Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Cinco
Cinco

Στιλ βιομηχανικό, new age cocktails και tapas με ελληνίζουσες αποχρώσεις βρίσκονται στην “καρδιά” του Cinco στο Κολωνάκι. To απόλυτο hot spot της πόλης είναι εδώ! Εμπνευστές του εγχειρήματος είναι 5 νέoι άνθρωποι οι οποίοι αποφάσισαν να μετατρέψουν το όνειρό τους σε πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, “είμαστε πέντε φίλοι που αφού εργαζόμασταν εδώ και κάποια χρόνια μαζί, τολμήσαμε να δημιουργήσουμε το δικό μας μαγαζί”, όπως τονίζει και ο κ. Δημήτρης Μπενάκης από τη θέση του restaurant manager. Ο ίδιος και οι κ.κ. Νάντια Λυμπερίου (reservations), Γιάννης Τόρης (captain), Αρχέλαος Γαρουφαλής (captain) και Benjamin Καρανικόλας (bar manager) αποτελούν την ομάδα “Cinco endless dream” όπως τη χαρακτηρίζουν και από την οποία πήρε το όνομά του το μαγαζί (σ.σ “Cinco” στα ισπaνικά σημαίνει πέντε).

Το concept και το design

Με όρεξη και περίσσιο μεράκι θέλησαν να εισάγουν στα ελληνικά δεδομένα μια πρωτοποριακή πρόταση διασκέδασης. Έτσι το καινούριο restaurant cafe bar Cinco αξιοποίησε με τον πλέον δημιουργικό τρόπο την διαρκώς επεκτεινόμενη φιλοσοφία των tapas, “δανείστηκε” μερικές ιδέες από επιτυχημένα bars του εξωτερικού -αρχής γενομένης με το “Tickets” των Ferran και Albert Adria στη Βαρκελώνη- και επιχείρησε να αφομοιώσει ελληνικά γευστικά γνωρίσματα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και φαίνεται πως έχει ήδη κερδίσει το στοίχημα. “Όλο το concept καθώς και η διακόσμηση είναι δική μας έμπνευση, με ξεχωριστό design και φιλοσοφία”, διευκρινίζει ο κ. Μπενάκης. Βασικό στοιχείο του Cinco αποτελεί η βιομηχανική του αισθητική με τις κολόνες να έχουν μείνει στη φυσική τους κατάσταση. Χαρακτηριστικά αυτής της αισθητικής, το τσιμεντένιο bar, τα μεγάλα κρεμαστά φωτιστικά με τη μπρούτζινη υφή, ο υπερμεγέθης καναπές στο κόκκινο της φωτιάς και η οροφή διακοσμημένη με μεταλλικούς αεραγωγούς σαν άλλα έργα μοντέρνας Τέχνης.

Tapas & cocktails

Την κουζίνα έχει αναλάβει ο πολυβραβευμένος chef Δόξης Μπεκρής. Το εγχείρημά του είναι να ταξιδέψει γευστικά τους επισκέπτες και το καταφέρνει με απόλυτη επιτυχία. Η φιλοσοφία του είναι βασισμένη στα φρέσκα και ελαφρά μεσογειακά συστατικά της κάθε εποχής με βάση το εξαιρετικό local sourcing που κερδίζει έδαφος και στη χώρα μας. Το αποτέλεσμα είναι πρωτότυπα γευστικά πιάτα με πρωτοποριακές παραλλαγές πάντα με έμφαση στην ποιότητα. Ενδεικτικά, το γευστικό ενδιαφέρον κεντρίζει ο μοντέρνος κατάλογος με μικρές μπουκιές (όπως πικάντικες πιπερίτσες, βουτηγμένες σε Valhrona σοκολάτα με λεμονοθύμαρο), ισπανικά αλλαντικά (π.χ. fuet de Cataluna), πατάτες (Ροζάνα με σάλτσα ντομάτας, τσορίθο και γλυκιά, καπνιστή πάπρικα), λαχανικά (ανοιξιάτικος αρακάς, σάλτσα Ρομέσκο και μέντα), ψάρια και θαλασσινά (γαρίδες μαριναρισμένες σε εσπεριδοειδή, σαλάτα από παντζαρόφυλλα και μυρωδικά, ζελέ πορτοκάλι και μους σπαράγγι), πουλερικά, χοιρινό & άλλα κρέατα (χοιρινό με τραγανή κρούστα, καραμελωμένα μήλα, κρεμμυδάκια κομφί, κονιάκ και θυμάρι) και επιδόρπια (μακαρόν κακάο με γέμιση σοκολάτας βατόμουρου, ζαχαρωτές κόκκινες πιπεριές). Δίπλα στα tapas τη θέση τους βρίσκουν συνταγές πρωτότυπων cocktails που έχουν δημιουργηθεί από τους πιο έμπειρους bartenders της Ελλάδας αποκλειστικά για το Cinco, αλλά και η προσεγμένη κάβα κρασιών με ετικέτες από όλο τον κόσμο.

Hot Points

Τοπικά προϊόντα: Σε κεντρικό σημείο του μαγαζιού υπάρχουν προθήκες με προϊόντα διαλεγμένα με προσοχή από ντόπιους πωλητές, παραγωγούς και αγρότες, ακολουθώντας την τάση του local sourcing.

Tapas: Αν και τα “tapas” είναι “μικρές μερίδες φαγητού πριν από κάθε γεύμα”, η έμφαση στην ποιότητα παραμένει βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας του Δόξη Μπεκρή για tapas υψηλών απαιτήσεων.

Design: Με θέα ένα από τα ομορφότερα νεοκλασικά της οδού Σκουφά, το Cinco παντρεύει το βιομηχανικό με το μοντέρνο στιλ υιοθετώντας ταυτόχρονα έναν αλέγρο... ισπανικό χαρακτήρα. 

 

Tuna Tapas

ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες

Για τον τόνο: • 400 γρ. φιλέτο φρέσκου κιτρινόπτερου τόνου, κομμένο σε 4 κύβους • χυμό από 1 κόκκινο γκρέιπφρουτ • 3-4 κλαδάκια φρέσκο κόλιαντρο • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο • 1 πιπεριά τσίλι

Για τις πιπεριές: • 1 ολόκληρη κόκκινη πιπερια • 1 κίτρινη • 1 αγγούρι • φρέσκο κρεμμύδι • 5 κλωναράκια chives • φρέσκο λεμονοθύμαρο • μελάσα • αλατοπίπερο

Για το dressing: • 2 μέρη ελαιόλαδο • 1 μέρος sherry vinegar • 2 φρέσκες πιπεριές τσίλι • 2 κορφές φρέσκο κόλιαντρος • χυμός από 1 lime • 10 ml μελάσα

Εκτέλεση

Αφήνουμε τον τόνο μας για 24 ώρες σε μαρινάδα με το χυμό γκρέιπφρουτ, το κόλιαντρο, το φρέσκο ελαιόλαδο και την πιπεριά τσίλι.Σοτάρουμε τον τόνο ελαφρά από όλες τις πλευρές του και τον «βαφτίζουμε» σε νερό με πάγο για να διατηρήσουμε ζωντανό το χρώμα του. Μπλανσάρουμε το αγγούρι, καπνίζουμε τις πιπεριές και τα τοποθετούμε μαζί με τα κομμάτια του τόνου σε μια μικρή μπασίνα. Προσθέτουμε τα υλικά για το dressing μας, αλάτι και φρέσκο πιπέρι. Έπειτα χωρίζουμε το περιεχόμενο της μπασίνας σε 4 μερίδες και τοποθετούμε σε κονσέρβες, τελειώνοντας με φρέσκο κρεμμύδι και χαβιάρι ντομάτας. Σερβίρουμε με ωμά λαχανικά μαριναρισμένα με ελαιόλαδο και lime.

Ταυτότητα καταστήματος

Επωνυμία: Cinco All day bar restaurant

Διεύθυνση: Σκουφά 52, Αθήνα

Ιδιοκτήτες: Δημήτρης Μπενάκης, Νάντια Λυμπερίου, Γιάννης Τόρης, Αρχέλαος Γαρουφαλής, Benjamin Καρανικόλας

Χωρητικότητα: 70 άτομα

URL: www.cinco.gr

 

Kείμενο: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

Από το τεύχος 42 (ΜΑΪ-ΙΟΥΝ 2012) του περιοδικού Snack & Coffee