Για μείγμα με μούσμουλα: Πλένουμε τα μούσμουλα, βγάζουμε τα κουκούτσια και τα στεγνώνουμε. Τα περνάμε ελαφρώς από το μπλέντερ, προσέχοντας όμως να μην γίνουν πελτές. Σε ένα μπενμαρί βάζουμε τη μαργαρίνη να λιώσει, ρίχνουμε τη ζάχαρη με τη βανίλια και τα ασπράδια αβγών και τα ανακατεύουμε καλά με σύρμα χειρός. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα τεμαχισμένα μούσμουλα και τέλος το ινδοκάρυδο και το σκούρο σουσάμι. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Για το κέικ: Χτυπάμε καλά τη μαργαρίνη μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Μετά ρίχνουμε τους κρόκους και στο τέλος το αλεύρι με το μπέικιν. Βουτυρώνουμε τα φορμάκια, ρίχνουμε μέχρι τη μέση ζύμη κέικ και από πάνω ρίχνουμε το μείγμα με τα μούσμουλα. Ψήνουμε στους 180°C για 20’. Αφήνουμε να κρυώσει και βγάζουμε από τα φορμάκια. Μόλις κρυώσουν, εάν το επιθυμούμε, τα πασπαλίζουμε λίγο ακόμα με ινδοκάρυδο.
INFO: Τα μούσμουλα εμφανίζονται στην αγορά ταυτόχρονα με τις φράουλες και είναι γνωστά και ως μέσπιλα. Γίνονται νόστιμη κομπόστα και μαρμελάδα, αλλά και φρέσκα δίνουν το χαρακτηριστικό λεπτό τους άρωμα σε τάρτες, κέικ και άλλες δημιουργίες.
Από το τεύχος 102 (Μάιος/Ιούνιος 2013) του περιοδικού Α-Ζ.