Για την τάρτα: Βάζουμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο, την άχνη, το αλεύρι και τη βανίλια και χτυπάμε σε πρώτη ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί (σαν τρίμμα) και τότε προσθέτουμε το αβγό και τον κρόκο. Ανοίγουμε σε φόρμα τάρτας το ζυμάρι, τρυπάμε την επιφάνεια με ένα ρούλερ και ψήνουμε στους 180°C για 14 λεπτά.
Για το compote: Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να μαλακώσουν τα σύκα και μετά τα περνάμε από μπλέντερ. Βράζουμε ξανά την κομπόστα για 8 λεπτά και τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Για το cremeux σοκολάτας: Κάνουμε με το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τους κρόκους και τη ζάχαρη μια crème anglaise, σουρώνουμε μέσα στη σοκολάτα και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Μοντάζ: Πάνω σε μία τάρτα στρώνουμε την compote και από πάνω βάζουμε το cremeux. Γαρνίρουμε με φρέσκα σύκα, ψιλοκομμένο βασιλικό και καραμελωμένα φουντούκια.
Από το τεύχος 97 (ΙΟΥΛ-ΑΥΓ 2012) του περιοδικού Α-Ζ