Αλέθουμε τον καφέ και ζυγίζουμε 16γρ. Γεμίζουμε ταυτόχρονα τον βραστήρα και ζεσταίνουμε μέχρι τους 88-89°C. Ξεπλένουμε με ζεστό νερό το χάρτινο φίλτρο για να φύγει η τυχόν γεύση χαρτιού που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμά μας. Τοποθετούμε το dripper σε μία κανάτα ή σε ανάλογο σκεύος. Μηδενίζουμε τη ζυγαριά. Βάζουμε τον καφέ και ρίχνουμε αρχικά 40γρ. νερό βρέχοντας όλη την επιφάνεια και περιμένουμε για 30 δευτερόλεπτα. Με κυκλικές κινήσεις και σταθερή ροή ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό ώσπου να φτάσουμε στα 260γρ. Αφού ολοκληρωθεί η εκχύλιση (2:30-3:30) αφαιρούμε το dripper. Στο ποτήρι του irish coffee ρίχνουμε το σιρόπι ζάχαρης και το ουίσκι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τον καφέ φίλτρου περίπου δυο πόντους πριν το χείλος του ποτηριού. Ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε shaker.
Από το τεύχος 47 (Μάρτιος/Απρίλιος 2013) του περιοδικού Snack & Coffee.