A  A  A +
Πίσω
Τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα και δαμάσκηνα
Τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα και δαμάσκηνα

Υλικά

Για τσουρέκι:
Ζάχαρη 875 γρ.
Βούτυρο 500 γρ. (300 γρ. αγελάδος Ολλανδίας + 200 γρ. αιγοπρόβειο)
Γάλα 1.000 γρ.
Αβγά 15 τμχ
Μαγιά νωπή 190 γρ.
Αλεύρι Τ45 ή Super Αμερικής 3.000 γρ.
Ξύσμα πορτοκαλιού από 2 τμχ
Μαχλέπι 60 γρ.
Μαστίχα 15 γρ.
Βανίλια 2 στικ ή 5 γρ.
Κακουλέ (πούδρα) 3 γρ.
Για γέμιση σοκολάτας:
Νερό 100 γρ.
Ζάχαρη 100 γρ.
Κακάο 50 γρ.
Μέλι 70 γρ.
Καρύδι (τριμμένο) 100 γρ.
Παντεσπάνι μαύρο (τρίμμα) 350 γρ.
Κομφί πορτοκαλιού 60 γρ. (προαιρετικά)
Δαμάσκηνα κατά βούληση

Βήματα

Εκτέλεση

Για το τσουρέκι: Βλ. Κλασική Συνταγή Τσουρεκιού*

Για τη γέμιση σοκολάτας: Φτιάχνουμε σιρόπι με το νερό, το μέλι και τη ζάχαρη και προσθέτουμε το κακάο. Αναμειγνύουμε καλά με το σύρμα και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.

Για το τελικό γλυκό: Απλώνουμε ζυμάρι 500 γρ. στον πάγκο και ανοίγουμε με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα με στενό φάρδος και αρκετό μήκος. Παίρνουμε τη γέμιση σοκολάτας κι αφού την πλάσουμε σε σχήμα κυλινδρικό, την τοποθετούμε στη μέση ζυμαριού. Ανασηκώνοντας το ζυμάρι από τον πάγκο το κλείνουμε (φωτ. επάνω). Το στρίβουμε πάνω στον πάγκο και αρχίζουμε να το κλείνουμε σαν κουλούρα. Ενώνουμε τα δύο άκρα του ζυμαριού και τοποθετούμε σε θήκη ψησίματος. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα. Στοφάρουμε στους 29°C με 65% υγρασία για 1 ώρα. Ψήνουμε στους 135°C για 30- 35’ για ένα τσουρέκι 500 γρ. Σιροπιάζουμε.

Προσοχή στην ένωση του Ζυμαριού

Το πιο δύσκολο σημείο σε αυτή την εκδοχή του τσουρεκιού, αφού βέβαια γίνουν όλα όπως πρέπει στο ζύμωμα και το γέμισμα της ζύμης με τη σοκολάτα, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πιέσετε τα δύο άκρα του στριφτού πια ζυμαριού ώστε να τα ενώσετε. Από τη μια δεν πρέπει να γίνει πολύ σφιχτά ώστε να μην επηρεάσετε τη διόγκωσή του, από την άλλη αν δεν το ενώσετε σωστά, η ζύμη θα ανοίξει, η σοκολάτα θα τρέξει και θα χαλάσει το σχήμα.

*Μπορείτε να δείτε την Κλασική Συνταγή Τσουρεκιού εδώ.

Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος

Από το τεύχος 155 (Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2014) του περιοδικού Z+G.