A  A  A +
Πίσω
Πολίτικη βασιλόπιτα
Πολίτικη βασιλόπιτα

Υλικά

Ζάχαρη 450 γρ.
Αυγά 360 γρ.
Ροζ αλάτι 3 γρ.
Βούτυρο κλαριφιέ 220 γρ. (ή βούτυρο 82 -84%) 280 γρ.
Κρέμα γάλακτος 200 γρ.
Αλεύρι 360 γρ.
Μπέικιν πάουντερ 8 γρ.
Καρπός βανίλιας 1 τμχ.
Για το γλάσο:
Κρέμα γάλακτος 450 γρ.
Ζελέ ζεστό 1.200 γρ.
Κουβερτούρα 70% 600 γρ.

Βήματα

Εκτέλεση

Ξύνουμε τον καρπό βανίλιας. Ρίχνουμε τη βανίλια στη ζάχαρη, προσθέτουμε και το αλάτι και τα χτυπάμε στο robot coupe. Προσθέτουμε τα αυγά, και την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ανακατεύουμε το μπέικιν μέσα στο αλεύρι και το προσθέτουμε στο μίγμα.

Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο κλαριφιέ και συνεχίζουμε πάλι το χτύπημα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα μας και απλώνουμε το ομογενοποιημένο μείγμα. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 55 λεπτά με 1 ώρα.

Για το γλάσο σοκολάτας: Βάζουμε την κρέμα γάλακτος να πάρει βράση και γαλακτωματοποιούμε με τη λιωμένη σοκολάτα. Προσθέτουμε το ζεστό ζελέ και ανακατεύουμε με μαρίζ ή με μπίμερ.

Γαρνίρισμα: Ξεφορμάρουμε τη βασιλόπιτα και αφήνουμε να κρυώσει. Κρύβουμε μέσα το φλουρί και ετοιμάζουμε το γλάσο. Γλασάρουμε και διακοσμούμε.

Συνταγή/Εκτέλεση: Δημήτρης Οικονομίδης, Φωτό: Δημήτρης Κολιός

Από το τεύχος 154 (Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2013) του περιοδικού Z+G.