A  A  A +
Πίσω
Τσουρέκι - muffin με κρέμα πατισερί και cranberries
Τσουρέκι - muffin με κρέμα πατισερί και cranberries

Υλικά

Για τσουρέκι:
Ζάχαρη 875 γρ.
Βούτυρο 500 γρ. (300 γρ. αγελάδος Ολλανδίας + 200 γρ. αιγοπρόβειο)
Γάλα 1.000 γρ.
Αβγά 15 τμχ
Μαγιά νωπή 190 γρ.
Αλεύρι Τ45 ή Super Αμερικής 3.000 γρ.
Ξύσμα πορτοκαλιού από 2 τμχ
Μαχλέπι 60 γρ.
Μαστίχα 15 γρ.
Βανίλια 2 στικ ή 5 γρ.
Κακουλέ (πούδρα) 3 γρ.
Για κρέμα πατισερί:
Νερό 900 γρ.
Γάλα σκόνη 100 γρ.
Νισεστέ 100 γρ.
Νερό 100 γρ.
Κρόκοι 200 γρ.
Ζάχαρη 260 γρ.
Ζελατίνη 26 γρ.
Βούτυρο 100 γρ.

Βήματα

Εκτέλεση

Για ζύμη τσουρεκιού: Βλ. Κλασική Συνταγή Τσουρεκιού *

Για κρέμα πατισερί: Ζεσταίνουμε το νερό με το γάλα σε σκόνη και τη μισή ζάχαρη. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι αναμειγνύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με τους κρόκους και το νισεστέ. Φέρνουμε σε βρασμό τα δύο μείγματα και τα αναμειγνύουμε προσθέτοντας στο τελικό μείγμα και τις ζελατίνες (αφού προηγουμένως τις έχουμε μουλιάσει σε κρύο νερό). Ομογενοποιούμε την κρέμα πολύ καλά με το πίμερ. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για τελικό γλυκό: Ανοίγουμε με τον πλάστη ένα κομμάτι 500 γραμμαρίων από τη ζύμη του τσουρεκιού σε ένα μεγάλο ορθογώνιο κομμάτι. Απλώνουμε 200 γραμμάρια από την κρέμα πατισερί (αφού προηγουμένως έχει κρυώσει) καλά με σπάτουλα και από πάνω ρίχνουμε 80 με 100 γρ. αποξηραμένα cranberries. Διπλώνουμε σε ρολό τη ζύμη και κόβουμε σε κομμάτια που τοποθετούμε σε ατομικά φορμάκια με τρόπο τέτοιο ώστε το τυλιγμένο μέρος να φαίνεται. Στοφάρουμε, αλείφουμε με αβγό και ψήνουμε στους 135ºC για 30 περίπου λεπτά.

Αλλιώς με πραλίνα και φουντούκια

Σε αυτή την ατομική εκδοχή του τσουρεκιού έχετε την δυνατότητα να δημιουργήσετε όσες γεύσεις και συνδυασμούς βάλετε με την φαντασία σας και το αποτέλεσμα πραγματικά θα είναι εντυπωσιακό! Μια πρόταση που θα είναι όντως πολύ δημοφιλής αφού περιλαμβάνει δυο πολύ αγαπημένες γεύσεις των Ελλήνων είναι να γεμίσετε τη ζύμη με πραλίνα φουντουκιού (έτοιμη ή να την παρασκευάσετε μόνοι σας) και καραμελωμένα φουντούκια. Ψήνετε όπως στην παραπάνω συνταγή.

*Μπορείτε να δείτε την Κλασική συνταγή του τσουρεκιού εδώ.

Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος

Από το τεύχος 155 (Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2014) του περιοδικού Z+G.