Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Ενθουσίασε το 1ο HORECA Beer Festival!
Ενθουσίασε το 1ο HORECA Beer Festival!

Οι επαγγελματίες της Μαζικής Εστίασης είχαν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο της μπίρας στο HORECA Beer Festival, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην 7η HORECA 2012. Το Φεστιβάλ, από την πρώτη του κιόλας διοργάνωση, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δεκάδων χιλιάδων επαγγελματιών που επισκέφθηκαν την Κεντρική Σκηνή και την Αίθουσα Σεμιναρίων του ειδικά διαμορφωμένου χώρου στο Hall 1 και τις τέσσερις ημέρες της έκθεσης.

Διαγωνισμός “Beer Bartender 2012”

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώθηκε ο Διαγωνισμός Σερβιρίσματος Draft ο οποίος συνδυάστηκε με τον διαγωνισμό Beer Bottle Speed Opening, για την ανάδειξη του κορυφαίου επαγγελματία της χρονιάς! Οι διαγωνισμοί που πραγματοποιήθηκαν με την ενεργό υποστήριξη της Ένωσης Μπάρμεν Ελλάδος (ΕΜΕ), συγκέντρωσαν δεκάδες συμμετοχές beer-bartenders από όλη τη χώρα και απέδειξαν πως οι Έλληνες επαγγελματίες έχουν κατάρτιση και υψηλό επίπεδο αλλά και λαμπρό μέλλον. Ο Κωνσταντίνος Δρίτσας από το Club Hotel Casino Loutraki ανακηρύχθηκε “Beer Bartender της χρονιάς”, κατακτώντας την πρώτη θέση και στις δύο δοκιμασίες του 1ου HORECA Beer Festival (με 256 και 12,50 βαθμούς αντίστοιχα) και κερδίζοντας το μεγάλο έπαθλο, ένα ταξίδι στο Μόναχο για το Oktoberfest 2012.

Σεμινάρια & μαγειρικές επιδείξεις

Στην Αίθουσα Σεμιναρίων πραγματοποιήθηκε μια σειρά από ενδιαφέροντα events, τα οποία κατάφεραν να αναδείξουν την μπίρα ως το πλέον ανερχόμενο premium προϊόν στον κλάδο. Εκατοντάδες επαγγελματίες παρακολούθησαν σεμινάρια τεχνικής κατάρτισης για τις εγκαταστάσεις συστημάτων draft, τη συντήρηση και την υγιεινή τους, όπως και θεωρητικές εισηγήσεις και γευστικές δοκιμές σχετικά με τις βασικές κατηγορίες μπίρας από τον Pοl Εμαννουηλίδη, ιδιοκτήτη της εταιρείας "Beer & Deli" και σύμβουλο επιχειρήσεων μπίρας.

Περνώντας από τη... θεωρία στην πράξη, δύο καταξιωμένοι chefs, οι Τόνι Καβαλιέρος και Χρήστος Τζαβαράκος, ανέλαβαν να παρουσιάσουν έναν κύκλο από επιδείξεις με προτάσεις μαγειρικής. Συγκεκριμένα, επάνω στους τομείς “Μαγειρική με μπίρα”, “Food & beer pairing”, αλλά και “Εναλλακτικά συνοδευτικά μπίρας”.

Και επειδή σε όλους τους τομείς του επισιτιστικού κλάδου η γνώση των τάσεων και των εξελίξεων κάνουν τη διαφορά, ο Δανός master brewer Thomas Schon, καλεσμένος της διοργανώτριας εταιρείας, ανέλαβε να μετέφερε τη διεθνή εμπειρία των μικρών ζυθοποιιών της Ευρώπης στους επισκέπτες του φεστιβάλ.

Εταιρικές παρουσιάσεις

Παράλληλα στην Κεντρική Σκηνή έλαβαν χώρα ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από κορυφαίες εταιρείες μπίρας στη χώρα μας σχετικά με: τις εξελίξεις στην καταναλωτική συμπεριφορά (Αθηναϊκή Ζυθοποιία: “Ζούμε τον καταναλωτή, προετοιμάζουμε το συνεργάτη”), την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου (Craft Ζυθοποιία: “Ο θεσμός και οι προοπτικές ανάπτυξης της μικροζυθοποιίας στη χώρα μας”), την εισαγωγή καινούργιων τεχνολογιών (Μύθος Ζυθοποιία: “Η επανάσταση στη βαρελίσια μπίρα”), νέα προϊόντα και brands (ΟΚ Athens: “Inedit, η πρόταση του διάσημου σεφ Ferran Andria για την μπίρα”, προϊόντα από την Septem Μικροζυθοποιία) και φυσικά πρωτότυπα συνοδευτικά μπίρας (Arla Foods: “Κοπές τυριών και προτάσεις από τον chef Αλέξανδρο Παπανδρέου”).

HORECA beer party

Η αυλαία του HORECA Beer Festival έπεσε εορταστικά, ακολουθώντας το κλίμα που επικρατούσε και τις τέσσερις ημέρες των beer events: Με το κεφάτο party και το live του συγκροτήματος Funkies, ανανεώνοντας το ραντεβού με την δεύτερη διοργάνωσή του στην 8η HORECA 2013!

Η τάση του Beer Mixology

Στα πλαίσια του 1ου HORECA Beer Festival, παρουσιάστηκε μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες τάσεις διεθνώς, το mixology μπίρας και spirits μέσα από πρωτότυπα και γευστικά cocktails.Για να επικοινωνηθεί το trend αυτό, επιλέχθηκαν καταξιωμένοι bartenders. Αρχικά, ο Ιωάννης Ορφανός της εταιρείας "BarΕquip" με τους συνεργάτες του, επιχείρησαν με επιτυχία να παρασκευάσουν προτάσεις μοριακής γαστρονομίας και μπίρας σε βαζάκια και ποτήρια.Σε ανάλογες παρουσιάσεις, ο Αχιλλέας Καραουλάνης για λογαριασμό της ΕΜΕ, ανέλαβε να κατατοπίσει τους επαγγελματίες πάνω στην κατηγοριοποίηση των cocktails με βάση την μπίρα, αλλά και πάνω στις μεθόδους παρασκευής τους. Όλα τα παραπάνω υλοποιήθηκαν με τη συνδρομή του beer-bartender Νικόλα Ραδίση από την μπιραρία "Deutsche Ecke", σε cocktails τα οποία παρουσιάστηκαν στην κανονική τους εκδοχή - και όχι μόνο... Αντίστοιχα cocktails σε μίνι παραλλαγή μπήκαν σε μικρά ποτήρια και μοιράστηκαν στους παρευρισκόμενους, προκειμένου να δημιουργήσουν τη δική τους άποψη για το αποτέλεσμα.Και οι δύο σειρές των επιδείξεων του Beer Mixology εντυπωσίασαν χάρη στην καινοτομία της σύλληψής τους.

 

Από το τεύχος 40 (ΜΑΡ/ΑΠΡ 2012) του περιοδικού ΨΗΤΟπωλείο.