Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Cosmopolitan: το cocktail συνώνυμο του glam
Cosmopolitan: το cocktail συνώνυμο του glam

Από τη γέννησή του μέχρι σήμερα συνεχίζει με το ίδιο κύρος να εμφανίζεται παρέα με τα μεγαλύτερα ονόματα της show biz στα καλύτερα bars του κόσμου. Τι είναι αυτό τελικά που κάνει το cosmopolitan τόσο ξεχωριστό για το κοινό και τόσο must για μια επιχείρηση; Το cosmopolitan, που ανεπίσημα το συναντάμε συχνά και ως cosmo, είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα cocktails παγκοσμίως και έχει ως βασικά συστατικά τη vodka, το triple sec, το χυμό cranberry και φρεσκοστυμμένο λάιμ ή χυμό λεμόνι με λίγη ζάχαρη. Σύμφωνα με την IBA (International Bartenders Association) η original συνταγή βασίζεται στη vodka citron ή τη vodka με άρωμα λεμόνι, ενώ έχει γευστική συγγένεια με cranberry coolers όπως το Cape Codder.

Ένα cocktail... πολλές ιστορίες!

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για τo πώς και πού γεννήθηκε το Cosmopolitan. Η πιο επικρατούσα άποψη είναι πως παρασκευάστηκε από διάφορους bartenders μέσα στη δεκαετία του 1970 με τον καθένα να δημιουργεί τη δική του παραλλαγή. Ορόσημο, πάντως, σύμφωνα με τους λάτρεις του συγκεκριμένου ποτού αποτελεί το έτος 1987, όταν ο επιχειρηματίας John Caine το έφερε από το Ohio στο San Francisco, όπου ο ίδιος ήταν ιδιοκτήτης ορισμένων από τα πιο επιτυχημένα bars της περιοχής. Mάλιστα το όνομά του είναι συνυφασμένο γενικώς με την άνοδο πληθώρας ποτών και cocktails την ίδια περίοδο. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή το cosmopolitan έχει ρίζες στο South Beach της Florida, όπου η bartender Cheryl Cook υποστηρίζει ότι δημιούργησε την original version το 1985 ή 1986. Μάλιστα η ίδια έχει πει σε συνέντευξή της ότι «Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν πως υπήρχε μεγάλος αριθμός ανθρώπων που παρήγγελνε martini απλά για να τους δει ο υπόλοιπος κόσμος με ένα “μαρτινοπότηρο” στο χέρι. Αυτή η συνειδητοποίηση ήταν που με έκανε να θέλω να δημιουργήσω εκ νέου ένα ποτό το οποίο θα ικανοποιεί τον ουρανίσκο και θα έχει ταυτόχρονα εκπληκτική όψη μέσα στο κλασικό αυτό ποτήρι. Από αυτό το concept γεννήθηκε τo cosmo». Η αρχική συνταγή της Cook περιείχε Absolut Citron, ελάχιστο Triple Sec, μια σταγόνα Roses lime και τόσο cranberry ώστε να πάρει όλο το μείγμα αυτό το έντονο ροζ χρώμα που το έκανε να ξεχωρίζει.

Το ροζ του Pink Lemonade

Ένα ακόμη πρόσωπο που συνέβαλε στην τελική μορφή του Cosmopolitan είναι η Melissa Huffsmith στο Manhattan. Κατά τη διάρκεια της δουλειάς της στο Odeon (1987/ 1988) ο φίλος της Patrick Mullen της μίλησε για τη version που είχε δοκιμάσει στο Miami κι έτσι εκείνη παρασκεύσε μία λίγο διαφορετική παραλλαγή με Absolut Citron, Cointreau και φρεσκοστυμένο χυμό lime. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακό. H Ηuffsmith είχε δηλώσει τότε ότι το χρώμα του ποτού θα έπρεπε να είναι «τόσο ελαφρύ ροζ όσο της pink lemonade». Aπό τότε η συνταγή της στανταρίστηκε και αποτέλεσε την κοινώς αποδεκτή παγκοσμίως μέθοδο παρασκευής του Pink lemonade Cosmopolitan drink. Σε κάθε περίπτωση, το Cosmopolitan απογειώθηκε σε φήμη -και καταξιώθηκε διεθνώς- από το δημοφιλές σίριαλ «Sex and the City», aφού η πρωταγωνίστριά του (Sarah Jessica Parker) το επέλεγε συστηματικά.

Γευστικές & οπτικές διαφοροποιήσεις

• Ένας συνηθισμένος τρόπος παρασκευής που ξεφεύγει από τα τετριμμένα αποτελεί η φέτα lime μέσα στο παγωμένο ποτήρι αντί για το shaker με τα υπόλοιπα υλικά.

• Κάποιοι bartenders προτιμούν τονωτικά ποτά με lime αντί για φρέσκο χυμό και triple sec αντί για coitnreau.

• Η version του blue cosmopolitan παρασκευάζεται με χυμό λευκού cranberry στη θέση του κόκκινου και blue curacao αντί για triple sec.

• Στη συνταγή της εξίσου δημοφιλούς παραλλαγής Cosmocello, ο χυμός lime αντικαθίσταται από limoncello.

Το Peach Cosmopolitan χρησιμοποιεί δυνατά αλκοολούχα με βάση το ροδάκινο αντί για triple sec και χυμό ροδάκινο αντί για cranberry.

 Προτεινόμενες Συνταγές: 

Raspberry Cosmopolitan

Cosmopolitan, the classic

 

Κείμενο: Εύα Αντωνοπούλου

Από το τεύχος 50 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2013) του περιοδικού Snack and Coffee.