Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Αλέξανδρος Πρεβίστας: Ελπίζω στη διάκριση
Αλέξανδρος Πρεβίστας: Ελπίζω στη διάκριση

Ο Πανελλήνιος Πρωταθλητής Bartending για το 2014, Αλέξανδρος Πρεβίστας, λίγους μήνες πριν τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό στη Νότια Αφρική, μας μίλησε για το πώς κατέληξε να γίνει bartender, τα στοιχεία που οφείλει να έχει κάθε νέος επαγγελματίας στο χώρο, τη διάκριση που θέλει να έρθει και τα μεγάλα του όνειρα. Τον θυμόμαστε χαμογελαστό και συγκεντρωμένο την ώρα της παρουσίασης του cocktail του κατά τη διάρκεια του 19ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος του Classic Cocktai στην 9η HORECA. Τον συναντήσαμε αρκετό καιρό μετά, από τη νέα του θέση πίσω από την μπάρα του Food Mafia στη Γλυφάδα και εν μέσω προετοιμασιών για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό της IBA το φθινόπωρο του 2014 στο Cape Town. 

Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με το bartending;

“Η αλήθεια είναι πως μου άρεσε από την πρώτη στιγμή η δουλειά στο bar. Το διάστημα, λοιπόν, που ήμουν φοιτητής λογιστικής και ταυτόχρονα δούλευα σε κάποια μαγαζιά για να συμπληρώνω τα έξοδά μου, παρουσιάστηκε μια ευκαιρία για δουλειά σε κάποια εταιρεία διοργάνωσης εκδηλώσεων. Στη συνέντευξη, με ρώτησαν εάν μπορούσα να κάνω flair. Δεν ήξερα, όμως, και όπως ήταν αναμενόμενο δεν με κάλεσαν για δουλειά. Έτσι, πήρα την απόφαση να πάω σε σχολή, στην Bar Academy, αλλά και να λάβω μέρος σε workshops και σε σεμινάρια με τη συμμετοχή και άλλων bartenders από το εξωτερικό”!

Σε ποια μαγαζιά έχεις δουλέψει;

“Είχα την τύχη να περάσω από μεγάλα clubs, όπως το Island και το Da Vinci, έως πολύ μικρά cocktail bars, όπως το Bardot στο Κολωνάκι. Και μιλάω για ‘τύχη’ επειδή κάθε μαγαζί μου προσέφερε πολλά και διαφορετικά στοιχεία, τα οποία αποκόμισα και τα επεξεργάστηκα, ώστε να γίνω ακόμη καλύτερος στη δουλειά μου”.

Γιατί “κατέβηκες” σε διαγωνισμό της ΕΜΕ;

“Αφενός το είδα σαν μια μεγάλη πρόκληση, αφού ο φετινός διαγωνισμός της Ένωσης Μπάρμεν Ελλάδος ήταν πιο ελεύθερος από ποτέ και αφετέρου είχα και την ελπίδα για τη συμμετοχή στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό στην Αφρική. Το ευτύχημα ήταν ότι αυτή τη χρονιά οι χορηγοί ήταν πολλοί, χωρίς όμως να μας περιορίζουν στις συνταγές. Επίσης, για πρώτη φορά επετράπη η χρήση bitters, ενώ ήταν καλό το ότι από πριν ανακοινώθηκε το πάνελ των κριτών με τη συμμετοχή διεθνούς φήμης επαγγελματιών του χώρου”.

Τι περιλάμβανε η προετοιμασία σου; Μίλησέ μας για το signature cocktail σου, Thymed Mandarita.

“Μπορώ να πω ότι ασχολήθηκα πιο πολύ με τα ποτήρια και τη γαρνιτούρα για το cocktail. Όσο για τη συνταγή της ‘Thyme Mandarita’, την είχα δημιουργήσει αρκετό καιρό πριν, όταν μια πελάτισσα μού ζήτησε να της φτιάξω ένα cocktail με reposado τεκίλα και liqueur θυμάρι”!

Πώς αισθάνθηκες για τη νίκη σου;

“Εννοείται ότι η χαρά μου ήταν και είναι μεγάλη! Όταν ανακοίνωναν τους νικητές, είχαμε μαζευτεί με τους φίλους -και επίσης νικητές- Αναστάση Βιζηινό και Διονύση Καλογερία και αφού βγήκαν δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα, μου είπαν “το πήρες”. Εκείνη την στιγμή

δυσκολεύτηκα να το πιστέψω, αλλά έψαχνα παράλληλα να βρω και ένα... μπουκάλι τεκίλα για να το γιορτάσουμε. Και το πάρτι ξεκίνησε...!

Ως κορυφαίος επαγγελματίας bartender για τη χρονιά αυτή, θα μπορούσες να μας μιλήσεις για τα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν έναν νέο bartender;

“Καταρχήν δεν πιστεύω ότι είμαι ο κορυφαίος Έλληνας bartender. Υπάρχουν, σίγουρα, άνθρωποι που είναι πολλά χρόνια παραπάνω στο χώρο ή ακόμη και τα bar τους έχουν συμπεριληφθεί στα 50 καλύτερα του κόσμου! Απλά είμαι νικητής του συγκεκριμένου διαγωνισμού για το 2014. Πάντως, νομίζω ότι αυτά που πρέπει να έχει ένας wanna-be-bartender, είναι υπομονή -δεν είναι και το πιο εύκολο επάγγελμα-, να έχει όρεξη για διάβασμα -το επάγγελμα συνεχώς εξελίσσεται- και να είναι επικοινωνιακός.

Ποιες είναι οι τάσεις που βλέπεις να κυριαρχούν στο bartending στη χώρα μας; 

“Σίγουρα η χρήση μεσογειακών προϊόντων, όπως η μαστίχα, το δεντρολίβανο ή ο βασιλικός, είναι ένα από τα trends που κυριαρχεί. Θα έλεγα πως αρχίζουν και ‘διαδίδονται’ τεχνικές όπως το fat wash και τα infusions. Τέλος, πιστεύω πως ο συνδυασμός φαγητού με cocktail συμπληρώνει τις τάσεις που βλέπουμε στα bars πλέον”.

Ποιες είναι οι σκέψεις σου για το ότι θα εκπροσωπήσεις την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό της IBA;

‘Δεν μπορώ να πω ότι δεν έχω κάποια αγωνία, ωστόσο θέλω σίγουρα στη Νότια Αφρική να έχω μια καλή παρουσίαση. Ήδη έχω αρχίσει να δουλεύω τη συνταγή με την οποία θα διαγωνιστώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και προσπαθώ μέσα από πολλές προσπάθειες να την τελειοποιήσω. Μακάρι, να έρθει και η διάκριση”.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

“Σίγουρα ένα απ’ αυτά είναι να πραγματοποιήσω το όνειρό μου, να ανοίξω το δικό μου bar”!

 

Το νικητήριο cocktail του 2014 - Thymed Mandarita

ΥΛΙΚΑ

5 cl Tequila Ocho reposado

2 cl Fresh Lime juice

2 cl Thyme liqueur Bigallet

1,5 cl Agave nectar Meneau

3 cl Mandarin puree Ponthier

2 dashes Orange bitter

 

Γαρνιτούρα: lime, θυμάρι

Μέθοδος: Shake

Ποτήρι: Coupe

 

Συνέντευξη: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

Φωτό: Αλ. Πρεβίστας, ΕΜΕ

Aπό το τεύχος 54 (Μάιος/Ιούνιος 2014) του περιοδικού Snack & Coffee.