Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Παναγιώτης Γκοβάτσος: Η νίκη είναι κίνητρο για διαρκή βελτίωση
Παναγιώτης Γκοβάτσος: Η νίκη είναι κίνητρο για διαρκή βελτίωση

Ο Παναγιώτης Γκοβάτσος προσέλκυσε το ενδιαφέρον της διεθνούς σκηνής bartending, με το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Long Drink, στον 39ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Cocktail στην Πράγα στις 16-22 Αυγούστου 2013. Ο πολλά υποσχόμενος bartender μάς μιλά για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του!

Γεννημένος στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, αλλά μεγαλωμένος από μικρή ηλικία στην Ελλάδα, ο Παναγιώτης Γκοβάτσος έχει να επιδείξει μία σημαντική πορεία στο χώρο του bartending. Από τα 16 του χρόνια, όταν πρωτοξεκίνησε να εργάζεται σε καφετέρια στη Μονεμβασιά απ’ όπου κατάγεται, μέχρι και σήμερα που βρίσκεται στη χρυσή κορυφή του παγκόσμιου bartending, μεσολάβησαν αρκετές στάσεις...

Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με το bartending;

Στα 18 μου, ενώ εργαζόμουν στο “Café“Ενετικό”, στη Μονεμβασιά. Εκεί κατέληξα ότι το πάθος και το μεράκι μου θέλω να το κάνω επάγγελμα. Παρακολούθησα μαθήματα στη σχολή του Αχιλλέα Καραουλάνη και μετά την απόλυσή μου από το στρατό, μετακόμισα στην Αθήνα, όπου εργάστηκα στο roof garden του Grande Bretagne Hotel. Η αγάπη μου για τον τόπο μου με κέρδισε τελικά και επέστρεψα στη Μονεμβασιά, όπου άνοιξα μαζί με 2 φίλους το night club “BarCode”, το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Πιστεύετε ότι άξιζε ο κόπος και η προσπάθεια αυτή για να συμμετέχετε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα;

Έχω συμμετάσχει 2 φορές σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς. Το 2012 με το cocktail “Bubble Gum Kiss”που κατέλαβε τη 2η θέση και το 2013 με το “SkyFall” που κέρδισε τη 1η θέση. Είναι πολύ σημαντικό να αμείβονται οι κόποι σου και να αποδεικνύεις στον εαυτό σου ότι είσαι καλός σε αυτό που κάνεις. Και τελικά η νίκη είναι το κίνητρο για περαιτέρω εξέλιξη και αυτοβελτίωση.

Και όταν πήγατε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τι νιώσατε;

Με μία έκφραση; Θα μπορούσα να πω “Ούφ!”. Ήταν απίστευτο το άγχος μου και πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν με πήραν οι δικοί μου να με συγχαρούν, είπα: “Πρέπει οι παλμοί μου να έχουν φτάσει τους 500”! Γενικά, όμως, παρόλο που ήταν ένας διαγωνισμός διεθνούς εμβέλειας, με έντονο το αίσθημα του ανταγωνισμού, όλοι ήταν απίστευτα φιλικοί, φιλόξενοι και εγκάρδιοι. Ήταν μια απίστευτη εμπειρία!

Ακολουθήσατε συγκεκριμένο πρόγραμμα προετοιμασίας;

Αμέσως μετά την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό στην έκθεση HORECA, ξεκίνησα να ψάχνω για τα ιδανικά και ιδιαίτερα υλικά που θα χρησιμοποιούσα στη συνταγή μου. Εκείνα που με δυσκόλεψαν περισσότερο ήταν η γαρνιτούρα που βασιζόταν στη λεπτομέρεια, η παραλαβή των προϊόντων από το εξωτερικό, που καθυστερούσαν απίστευτα, καθώς και η υποχρεωτική παρουσία στη δουλειά μου, που δεν μου επέτρεπε να προπονηθώ όσο θα ήθελα!

 1.  Γεμάτος περηφάνια κατά την απονομή του χρυσού μεταλλίου στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Cocktail στην Τσεχία. 2.  Η αρχή του θριάμβου έγινε στην 8η HORECA 2013, όπου ο Παναγιώτης Γκοβάτσος έλαβε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό Classic Cocktail. Εδώ, με τον Πρόεδρο της ΕΜΕ, κ. Ιωάννη Κόλτσιο (πρώτος από αριστερά).

Είχαν διαφορές τα δύο νικητήρια cocktails;

Δοκίμασα πολλούς συνδυασμούς και τεχνικές, χρησιμοποιώντας όλες τις επιλογές που είχα από τους χορηγούς. Το “Skyfall” που κέρδισε την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο, ήθελα να το πίνουν και να αφήνει μία ξεχωριστή γεύση και υφή. Το “Skyfall II”, που είναι η εξέλιξη του πρώτου, αποτελεί την απόλυτη αποκορύφωση χρωμάτων και γεύσεων. Η μοναδική πολυπλοκότητά του κερδίζει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Τι πιστεύετε ότι έπαιξε ρόλο στην παγκόσμια πρωτιά;

Το ότι αξιοποιούσε την νέα τάση της εποχής, τη χρήση δηλαδή σπιτικών- παραδοσιακών λικέρ και το συνδυασμό τους με βότανα, μπαχαρικά και φρέσκα αρώματα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, το cocktail που επέλεξα βασιζόταν σε αρώματα και γεύσεις που θυμίζουν Ελλάδα. Βασικό συστατικό, είναι το λικέρ ιβίσκου που αναδύει ένα υπέροχο άρωμα που σε συνδυασμό με το grey goose la poire, χαρίζουν μια αρμονία γεύσεων, αρωμάτων και χρώματος. Για να καταλήξω στη τελική συνταγή του “SkyFall II”, άλλωστε, προηγήθηκαν πάνω από 50 διαφορετικοί συνδυασμοί, αλχημείες και πειράματα...

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για την επιτυχία σας αυτή;

Η επιτυχία σε έναν Παγκόσμιο Διαγωνισμό σαφέστατα είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, αλλά η αίσθηση της “πρωτιάς” στον τόπο σου είναι ακόμη μεγαλύτερη. Για μένα προσωπικά, η αγάπη και η δύναμη που πήρα από την οικογένειά μου, τον δάσκαλό μου Αχιλλέα Καραουλάνη, την Ένωση Μπάρμεν Ελλάδος, τους συγγενείς και φίλους μου, είναι αυτά που πραγματικά με βοήθησαν.

Ο κόσμος στη Μονεμβασιά γνωρίζει για αυτή τη διάκριση που πετύχατε;

Ο κόσμος με στήριζε και με στηρίζει μέχρι και σήμερα. Και σε εκείνους είναι που οφείλω και το πιο μεγάλο “ευχαριστώ”. Διαγωνισμοί θα υπάρχουν, για το αν όμως ο κόσμος θα συνεχίσει να σε προτιμά, θα κριθεί από σένα προσωπικά και τη δουλειά σου. Αν ζούσα σε μια μεγάλη απρόσωπη πόλη ίσως και να μην υπήρχε η ανταπόκριση που υπάρχει σήμερα. Εδώ, όμως, είμαστε όλοι μια μεγάλη παρέα που ο ένας στηρίζει τον άλλον.

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους συναδέλφους σας;

Να αγαπούν τη δουλειά τους. Συγκεκριμένα, όμως, στις μέρες μας, έχει σχηματιστεί μια λανθασμένη αντίληψη για το “τι” και το “ποιος” είναι barman. Το άλφα και το ωμέγα στη δουλειά ενός bartender είναι η επικοινωνία και η προσωπική επαφή με τον πελάτη. Αν ο πελάτης δυσαρεστηθεί, ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης το φέρουμε εμείς. Είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει κανείς να έχει πάντα έναν ευχαριστημένο πελάτη. Και εκεί είναι που πιστεύω ότι κρύβεται η αληθινή πρωτιά: Στο να έχεις σταθερά ευχαριστημένους πελάτες.

 

Συνέντευξη: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

Από το τεύχος 50 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2013) του περιοδικού Snack & Coffee Magazine