Για το κέικ σοκολάτα: Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό, το βούτυρο και τη ζάχαρη, προσθέτουμε το αβγό και αφήνουμε στη δυνατή ταχύτητα για 3' λεπτά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι και τη βανίλια μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. Στο τέλος ρίχνουμε το γάλα και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Για την κρέμα μαστίχα: Αναμειγνύουμε σε μπασίνα με σύρμα χειρός τα αβγά και το κορν φλάουερ. Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το γάλα, την κρέμα, τη ζάχαρη και τη μαστίχα. Όταν πάρουν βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μισό στα αβγά, ανακατεύοντας γρήγορα και στη συνέχεια το περνάμε από ένα σινουά μέσα στο κατσαρολάκι με το υπόλοιπο μείγμα. Ξαναβάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να σφίξει η κρέμα και την τοποθετούμε στο ψυγείο.
Για το γκανάς σοκολάτας: Φτιάχνουμε ένα σιρόπι με το νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη, προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε πάνω στη φωτιά για ένα λεπτό. Αποσύρουμε το μείγμα από την φωτιά, προσθέτουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο και ανακατεύουμε με το πίμερ μέχρι να γυαλίσει η γκανάς.
Μοντάρισμα: Γεμίζουμε το 1/4 με το μείγμα, ρίχνουμε την κρέμα μαστίχα και προσθέτουμε μείγμα μέχρι τα 3/4 της φόρμας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 15-20' περίπου. Αφού κρυώσουν, τα περνάμε με γκανάς.
Συνταγή: Δημήτρης Δήμτσος, Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος
Από το τεύχος 104 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2013) του περιοδικού Α-Ζ.