A  A  A +
Πίσω
Αλμυρό κέικ με σύκο και ανθότυρο
Αλμυρό κέικ με σύκο και ανθότυρο

Υλικά

Για 2 τεμάχια:
Μαργαρίνη 600 γρ.
Αλάτι (ψιλό) 12 γρ.
Ζάχαρη (κρυσταλλική) 16 γρ.
Άνιθο (ψιλοκομμένο) 14 γρ.
Πιπέρι (μαύρο) 4 γρ.
Αβγά 7 τμχ.
Κρόκους 4 τμχ
Αλεύρι ζαχαροπλαστικής (κοσκινισμένο) 950 γρ.
Μπέικιν πάουντερ 80 γρ.
Ανθότυρο 220 γρ.
Σύκα ξερά (ψιλοκομμένα) 200 γρ.
Σύκα φρέσκα (σε ροδέλες) 4-5
Ουδέτερο γλάσο (για γαρνίρισμα)

Βήματα

Εκτέλεση

Αφρατεύουμε με το φτερό στο μίξερ το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη, το πιπέρι και τον άνιθο (2΄ στην πρώτη ταχύτητα και 10΄ στη δεύτερη). Ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά (περιμένοντας να απορροφήσει το ένα πριν ρίξουμε το άλλο). Αφού κατεβάσουμε από το μίξερ τον κάδο, ανακατεύουμε απαλά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και στη συνέχεια προσθέτουμε τα σύκα και το ανθότυρο (τριμμένο σε χοντρό τρίφτη). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα και 35΄ (για φόρμες 700-800 γρ.)

MONTAZ: Αφού κρυώσουν τα κέικ κόβουμε πιθανόν ατέλειες ισιώνοντας την επιφάνειά τους και τα αναποδογυρίζουμε σε σίτα για να στεγνώσουν τελείως. Στη συνέχεια τα γλασάρουμε με ουδέτερο ζελέ. Γαρνίρουμε με τα ξερά σύκα, προσθέτοντας αν θέλουμε και φρέσκα.


Από το τεύχος 97 (ΙΟΥΛ-ΑΥΓ 2012) του περιοδικού Α-Ζ