A  A  A +
Πίσω
Βασιλόπιτα (τριφτή) με εσπεριδοειδή
Βασιλόπιτα (τριφτή) με εσπεριδοειδή

Υλικά

Για 3 τεμ. των 850 γρ.:
Για τη ζύμη:
Αλεύρι ζαχαροπλαστικής 1 κιλό
Μπέικιν πάουντερ 40 γρ.
Γάλα (χλιαρό) 200 γρ.
Ζάχαρη 500 γρ.
Μαργαρίνη 400 γρ.
Αβγά 4 τμχ.
Αμυγδαλόψιχα 200 γρ.
Ξύσμα από 2 λεμόνια
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Βανίλια λίγη
Για το γλάσο:
Άχνη ζάχαρη 300 γρ.
Χυμός λεμονιού 20 γρ.
Νερό ζεστό 30 ml

Βήματα

Εκτέλεση

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό πρώτα τη μαργαρίνη να αφρατέψει στη γρήγορη ταχύτητα για 5 λεπτά, έπειτα ρίχνουμε τη ζάχαρη με τη βανίλια και συνεχίζουμε στη γρήγορη ταχύτητα για άλλα 3 λεπτά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά. Όταν αυτά έχουν απορροφηθεί, ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το γάλα και τέλος, την αμυγδαλόψιχα και το ξύσμα από τα εσπεριδοειδή. Ζυγίζουμε κομμάτια 850 γρ. από τη ζύμη και τα βάζουμε σε χάρτινες φόρμες διαμέτρου 24cm. Απλώνουμε με μια μαρίζ ομοιόμορφα, τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολα και ψήνουμε στους 180°C βαθμούς για 45’. Όταν κρυώσουν καλά φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας όλα τα υλικά και το απλώνουμε. Διακοσμούμε με φέτες λεμονιού και πορτοκαλιού.

info: Χάρη στο γλάσο που καλύπτει την επιφάνειά της, η συγκεκριμένη βασιλόπιτα

έχει την ιδιότητα να διατηρεί τη φρεσκάδα της για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να στεγνώνει και να χάνει την υγρασία της.

Συνταγή: Ελένη Καμάρδα, Φωτό: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Από το τεύχος 105 (Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2013) του περιοδικού Α-Ζ.