A  A  A +
Πίσω
Χιώτικα Μασουράκια
Χιώτικα Μασουράκια

Υλικά

Χειροποίητα φύλλα κρούστας 50Χ40 εκ. 30 τμχ.
Βούτυρο γάλακτος για άλειμμα των φύλλων
Σιρόπι 32 γράδα 1.000 γρ.
Για γέμιση:
Αμυγδαλόψιχα καθαρισμένη 500 γρ.
Ζάχαρη άχνη 100 γρ.
Ασπράδια 100 γρ.
Μαστίχα Χίου (σκόνη) 5 γρ.
Νερό 500 γρ.
Ζάχαρη 500 γρ.

Βήματα

Εκτέλεση

Για γέμιση: Με το νερό και τη ζάχαρη ετοιμάζουμε ένα σιρόπι 36 γράδα. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και ενώνουμε με το σιρόπι φτιάχνοντας έναν κιγιέ. Τρίβουμε το αμύγδαλο σε σκόνη. Προσθέτουμε στο αμύγδαλο τον κιγιέ και τη ζάχαρη άχνη ανακατεύοντας με σπάτουλα και αρωματίζουμε το μείγμα με τη μαστίχα

Τύλιγμα - ψήσιμο – σιρόπιασμα: Αφού ετοιμάσουμε τα χειροποίητα φύλλα κρούστας τα παίρνουμε ένα - ένα και απλώνουμε βούτυρο σε όλη την επιφάνειά του. Διπλώνουμε τις δυό άκρες του φύλλου να ενωθούν. Απλώνουμε τη γέμιση με κορνέ και ξαναδιπλώνουμε τις άκρες για να μη βγει η γέμιση. Τυλίγουμε σφιχτά το φύλλο σε μασουράκια και αραδιάζουμε σε παραλληλόγραμμο ταψί. Ψήνουμε στους 160°C  για 35 – 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Ετοιμάζουμε ένα σιρόπι 32 γράδα εμπλουτιοσμένο με 10% μέλι και αφήνουμε να κρυώσει. Σιροπιάζουμε τα μασουράκια ζεστά με το κρύο σιρόπι. 

Συνταγή: Παντελής Αρβανιτάκης

Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος

Από το τεύχος 107 (Μάρτιος/Απρίλιος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.