Γλώσσες

NEA

A  A  A +
Πίσω
Αποκωδικοποιήθηκε το DNA του καφέ Robusta
Αποκωδικοποιήθηκε το DNA του καφέ Robusta

Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχθηκε η παγκόσμια κοινότητα του καφέ την ανακοίνωση του Γάλλου βοτανολόγου France Denoeud στην επιστημονική επιθεώρηση Science, σχετικά με την επιτυχημένη αλληλούχιση του γονιδιώματος τής ποικιλίας Coffea Canephora, ευρύτερα γνωστής ως Robusta. “Είναι σαν να άναψε κάποιος τα φώτα”, δήλωσε ο Tim Schilling, διευθυντής του World Coffee Research, αναφερόμενος στην καταγραφή από τους επιστήμονες όλων εκείνων των γονιδίων που συνδέονται με την παραγωγή της καφεΐνης και με τη σύνθεση των ποικιλιακών αρωμάτων του καφέ. “Με όπλο αυτή τη γνώση οι καλλιεργητές και οι βιομηχανίες του καφέ θα μπορέσουν να αναπτύξουν ποικιλίες καλύτερης ποιότητας και να βοηθήσουν στην προστασία των καφεόδενδρων από την κλιματική αλλαγή και τις ασθένειες”, πρόσθεσε ο επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Προχώρησε, μάλιστα, στην εκτίμηση ότι οι λάτρεις του καφέ θα δουν τις συνέπειες αυτού του επιστημονικού επιτεύγματος μέσα στην ερχόμενη πενταετία. “Η αλληλούχηση του γονιδιώματος θα επιταχύνει την ανάπτυξη ποικιλιών οι οποίες θα μπορούν να αντέξουν στη δραματική επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη σοδειά. Τα νέα φυτά θα είναι πιο ανθεκτικά σε καταστροφικές ασθένειες, όπως η σκωρίαση, ενώ θα αναπτύσσονται ταχύτερα απ’ ό,τι σήμερα”, υποστηρίζει ο Anner Romαn, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καφεπαραγωγών της Νικαράγουα. Έπειτα από πολυετείς εργαστηριακές έρευνες, η πολυεθνική επιστημονική ομάδα του F. Denoeud, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Μομπελιέ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι εφικτή μίας μεγάλης έκτασης ανθρώπινη παρέμβαση στο γονιδίωμα του καφέ, η οποία θα τροποποιήσει τα φυσιολογικά επίπεδα καφεΐνης και θα μεταβάλει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αρχικά της Robusta και μετέπειτα της Arabica. “Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι η κατανόηση των δεσμών που διέπουν το γονιδίωμα της Coffea Canephora θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε σε μερικά χρόνια έναν καφέ με χαμηλά επίπεδα καφεΐνης αλλά πλούσια γεύση”, δήλωσε ο καθηγητής F. Denoeud.

 

Aπό το τεύχος 56 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2014) του περιοδικού Snack & Coffee.