Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Το σεκέρ παρέ δια χειρός Χαλίλ Ιμπραχίμ Σουλεϊμάν!
Το σεκέρ παρέ δια χειρός Χαλίλ Ιμπραχίμ Σουλεϊμάν!

Η Ξάνθη φημίζεται σε ολόκληρη την Ελλάδα για τις λιχουδιές της και για τους εξειδικευμένους ζαχαροπλάστες, που με την τέχνη τους, μπορούν να κάνουν και τον πιο... δύσκολο να λατρέψει τα γλυκά! Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα καταστήματα της πόλης είναι μεγάλος και έτσι όλοι προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό παρασκευάζοντας τα παραδοσιακά γλυκά, ο καθένας σύμφωνα με τη δική του «μυστική» συνταγή. Πρόσφατα σε αυτή τη γλυκιά αλλά απαιτητική αρένα μπήκε ακόμα ένα ζαχαροπλαστείο. Ο λόγος για το Γλυκοπωλείο, ιδιοκτησίας του Χαλίλ Ιμπραχίμ Σουλεϊμάν και της συζύγου του Οζνούρ, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης (28ης Οκτωβρίου). ‘Ενα από τα best seller του καταστήματος είναι το σεκέρ παρέ, το γλυκό με τις ανατολίτικες ρίζες. Πρόκειται για μικρές γλυκές μπουκιές (σ.σ άλλωστε αυτό σημαίνει και το όνομά του στα τούρκικα), σιροπιασμένες και... λαχταριστές, τη συνταγή του οποίου, παρουσιάζουμε αναλυτικά στη συνέχεια.

30 χρόνια... μάστορας!

Ο Σουλεϊμάν Χαλίλ είναι από τους πιο έμπειρους τεχνίτες της Ξάνθης. Μετά από 30 χρόνια εργασιακής εμπειρίας σε γνωστό ζαχαροπλαστείο της πόλης και μαζί με το γαμπρό του Εγκίν Χαλίλογλου αποφάσισαν να τολμήσουν το μεγάλο επιχειρηματικό βήμα, αποκτώντας το δικό τους κατάστημα. Αφεντικό πλέον του... εαυτού του, μέσα από το ανοιχτό εργαστήριο του Γλυκοπωλείου, δημιουργεί απερίσπαστος δίνοντας έμφαση στην τέλεια γεύση και την άριστη ποιότητα των προϊόντων, φροντίζοντας πάντα για τη διαφύλαξη της ξανθιώτικης ζαχαροπλαστικής παράδοσης.

Αγνές Α’ ύλες και διαφάνεια

Μιλώντας με τον υπεύθυνο του καταστήματος κ. Εγκίν Χαλίλογλου (κουνιάδος του κ. Σουλεϊμάν), αυτό το οποίο μας τόνισε είναι η προσεκτική επιλογή των συστατικών, με βάση την αγνότητα και την αυθεντικότητα για την παρασκευή των γλυκών. “Το μυστικό στο καλό ξανθιώτικο γλυκό είναι οι ποιοτικές πρώτες ύλες και η χρήση των παραδοσιακών τεχνικών παρασκευής τους, μας λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: “Ειδικά για τα γλυκά της περιοχής, που όλοι τα ξέρουν και έρχονται από όλη την χώρα αναζητώντας τα καλύτερα, δεν γίνεται να μην τα φτιάξεις με τα πιο καλά υλικά για τέλεια γεύση και άριστη ποιότητα”. Στην προσπάθεια για την κατάκτηση της εμπιστοσύνης του πελάτη, σημαντικό ρόλο έχει παίξει και το ανοιχτό εργαστήριο που διαθέτει το κατάστημα.

«Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση να μπορούν οι πελάτες μας να βλέπουν ότι όλα γίνονται όπως ακριβώς πρέπει και να μην ανησυχούν για την υγιεινή και την καθαριότητα του καταστήματος, αλλά και ότι φτιάχνονται σύμφωνα με τις παλιές παραδοσιακές τεχνικές, χωρίς έτοιμες λύσεις, αφού όλα τα κάνουμε μόνοι μας». 

Μεγάλη ποικιλία προϊόντων

Όσον αφορά τη γκάμα του ζαχαροπλαστείου, τα πλέον δημοφιλή προϊόντα είναι το σεκέρ παρέ, το σάμαλι, ο μπακλαβάς, το γαλακτομπούρεκο και άλλα σιροπιαστά γλυκά.

«Πρόκειται για όλα εκείνα που αναζητούν τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες. Οι τελευταίοι μάλιστα, πριν φύγουν από την πόλη, γεμίζουν το αυτοκίνητό τους με όσα περισσότερα γλυκά μπορούν και όταν ξαναβρεθούν εδώ, πάλι θα έρθουν να μας τιμήσουν με την επιλογή τους».

Επειδή όμως η Ξάνθη είναι απόλυτα συνδεδεμένη και με τις σοκολατένιες... αμαρτίες, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι λαχταριστές καριόκες, τα πουράκια και τα ανώμαλα, που «φεύγουν με τα κιλά»! Και η γκάμα συνεχίζεται με παστάκια και τούρτες σε πρωτότυπες γεύσεις και σχήματα, σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες τάσεις της ζαχαροπλαστικής. Τέλος, το κατάστημα αναλαμβάνει και την κάλυψη της τροφοδοσίας διαφόρων εκδηλώσεων, όχι μόνο στην Ξάνθη αλλά και σε κοντινές περιοχές.

Ρομαντική διακόσμηση σε ύφος γαλλικής πατισερί

Το Γλυκοπωλείο εντυπωσιάζει τους πάντες με το πρωτότυπο ύφος του και τον τόσο ρομαντικό χαρακτήρα που αποπνέει. Η ιδέα και η υλοποίησή της ανήκουν στον Ξανθιώτη αρχιτέκτονα κ. Πουσπουρίκα, ο οποίος με συνεχή συνεργασία με τους ιδιοκτήτες δημιούργησε ένα ζαχαροπλαστείο σύμφωνο με την δική του αισθητική και το δικό τους όραμα, το οποίο πραγματικά είναι πέρα από τα ελληνικά δεδομένα. Οι παστέλ αποχρώσεις στους τοίχους και το ρετρό ασπρόμαυρο πλακάκι στο δάπεδο, ταξιδεύουν τον επισκέπτη. Όλη η εικόνα θυμίζει παριζιάνικα μπιστρό και μικρές πατισερί μιας άλλης εποχής, με τον επισκέπτη να νιώθει ότι μπαίνει σε ένα σχεδόν παραμυθένιο σκηνικό, που θυμίζει κάτι από την γνωστή γαλλική ταινία «Αμελί». Τα ράφια που είναι κι αυτά βαμμένα σε παλ χρώματα είναι γεμάτα με διακοσμητικά εποχής και διάφορες προτάσεις δώρων. Ακριβώς από κάτω βρίσκονται οι ολόλευκες βιτρίνες, οι οποίες δένουν υπέροχα με το υπόλοιπο διακοσμητικό αποτέλεσμα. Στην οροφή του καταστήματος υπάρχει μια έκπληξη για τον... ανήσυχο επισκέπτη που θα σηκώσει το βλέμμα του. ‘Ενα σχεδιάγραμμα της παλιάς πόλης με τα κυριότερα μνημεία και αξιοθέατα, τρέχει κατά μήκος του ταβανιού σαν ένας πρωτότυπος χάρτης. Αν μία γεύση μένει στο τέλος, εκτός από τη γλυκιά, είναι η προσπάθεια όλων να δημιουργήσουν έναν χώρο όπου το χτες συνυπάρχει υπέροχα με το σήμερα.

 

Το σεκέρ παρέ του Σουλεϊμάν βήμα – βήμα

Υλικά και Ποσότητες για 50 περίπου τεμάχια

• Αλεύρι ζαχαροπλαστικής 600 γρ.

• Σιμιγδάλι ψιλό 60 γρ.

• Μπέικιν πάουντερ 30 γρ.

• Βούτυρο 280 γρ.

• Ζάχαρη άχνη 180 γρ.

• Αβγά 4 τμχ.

• Κρόκο για επάλειψη

• Ξηρούς καρπούς (αμύγδαλο ή φουντούκι

• Σιρόπι αρωματισμένο με βανίλια

1. Αναμειγνύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, τα αβγά και τα δουλεύουμε, προσθέτοντας στη συνέχεια το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ

2. Αφού δουλέψουμε καλά το ζυμάρι, πλάθουμε σφιχτά σε μικρά μπαλάκια.

3, 4. Τοποθετούμε σ’ ένα 24άρι ταψί και αλείφουμε την επιφάνειά τους με κρόκο αβγού με τη βοήθεια ενός πινέλου.

5. Με ένα πιρούνι πιέζουμε οριζόντια την επιφάνεια των γλυκών ώστε να δημιουργήσουμε τα χαρακτηριστικά σχέδια. Αν το επιθυμούμε, προσθέτουμε έναν ξηρό καρπό (φουντούκι ή αμύγδαλο) στο κέντρο κάθε γλυκού πιέζοντας ελαφρά.

6. Βάζουμε τα γλυκά μας στο φούρνο στους 180°C για 40 - 45 λεπτά, ανάλογα βέβαια με την ποσότητα που έχουμε φτιάξει.

7. Όπως βγάζουμε καυτά τα γλυκά μας, τα σιροπιάζουμε με χλιαρό σιρόπι, ώστε να απορροφηθεί καλύτερα.

8. Αφήνουμε να τραβήξουν το σιρόπι μέχρι να κρυώσουν και στη συνέχεια, είναι έτοιμα για πώληση ή σερβίρισμα.

 

Κείμενο: Ελένη Μανίκα, Φωτό: Γρηγόρης Λεοντιάδης

Από το τεύχος 152 (Ιούλιος/Αύγουστος 2013) του περιοδικού Z+G.