τα κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητα. Πολύ σημαντικό επίσης, είναι να μην «κολλάνε» μεταξύ τους για να σας επιτρέπει έτσι τον καλύτερο διαχωρισμό τους, να διευκολύνει τη διακόσμηση και κυρίως την παρουσίασή τους στο αρτοποιείο σας.

Τα best seller των μικρών

Mini cakes: Το γνωστό κέικ με την τρύπα στη μέση αποκτά πιο.... μίνι διαστάσεις. Είναι σίγουρα ένα από τα πιο όμορφα μίνι γλυκάκια μιας και διατηρεί την κλασική μορφή κέικ αλλά αποκτά ένα πιο μικρό μέγεθος που αμέσως εντυπωσιάζει και κεντρίζει το μάτι. Το μεγάλο πλεονέκτημα των μίνι κέικ είναι ότι σας δίνουν τη δυνατότητα να ετοιμάσετε όποια ζύμη κέικ εσείς επιθυμείτε και στη συνέχεια να γεμίσετε τα ειδικά μικρά φορμάκια για κέικ. Επίσης, στα μίνι κέικ το κενό στο κέντρο μπορεί να γεμίσει με όποιο υλικό επιθυμείτε, για παράδειγμα σοκολάτα σε σταθερή μορφή, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ό,τι άλλο βάλετε με τη φαντασία σας. Τέλος, μπορείτε να διακοσμήσετε τα μίνι κέικ με πάρα πολλούς τρόπους (γλάσο, τρούφα, ζαχαρόπαστα, σπρέι κ.ά.) κάνοντάς τα να δείχνουν πραγματικά λαχταριστά.

Mini donuts: Το αγαπημένο γλύκισμα της Αμερικής έχει πλέον αποκτήσει μίνι διαστάσεις. Και όσο και αν οι Αμερικάνοι δε φημίζονται για τη συμπάθειά τους προς τα... μικρά πράγματα, τα μίνι ντόνατς έχουν ήδη εξελιχθεί σε μανία μιας και έτσι, οι καταναλωτές θεωρούν ότι γλιτώνουν τις πολλές θερμίδες των κανονικών ντόνατ. Υπάρχουν ήδη καταστήματα που διαθέτουν μεγάλες ποσότητες μίνι ντόνατ, ενώ για την ετοιμασία τους κυκλοφορούν ειδικές μίνι τηγανιέρες για το καλύτερο τηγάνισμα της μίνι αυτής απόλαυσης και το πιο αφράτο αποτέλεσμα. Στη διακόσμηση δε των μίνι ντόνατ, μπορείτε να ξεφύγετε από την κλασσική ζάχαρη και να τα βουτήξετε στη σοκολάτα, ή να τα πασπαλίσετε με πολύχρωμα ζαχαρωτά.

Mini brownies: Μη βιαστείτε να σκεφτείτε ότι απλά θα αξιοποιήσετε το ταψί που έχετε ετοιμάσει με τα μπράουνις κόβοντάς τα σε μικρότερα κομμάτια! Τα μίνι μπράουνις έχουν ελαφρώς διαφορετικό τρόπο προετοιμασίας, καθώς μπαίνουν σε ειδικές μίνι φόρμες και βέβαια, ψήνονται πολύ γρήγορα. Επιπλέον, τα μίνι μπράουνις σας δίνουν τη δυνατότητα να τα διακοσμήσετε όπως εσείς θέλετε, κάνοντάς τα ακόμα πιο διασκεδαστικά, πολύχρωμα και φυσικά προσθέτοντας έξτρα γεύση στην ήδη γεμάτη γεύση της βάσης μπράουνις.

 

Χρήσιμα tips για mini... πειρασμούς

➤ Τα περισσότερα γλυκά που διαθέτετε στη γκάμα του αρτοποιείου σας μπορούν να αποκτήσουν μικρότερο μέγεθος.

➤ Ακόμα και τα εποχικά χριστουγεννιάτικα γλυκά, όπως το πανετόνε αλλά ακόμα και η παραδοσιακή βασιλόπιτα μπορούν να ετοιμαστούν σε μίνι μέγεθος και να ενθουσιάσουν τους πιο ψαγμένους πελάτες.

➤ Ποντάρετε διπλά στα γλυκά με μικρό μέγεθος και ετοιμάστε τις light εκδοχές τους χρησιμοποιώντας «ελαφρύτερες» πρώτες ύλες. Έτσι εκτός από το μικρό τους μέγεθος θα προσελκύουν τους καταναλωτές και για την υγιεινή και ελαφριά γεύση και θερμιδική τους αξία.

➤ Αν χρησιμοποιείτε φορμάκι για να ψήσετε τα μίνι γλυκά σας καλό θα ήταν να τα ψεκάζετε ή να τα καλύπτετε με αντικολλητικό χαρτί γιατί δεν πρέπει να χάσουν σπιθαμή από τη «χάρη» τους και το μέγεθος τους όταν τα βγάλετε από τα φορμάκια.

➤ Ο φούρνος που θα ετοιμάσετε τα γλυκάκια σας πρέπει να είναι πολύ καλά προθερμασμένος. Και μόνο λίγο πριν τοποθετήσετε τα γλυκάκια σας να κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους βαθμούς που ψήνεται τα ίδια γλυκά σε μεγαλύτερο μέγεθος. Επίσης, καλό θα ήταν να βάζετε το φούρνο 10 με 20°C χαμηλότερα από τη συνηθισμένη θερμοκρασία για να αποφύγετε να ξεραθούν στην κορυφή.

➤ Ο χρόνος ψησίματος για ποικίλει και το σοφότερο θα ήταν να έχετε το νου σας, μιας και ο μέσος όρος ψησίματός τους δεν έχει καμία σχέση με τον αντίστοιχο των κανονικού μεγέθους γλυκών. Γενικά, κυμαίνετε μεταξύ 15 - 20 λεπτών.

➤ Μετά το ψήσιμο θα ήταν καλύτερο να αφήνετε τα γλυκά να κρυώσουν εντελώς πριν ξεκινήσετε τη διακόσμησή τους.

➤ Τα μίνι γλυκάκια σας μπορεί να έχουν μικρό μήκος και πλάτος αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει για το ύψος τους. Δημιουργώντας μερικές μικρές βάσεις που στη συνέχεια θα ενώσετε και κατόπιν θα διακοσμήσετε, μπορείτε να έχετε μικρά αλλά πιο... «ψηλά» γλυκά και κατά συνέπεια, εντυπωσιακά για τον καταναλωτή.

 

Κείμενο: Νάσος Κουζέλης

Από το τεύχος 99 (ΝΟΕ-ΔΕΚ 2012) του περιοδικού Α-Ζ