A  A  A +
Πίσω
Τάρτα με κρέμα λεμονιού
Τάρτα με κρέμα λεμονιού

Υλικά

Για ζύμη σουκρέ:
Βούτυρο 82% (θερμοκρασία περιβάλλοντος) 400 γρ.
Ζάχαρη 500 γρ.
Αβγά 150 γρ.
Αλεύρι ζαχαροπλαστικής 650 γρ.
Αμύγδαλο σε σκόνη 170 γρ.
Για τη γέμιση:
Κρόκοι αβγών 150 γρ.
Ζάχαρη 200 γρ.
Χυμός λεμονιού 100 ml
Ξύσμα λεμονιού από 2 τμχ
Βανίλια 3 γρ.
Γάλα (χλιαρό) 650 ml
Ζελατίνη (μαλακωμένη) 10 φύλλα
Σαντιγί (ελαφρώς χτυπημένη) 500 γρ.

Βήματα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη μαζί και τοποθετούμε με μεμβράνη στο ψυγείο για 30-40 λεπτά.

Για την τάρτα: Σε ένα μπεν μαρί βάζουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα, το χυμό του λεμονιού και το ξύσμα και, τέλος, τη ζελατίνη.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα. Χτυπάμε στο μίξερ τη σαντιγί και την προσθέτουμε στην κρέμα. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, ανοίγουμε με τον πλάστη στο μέγεθος που θέλουμε, τοποθετούμε σε φορμάκια και ψήνουμε στους 170°C για 15-20 λεπτά. Όταν κρυώσουν, μοιράζουμε την κρέμα λεμονιού και διακοσμούμε με φέτες και λωρίδες ξύσματος λεμονιού.

 INFO:  Σαν βάση γι’ αυτή τη φίνα τάρτα λεμονιού χρησιμοποιήθηκε η ζύμη σουκρέ (ή sucree). Μια γλυκιά παραλλαγή της ζύμης μπριζέ, στην οποία έχει προστεθεί ζάχαρη και χρησιμοποιείται σε συνταγές που η γέμισή τους δεν χρειάζεται ψήσιμο. 

Συνταγή: Ελένη Καμάρδα

Φωτό: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Από το τεύχος 108 (Μάιος/Ιούνιος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.