A  A  A +
Πίσω
Παγωτό φιστίκι
Παγωτό φιστίκι

Υλικά

Για την πάστα φιστίκι (deja):
600 γρ. Φιστίκια (καβουρδισμένα)
600 γρ. Ζάχαρη (άχνη)
Για τη λευκή βάση:
2.000 γρ. γάλα
140 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. δεξτρόζη
100 γρ. Πηκτικό 50
Για παγωτό φιστίκι:
2.000ml Λευκή βάση
600 γρ. Πάστα φιστίκι
300 γρ. Γάλα

Βήματα

Εκτέλεση

Βάζουμε στο μίξερ τα φιστίκια αφού προηγουμένως τα έχουμε καβουρδίσει. Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και δουλεύουμε  μέχρι να πάρουμε ένα απολύτως ομοιόμορφο μείγμα.  Εκτός από την ανάμειξη στο μίξερ όταν παραλάβουμε το μείγμα, το δουλεύουμε αρκετές φορές και με το χέρι. Αφού παρασκευάσουμε τη λευκή βάση βράζοντας σε κατσαρολάκι το γάλα, μαζί με την κρέμα γάλακτος και τα υπόλοιπα συστατικά.  Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την πάστα του φιστικιού που παρασκευάσαμε νωρίτερα ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα. Το νέο μείγμα χρειάζεται άριστη ομογενοποίηση οπότε χρησιμοποιούμε δυνατό πίμερ. Όσο δουλεύει, θα βλέπουμε το χρώμα του μείγματος να αλλάζει και από σχεδόν λευκό να αποκτά το φυσικό χρώμα του καρπού του φιστικιού. Τότε είναι έτοιμο για να το ρίξουμε στην παγωτομηχανή μας.  Αφού ρυθμίσουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή την παγωτομηχανή μας, είμαστε έτοιμοι να παραλάβουμε το παγωτό. Αν το επιθυμούμε, μπορούμε να προσθέσουμε ξηρό καρπό φιστίκι, χοντροκομμένο σαν ρίπλες όπως αυτό πέφτει ή να το αφήσουμε τελείως σκέτο για τις δημουργίες μας.

Συνταγές: Νίκος Νερολαδάκης

Επιμέλεια: Ελένη Μανίκα

Φωτογραφία: Δημήτρης Τσίτσος

Από το τεύχος 162 (Μάρτιος/Απρίλιος 2015) του περιοδικού Z+G.