A  A  A +
Πίσω
Στριφτάρια με μπούκοβο
Στριφτάρια με μπούκοβο

Υλικά

Για 30 τεμάχια:
Για το προζύμι:
Νερό 500 ml
Γάλα 350 ml
Αλεύρι 55% 750 γρ.
Μαγιά 40 γρ.
Για τη ζύμη:
Αλεύρι 55% 750 γρ.
Αλάτι 30 γρ.
Ζάχαρη 60 γρ.
Φυτικό λίπος 30 γρ.
Μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό) 40 γρ.

Βήματα

Εκτέλεση

Για το προζύμι: Ζυμώνουμε για πέντε λεπτά όλα τα υλικά και ξεκουράζουμε στο ζυμωτήριο σκεπάζοντας με βαμβακερό πανί για 30 λεπτά.

Για τη ζύμη: Στο προζύμι που έχουμε ετοιμάσει, προσθέτουμε τα υλικά της ζύμης και έπειτα τα ζυμώνουμε όλα μαζί για 10’ σε αργή ταχύτητα, με θερμοκρασία ζύμης 28°C. Aφήνουμε το ζυμάρι για 20’ να ξεκουραστεί σκεπασμένο με πανί σε αλευρωμένο πάγκο. Στη συνέχεια, απλώνουμε το πανί στον πάγκο και ρίχνουμε πάνω του αλεύρι. Ζυγίζουμε κομμάτι ζύμης 80 γρ. και φτιάχνουμε μακρόστενα φιτίλια. Στοφάρουμε στους 28°C για 5-10 λεπτά. Παίρνουμε ξυλάκια ή ανοξείδωτα sticks για σουβλάκια, τα αλείφουμε με λάδι, τυλίγουμε το κάθε ζυμαράκι επάνω τους, βουτάμε ελαφρώς σε αλεύρι και τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 210°C για 20 λεπτά. Όταν κρυώσουν λίγο τα βγάζουμε από τα ξυλάκια και μπορούμε να τα γεμίσουμε με ό,τι επιθυμούμε, όπως για παράδειγμα, τυροκαυτερή.

Info: Είναι γνωστό και ως “μεσογειακό τσίλι” με γεύση που κυμαίνεται από πολύ γλυκιά έως πικάντικη. Το μπούκοβο παρασκευάζεται από αποξηραμένες πιπεριές και αποτελεί ένα άρτυμα που χρησιμοποιείται αιώνες στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Από το τεύχος 103 (Ιούλιος/Αύγουστος 2013) του περιοδικού Α-Ζ.