Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Oι τάσεις του 2012 στο παγωτό!
Oι τάσεις του 2012 στο παγωτό!

Η καλοκαιρινή σεζόν είναι προ των πυλών και για ακόμα μια φορά το παγωτό θα συντροφέψει... γλυκά τις μέρες και τις νύχτες μικρών και μεγάλων! Οι περισσότεροι pastry chefs και τζελατιέρηδες βρίσκονται ήδη προς αναζήτηση των φετινών τάσεων στην αγορά του παγωτού, ώστε να εντυπωσιάσουν και πάλι το καταναλωτικό κοινό τους και ταυτόχρονα, να καταφέρουν να ξεχωρίσουν με τη μοναδικότητα των προτάσεών τους από τον ανταγωνισμό. Στο άρθρο που ακολουθεί, σας παρουσιάζουμε τις πλέον πρωτοποριακές και εναλλακτικές προτάσεις με έμφαση στις πιο... hot γεύσεις του παγωτού, στα συστατικά του αλλά και στον τρόπο σερβιρίσματός του!

Τα τελευταία χρόνια η αγορά του βιοτεχνικού παγωτού στην Ελλάδα κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, καθώς νέες επιλογές και προτάσεις εμφανίζονται στο προσκήνιο κάνοντας ακόμα και τον πιο... “δύσκολο” ουρανίσκο να γοητευτεί. Οι ελληνικές τζελατερίες πληθαίνουν, πολλοί χώροι του ευρύτερου τομέα της εστίασης έχουν εντάξει στους καταλόγους τους το ακαταμάχητο αυτό προϊόν, ενώ δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η σεζόν του παγωτού ξεκινά πολύ νωρίτερα απ’ ότι παλιότερα.

Έτσι, εκτός από τις κλασικές γεύσεις, όπως βανίλια, σοκολάτα, φράουλα, παρφέ κ.ά., οι οποίες αποτελούν τις επίσημες και διαχρονικές αγαπημένες μιας μεγάλης κατηγορίας καταναλωτών, υπάρχουν και άλλες, οι οποίες διαμορφώνονται κάθε χρόνο σύμφωνα με τις γενικότερες γαστρονομικές τάσεις και τις επιθυμίες του κοινού. Αναζητήσαμε για εσάς τις τάσεις στο παγωτό που θα επικρατήσουν το 2012 και πραγματικά, εντυπωσιαστήκαμε από την πρωτοτυπία των γευστικών προτάσεων και συνδυασμών. Αλκοόλ, εξωτικά φρούτα και λαχανικά, τσίχλες, τσάι, λεμόνι, βαλσαμικό ξύδι κ.ά. αποτελούν τις πιο δυνατές προτάσεις για τη σεζόν που ξεκινά και αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον του κοινού.

Ethnic παγωτά

Κάθε τόπος διακρίνεται -μεταξύ άλλων- για τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγει και τα οποία αποτελούν σήμα κατατεθέν του. Κι αν κάποιος περιμένει να εντοπίσει τα συγκεκριμένα προϊόντα μόνο σε συνταγές μαγειρικής, το πιθανότερο είναι να πέσει έξω, αφού πλέον, πολλοί ζαχαροπλάστες και τζελατιέρηδες δείχνουν ξεκάθαρα την προτίμησή τους σε τοπικά προϊόντα. Έτσι, προτείνουν γλυκές δημιουργίες και κυρίως παγωτά με ethnic χαρακτήρα θέλοντας με αυτό τον τρόπο να διαφοροποιηθούν. Το παραπάνω λοιπόν, θεωρείται ως μία από τις πιο ξεχωριστές τάσεις της εποχής, η οποία φέτος αναμένεται κυριολεκτικά να... απογειωθεί! Εκτός λοιπόν από το φημισμένο torrone (σ.σ. παγωτό με αβγά, μέλι και ξηρούς καρπούς) ή το παγωτό τιραμισού από την Ιταλία, μπορεί κανείς να δοκιμάσει να δημιουργήσει παγωτό με πράσινο τσάι, ρύζι ή κόκκινα φασόλια από την Ασία, spekulatius (σ.σ. παγωτό με γερμανικά μπισκότα spekulatius που περιέχουν αμύγδαλα και παγωτό με κρέμα από γάλα, ζάχαρη άχνη, μαγειρική σόδα και βανίλια), καθώς και παγωτά που περιέχουν ρόδι, κολοκύθα ή guava από την Αμερική και την Ασία.

Γευστικά “υβρίδια”!

Ο συνδυασμός δύο ή περισσότερων γεύσεων παγωτού είναι μια παλιά δοκιμασμένη συνταγή για την πλειοψηφία του καταναλωτικού κοινού, το οποίο με αυτό τον τρόπο είχε πάντα την δυνατότητα να απολαύσει περισσότερες από μία γεύσεις μαζί. Με αφορμή αυτή τη συνήθεια, οι τζελατιέρηδες αποφάσισαν να πάνε τους γευστικούς συνδυασμούς ένα βήμα παρακάτω δημιουργώντας νέα γευστικά υβρίδια, δηλαδή κωδικούς που συνδυάζουν περισσότερες γεύσεις σε μία! Έτσι, φέτος το καλοκαίρι θραύση θα κάνουν γεύσεις όπως σοκολάτα, καραμέλα και βατόμουρο, φράουλα και μπανάνα, φιστίκια, πραλίνα και κανέλα, μπανάνα και καπουτσίνο, σοκολάτα και κεράσι, μάνγκο και ροδάκινο, σοκολάτα και μέντα, πραλίνα φουντουκιού και μπανάνα, καθώς και πλήθος άλλων!

Με αλκοόλ και φρούτα

Το αλκοόλ χαρίζει πιο απαλή υφή στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά κρύβει μία παγίδα... Πιο συγκεκριμένα, έχει ιδιαίτερα χαμηλό σημείο τήξης, γεγονός που σημαίνει ότι ο ζαχαροπλάστης πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα που θα χρησιμοποιήσει. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το αλκοόλ περιλαμβάνεται σε πολλές συνταγές παγωτού με φρούτα, γιατί το συγκεκριμένο “πάντρεμα” είναι ταιριαστό. Χαρακτηριστικοί συνδυασμοί είναι τα παγωτά με ροδάκινο και σαμπάνια, pina colada και φράουλα κ.ά.

Όταν το γλυκό συναντά... το αλμυρό!

Αν κάποιος αναρωτιέται τι κοινό μπορεί να έχουν το ελαιόλαδο, η παρμεζάνα, η ντομάτα, το βαλσαμικό ξύδι και το τσίλι, τότε δεν έχει παρά να ερευνήσει τη... νέα γενιά παγωτών με αλμυρή γεύση, η οποία αποτελεί μία από τις πιο εκκεντρικές τάσεις της εποχής. Τα παγωτά που συνδυάζουν αλμυρά και γλυκά συστατικά, όπως παρμεζάνα με αχλάδι, τυρί γκοργκοντζόλα με μέλι, σουπιά με τσίλι ή γεύση μπάρμπεκιου, αλλά και κοτόπουλο με κάρυ και σκόρδο ανήκουν στη λίστα με τα πιο ενδιαφέροντα και γευστικά. Για την ιστορία, η εν λόγω τάση εμφανίστηκε για πρώτη φορά περίπου το 1800, απλά τότε δε σημείωσε τόση μεγάλη επιτυχία όση στις μέρες μας.

Όλα γίνονται... παγωτό!

Η δημιουργικότητα, το μεράκι και η ανάγκη για διαφοροποίηση ώθησε πολλούς ζαχαροπλάστε και τζελατιέρηδες να δώσουν νέο, δροσερό “αέρα” σε γνωστές και αγαπημένες γλυκές γεύσεις. Για το λόγο αυτό, το πασίγνωστο cheesecake, το κέικ σοκολάτας, το μιλφέιγ, τα γλυκά του κουταλιού, το μαλλί της γριάς, ακόμα και η... τσιχλόφουσκα μετατρέπονται σε μοναδικές προτάσεις παγωτού, με εξαιρετικούς συνδυασμούς υλικών και γευστικό αποτέλεσμα, το οποίο εντυπωσιάζει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ή δύσπιστους καταναλωτές.

Πρωτοτυπήστε και στο σερβίρισμα!

Οι φετινές τάσεις του παγωτού δεν περιορίζονται μόνο στη γεύση και τους συνδυασμούς συστατικών. Ο τρόπος σερβιρίσματος αποτελεί μία εξίσου σημαντική υπόθεση, καθώς προδιαθέτει ευχάριστα τον καταναλωτή. Γι’αυτό τα κλασικά μπωλ σε διάφορες αποχρώσεις και σχήματα δίνουν τη θέση τους στα ιδιαίτερα και πολύ κομψά ποτήρια cocktail και ποτών, τα οποία ολοκληρώνουν μοναδικά το τελικό αποτέλεσμα τραβώντας τα βλέμματα. Έτσι, δεν είναι απίθανο να απολαύσει κανείς το αγαπημένο του παγωτό σερβιρισμένο σε ποτήρι του martini, του κρασιού ή σε χαμηλό ποτήρι του ουίσκι. Όσο για τη γαρνιτούρα, τα περίτεχνα κομμάτια σοκολάτας, τα φύλλα χρυσού και τα πρωτότυπα σχέδια από φλούδες φρούτων αντικαθιστούν με επιτυχία τις... πασίγνωστες ομπρελίτσες, τα σοκολατένια πουράκια και τα στρογγυλά μπισκότα. Αν πάντως θέλετε να ξεχωρίσετε, δημιουργήστε το δικό σας σήμα κατατεθέν στο σερβίρισμα και σίγουρα θα εντυπωσιάσετε!

Από το τεύχος 143 (ΙΑΝ-ΦΕΒ 2012) του Z+G.