Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Ζαχαροπλαστείο Τερκενλής, μοντέρνο concept με φόντο την παράδοση
Ζαχαροπλαστείο Τερκενλής, μοντέρνο concept με φόντο την παράδοση

Eδώ και περισσότερες από έξι δεκαετίες, τα ζαχαροπλαστεία «Τερκενλής» αποτελούν την εγγύηση ποιότητας σε ό,τι αφορά την προσφορά μοναδικών γεύσεων και άριστων υπηρεσιών στο χώρο της αρτοζαχαροπλαστικής στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο... Όταν στο μακρινό 1925 ο κ. Σταύρος Τερκενλής ξεκινούσε να εργάζεται ως βοηθός ζαχαροπλάστη, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κάποιες δεκαετίες αργότερα θα μιλάγαμε για μία από τις κορυφαίες αλυσίδες στον τομέα της αρτοποιίας- ζαχαροπλαστικής στη χώρα μας. Το πρώτο κατάστημα «Τερκενλής» άνοιξε τις πόρτες για το καταναλωτικό κοινό στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους στη συμπρωτεύουσα το 1948. Τα χρόνια περνούσαν και η επιχείρηση πέρασε στα χέρια του κ. Παύλου Τερκενλή, 37 χρόνια αργότερα (σ.σ. το 1988). Ο σημερινός ιδιοκτήτης και γενικός διευθυντής της αλυσίδας, με σπουδές ηλεκτρολόγου/μηχανικού στο Πολυτεχνείο Θεσ/νίκης και μεταπτυχιακά στον ευρύτερο κλάδο των οικονομικών, φρόντισε ιδιαίτερα την εκπαίδευσή του στη ζαχαροπλαστική με σπουδές στο εξωτερικό. Απόφοιτος της σχολής Cordon Bleu στο Παρίσι το 1985 (ο πρώτος ελληνόφωνος σπουδαστής), την επόμενη χρονιά βρέθηκε για πρακτική στο Thun της Ελβετίας και στη συνέχεια στη γερμανική πόλη Augsburg, όπου εργάστηκε σε τοπική σοκολατοποιία.

Με τη σφραγίδα του ιδιοκτήτη

Σήμερα τα ζαχαροπλαστεία «Τερκενλής» αριθμούν 15 καταστήματα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Το μαγαζί της οδού Μητροπόλεως, έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά κομβικό σημείο, το οποίο καλύπτει όλες τις ζώνες της ημέρας (από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ), εξυπηρετώντας μεγάλο αριθμό πελατών. Ξεκίνησε τη λειτουργία του την περίοδο 1999-2000 και πρόσφατα ανακαινίστηκε για να φτάσουμε στο σημερινό οπτικό αποτέλεσμα που μπορείτε να θαυμάσετε στην παρουσίασή μας. Η εικόνα στο χώρο πώλησης είναι «ευθύνη» του ίδιου του ιδιοκτήτη, ο οποίος για να υλοποιήσει το σχέδιο που είχε στο μυαλό του, συνεργάστηκε με εταιρείες εξοπλισμού από το εξωτερικό. «Στόχος μας ήταν», αναφέρει ο κ. Τερκενλής «να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να προβάλλει θετικά το προϊόν, να υπάρχει πολύ καλή επικοινωνία ανάμεσα στον πελάτη και τον πωλητή με κύριο χαρακτηριστικό την ανάπτυξη των συναισθημάτων.»

Στις φωτογραφίες από αριστερά: Οπτική πρόσβαση στο εργαστήριο. Τραπεζοκαθίσματα και πάσω στο εξωτερικό.

Σύγχρονο concept

Το κατάστημα έχει συνολική έκταση 200 τ.μ. ενώ ένα τμήμα του εργαστηρίου του, είναι ορατό και στους πελάτες. Καθημερινά, στο χώρο παραγωγής, παρασκευάζονται όλα εκείνα τα προϊόντα για τα οποία ο «Τερκενλής» έχει γίνει δημοφιλής σε όλη την Ελλάδα. Η παραγωγή περιλαμβάνει μία μεγάλη γκάμα από ελληνικές και διεθνείς γεύσεις και που έχουν δημιουργήσει παράδοση στη ζαχαροπλαστική καθώς και νέες καινοτόμες ιδέες που προτείνουν οι επαγγελματίες ζαχαροπλάστες της επιχείρησης. Πέρα από τα γλυκίσματα, τα περίφημα τσουρέκια με το μοναδικό άρωμα και τις πολλές διαφορετικές παραλλαγές, τα λαχταριστά κέικ και τα είδη σοκολατοποιίας, στον «Τερκενλή» θα βρει κανείς επιπλέον χειροποίητο παγωτό (ήδη από το 1948!) ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και ένα πολύ καλά οργανωμένο τμήμα αρτοποιίας, με γευστικά και ποιοτικά αρτοσκευάσματα και σφολιατοειδή.

Στα πρωτοποριακά στοιχεία του concept του καταστήματος της Μητροπόλεως, συγκαταλέγονται τα τραπεζοκαθίσματα στον εξωτερικό χώρο, όπου ο πελάτης μπορεί να απολαύσει όποιο προϊόν επιθυμεί σε ένα ευχάριστο περιβάλλον υψηλής αισθητικής. Επιπλέον, λειτουργικά πάσο στο εξωτερικό (αλλά και στον εσωτερικό χώρο του ζαχαροπλαστείου) εξυπηρετούν όσους επιθυμούν να καθίσουν για ένα σύντομο καφέ ενώ θα απολαμβάνουν ένα από τα δεκάδες γλυκά του καταστήματος. Στις ιδιαιτερότητες του καταστήματος συγκαταλέγεται και μία ενημερωμένη κάβα για όσους θέλουν να δημιουργήσουν συνθέσεις δώρων.

Στο συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο της οδού Μητροπόλεως, απασχολούνται συνολικά -σε όλες τις βάρδιες- 35 άτομα στο χώρο πώλησης και άλλοι 15 εργαζόμενοι στο εργαστήριο. Πρόκειται για υπαλλήλους με τους οποίους υπάρχει μακρά και χρόνια συνεργασία, για ανθρώπους που γνωρίζουν τη φιλοσοφία της ιδιοκτησίας όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του καταστήματος, στοιχείο που βοηθά να υπάρχει καλύτερο κλίμα κατά τη διάρκεια της εργασίας και το οποίο εισπράττει και ο πελάτης.

Hot Points

Πάσο στο εξωτερικό: Μία από τις πολλές καινοτομίες του «Τερκενλή» της οδού Μητροπόλεως, είναι τα μοντέρνα πάσο που υπάρχουν στο εξωτερικό του καταστήματος. Εκεί ο πελάτης μπορεί να απολαύσει «στα γρήγορα» το γλυκό του μαζί με τον αγαπημένο του καφέ.

Άριστης ποιότητας service: Bασικό στοιχείο κάθε ζαχαροπλαστείου, είναι το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό. Στον «Τερκενλή», ο πελάτης συναντά το χαμόγελο, την καθαριότητα, την επαγγελματική ευσυνειδησία και την κατάρτιση του εργαζομένου...

Mεγάλη γκάμα προϊόντων: Στον «Τερκενλή» η τέχνη συναντά τη γεύση και καθημερινά παρασκευάζονται μοναδικές δημιουργίες από καταρτισμένους pastry chefs- ζαχαροπλάστες. Τούρτες, εποχικά γλυκά, προϊόντα nouvelle patisserie κ.ά, ικανοποιούν και τον πλέον απαιτητικό!

Στις φωτογραφίες από αριστερά: Άποψη του εντυπωσιακού χώρου πώλησης. Προσοχή στη λεπτομέρεια κατά την παραγωγή.

Μελλοντικοί στόχοι

Σίγουρα η σημερινή εποχή με την έντονη οικονομική κρίση να επηρεάζει τόσο τον καταναλωτή όσο και τον επιχειρηματία, δεν αφήνει ανεπηρέαστη και τη συγκεκριμένη πετυχημένη αλυσίδα. Αν και η αγοραστική δύναμη του πελάτη έχει μειωθεί αισθητά, ο αριθμός των ανθρώπων που επισκέπτονται σε καθημερινή βάση το κατάστημα κινείται σε σταθερά αυξητικούς ρυθμούς, γεγονός που γεμίζει με αισιοδοξία τους ανθρώπους της επιχείρησης. Εξάλλου, ο κ. Παύλος Τερκενλής είναι ένας άνθρωπος με πολλές φιλοδοξίες και στόχους και μαζί με τους συνεργάτες του, προσπαθούν καθημερινά να σκεφθούν νέες ιδέες, να αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα δεδομένα και να βελτιώσουν και να εκσυγχρονίσουν τα υπάρχοντα ζαχαροπλαστεία τους, ανάλογα πάντα με τις δυνατότητες και τις απαιτήσεις του κάθε σημείου. Ήδη υπάρχουν σκέψεις και σχέδια για τη δημιουργία καινούργιων καταστημάτων «Τερκενλής», τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο -ακόμα- και στο εξωτερικό. Πάντα όμως με σταθερά βήματα και με θεμελιώδη στοιχεία την άριστη ποιότητα των προϊόντων, την υψηλή αισθητική των ζαχαροπλαστείων και τη σωστή εξυπηρέτηση του πελάτη, το τρίπτυχο δηλαδή που χαρακτηρίζει τη δημοφιλή αλυσίδα και της έχει δώσει μία από τις κορυφαίες θέσεις στις προτιμήσεις των καταναλωτών μέσα στα χρόνια.

«Τερκενλής» inside infos!

• Από το 1993 έχει ιδρυθεί τμήμα catering, το οποίο προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον χώρο των κοινωνικών και επαγγελματικών εκδηλώσεων με μεγάλη ποικιλία και ολοκληρωμένα menu, πλήρη εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό για άψογο service.

• Τα δύο ζαχαροπλαστεία «Τερκενλής» που λειτουργούν στην Αθήνα, βρίσκονται στο Χαλάνδρι και στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Κείμενο: Τάκης Κορμπάκης

Από το τεύχος 147 (ΣΕΠ/ΟΚΤ 2012) του περιοδικού Ζαχαροπλαστείο Gelateria