Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Παιδικό πάρτι, ευκαιρία για δημιουργία!
Παιδικό πάρτι, ευκαιρία για δημιουργία!

Το catering ενός παιδικού πάρτι είναι μια υπόθεση που πολύ συχνά περνάει από τα χέρια των ζαχαροπλαστών, αφού το ζητούμενο είναι νόστιμα και υγιεινά σνακ σε μέγεθος μπουκιάς και σε σχήματα που συναρπάζουν τους λιλιπούτειους καταναλωτές!

Όλα τα σύγχρονα ζαχαροπλαστεία διαθέτουν την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό που θα τους επιτρέψουν να ασχοληθούν με τον κερδοφόρο τομέα του catering. Τις περισσότερες φορές τα catering που αναλαμβάνουν είναι μικρής κλίμακας και αφορούν ονομαστικές γιορτές, μικρές δεξιώσεις σε στιλ finger food, βαπτίσεις και φυσικά... παιδικά πάρτι! Δώστε έμφαση λοιπόν στο catering του παιδικού πάρτι και κάντε τις προτάσεις σας φροντίζοντας τόσο τη γεύση, όσο και την εμφάνισή τους! Φροντίστε, επίσης, να προβάλετε αυτή σας τη δραστηριότητα με το κατάλληλο υλικό (έντυπο ή ηλεκτρονικό) στους υποψήφιους πελάτες σας. Ο chef Ηλίας Ιωσηφέλης παρουσιάζει ιδέες και προτάσεις για νόστιμες και υγιεινές λιχουδιές που θα γίνουν ανάρπαστες ανάμεσα στους μικρούς καλεσμένους ενός παιδικού πάρτι!

Οι γονείς – καταναλωτές προτιμούν το οικείο περιβάλλον ενός ζαχαροπλαστείου για να παραγγείλουν τα σνακ του παιδικού πάρτι, απ’ ότι ένα μεγάλο catering που συνήθως συνεπάγεται και μεγαλύτερο κοστολόγιο, ή ένα “απρόσωπο” εργαστήριο. Το γεγονός ότι σας γνωρίζουν και σας εμπιστεύονται, θα τους κάνει να σας προτιμήσουν, αρκεί κι εσείς να δώσετε την απαραίτητη έμφαση στο κομμάτι του catering κάνοντας τις απαραίτητες προτάσεις και προβάλλοντας με εύστοχο τρόπο τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Και τα ίδια τα παιδιά όμως νιώθουν οικειότητα στο ζαχαροπλαστείο αφού έχουν να κάνουν με ένα κατάστημα της γειτονιάς τους και με έναν άνθρωπο που πιθανότατα γνωρίζουν προσωπικά! Έτσι, αισθάνονται ελεύθερα να εκφράσουν τη γνώμη τους, αφού πολλές φορές νιώθουν ότι η γιορτή είναι “δική τους” και θέλουν να συμμετέχουν σε όλες τις λεπτομέρειες της διοργάνωσής της!

Εσείς απλά φροντίστε, μαζί με τους καταλόγους για τούρτες γενεθλίων και βάπτισης, να δημιουργήσετε αντίστοιχους με τις αλμυρές προτάσεις σας. Χρησιμοποιήστε φωτογραφικό υλικό υψηλής ποιότητας και αξιοποιήστε το και σε άλλα μέσα όπως είναι το instagram, το facebook κ.λπ.

 Τί να προσέξετε 

Ένα μπουφέ που απευθύνεται σε παιδιά έχει τους δικούς του απαράβατους κανόνες, που θα πρέπει να τηρήσετε σχολαστικά:

Υγιεινό και γευστικό: Η μεγάλη έγνοια των γονιών είναι να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα πάνω απ’ όλα υγιεινό γεύμα. Επιλέξτε με προσοχή τις πρώτες ύλες σας με κριτήριο τη φρεσκάδα και την ποιότητα. Τα προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά μπορούν να είναι “γκουρμέ”, δεν πρέπει όμως να έχουν εξεζητημένα υλικά, αφού σκοπός σας είναι να δημιουργήσετε απλές γεύσεις, με θρεπτική αξία που θα αγαπήσουν τα παιδιά. Στην περίπτωση λ.χ., των λουκάνικων, προτιμήστε αυτά του τύπου Φρανκφούρτης που δεν είναι πολύ πικάντικα, ούτε περιέχουν πολύ αλάτι. Επίσης, αποφύγετε τις έντονες γεύσεις, τα πολλά μπαχαρικά καθώς και όλα εκείνα τα συστατικά που είναι ένοχα για αλλεργίες, όπως ξηρούς καρπούς, θαλασσινά κ.λπ.

Στεγνό και εύκολο στο σερβίρισμα: Τα παιδικά χεράκια έχουν την τάση να λερώνονται εύκολα, γι’ αυτό φροντίστε τα εδέσματα του παιδικού πάρτι να είναι στεγνά, σε μέγεθος μπουκιάς, χωρίς πολλές σάλτσες και ρευστές κρέμες.

Χαριτωμένο: Βάλτε σε λειτουργία τη δημιουργική σας φαντασία και προτείνετ στα παιδιά μπουκίτσες που θα περιέχουν το στοιχείο της έκπληξης σε σχήματα παιχνιδιών, λουλουδιών, κλόουν, φατσούλας κ.λπ. Αν θέλετε να τα χρωματίσετε, χρησιμοποιήστε όσο πιο φυσικά υλικά γίνεται, όπως π.χ., χλωροφύλλη για το πράσινο. Επίσης, προμηθευτείτε χαριτωμένα σκεύη για το σερβίρισμά τους, καθώς και διάφορα όμορφα διακοσμητικά, όπως ομπρελίτσες, κορδέλες, σημαιάκια κ.λπ.

 Δημοφιλή γλυκά για μπουφέ 

Πέρα από την τούρτα (αν πρόκειται για γενέθλια ή βάπτιση), το παιδικό μπουφέ θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και μερικές “γλυκές” προτάσεις που είναι από τις πιο αγαπημένες των παιδιών. Εδώ, κάθε ζαχαροπλάστης, έχει το δικό του “ρεπερτόριο”, όμως καλό είναι να ξέρετε πως ανάμεσα στα πιο δημοφιλή και αγαπημένα γλυκάκια -μικρών και μεγάλων-, είναι τα πολύχρωμα cupcakes και τα χαριτωμένα cake pops, που εκτός από γεύση και ποικιλία, θα προσφέρουν και οπτικά μια πολύ χαρούμενη νότα στο παιδικό μπουφέ!

Ηλίας Ιωσηφέλης, executive chef

Ο Ηλίας Ιωσηφέλης είναι μέλος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδας , της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας (Chef Club of Greece) και της Παγκόσμιας Ένωσης Αρχιμαγείρων (WACS). Στη γραμμή εκκίνησης της καριέρας του βρίσκονται μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι, όπως η Grecotel και η Hilton. Παράλληλα, συνεργάζεται με μεγάλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (caterings) ως head chef στον τομέα των δεξιώσεων! Η αγάπη του για την μαγειρική τον ώθησε να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του σε φοιτητές και νέους επίδοξους σεφ σε δημόσιες και ιδιωτικές σχολές, ως καθηγητής μαγειρικής τέχνης. Σήμερα εργάζεται ως executive chef στη ναυτιλιακή Λέσχη Εφοπλιστών, καθώς και ως private chef.

 

 Προτεινόμενες συνταγές: 

• Cupcakes

• Τοστάκια φατσούλες

• Cake Pops

• Κεφτεδάκια με βρώμη

• Λουκανικοπιτάκια σπιράλ

• Τραγανό κοτόπουλο πανέ

Συνταγές: Ηλίας Ιωσηφέλης

Επιμέλεια: Λία Παπαναστασίου

Φωτό: Φώτης Καραπιπέρης (Studio Verve).

Από το τεύχος 156 (Μάρτιος/Απρίλιος 2014) του περιοδικού Z+G.