Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Νικόλας Στράγκας, o Έλληνας ζαχαροπλάστης που διαπρέπει στην Δανία!
Νικόλας Στράγκας, o Έλληνας ζαχαροπλάστης που διαπρέπει στην Δανία!

O Νικόλας Στράγκας είναι ένας ακόμα ταλαντούχος Έλληνας που διαπρέπει στο εξωτερικό.... Ο πετυχημένος pastry chef που έχει κατακτήσει με τις γλυκές του δημιουργίες και το ελληνικό του ταμπεραμέντο τη Δανία, μιλάει στο περιοδικό «Z+G» για την μέχρι τώρα πορεία του στη ζαχαροπλαστική τόσο στην Ελλάδα όσο και στη μακρινή σκανδιναβική χώρα, καθώς και για τα μελλοντικά του σχέδια αλλά και τις ανησυχίες του ως επαγγελματίας. Ένας άγραφος κανόνας θέλει τους Έλληνες που αποφασίζουν να αφήσουν πίσω τους την Ελλάδα και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στο εξωτερικό, στη συντριπτική τους πλειοψηφία να κρίνονται απόλυτα πετυχημένοι. Τέτοια περίπτωση είναι ο pastry chef Νικόλας Στράγκας, που έχει βάλει τη δική του σφραγίδα στα ζαχαροπλαστικά τεκταινόμενα της Δανίας τα τελευταία 9 χρόνια, αποδεικνύοντας ότι κάτι... γλυκό υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας!

Σπούδασε ζαχαροπλαστική στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων της Ρόδου και παρακολούθησε σεμινάρια ζαχαροπλαστικής στο εξωτερικό. Και από το 2000 έως το 2003 εργάστηκε σε πολλά μεγάλα ξενοδοχεία σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Δανία. Τον Ιούλιο του 2003 επέστρεψε λοιπόν στη Δανία όπου εργάστηκε σε δυο πεντάστερα ξενοδοχεία και στο βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin «Era Ora» της Κοπεγχάγης μέχρι και το 2010. Τότε πήρε την απόφαση να ανοίξει το δικό του ζαχαροπλαστείο, το οποίο ονομάζεται «Nikolaos Strangas Cakeaway». Πρόσφατα, ξεκίνησε τη δική του εκπομπή ζαχαροπλαστικής στη δανέζικη τηλεόραση. Είναι βραβευμένος για το « Καλύτερο Γλυκό της Χρονιάς» (2011), ενώ μέσα στο 2012 τιμήθηκε από την Δανέζικη Ακαδημία Γαστρονομίας. Στις γραμμές που ακολουθούν, μας μιλάει για την μέχρι τώρα επαγγελματική εμπειρία του, την τάση στη ζαχαροπλαστική της Δανίας δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας...

Πώς πήρατε την απόφαση να φύγετε στο εξωτερικό;

Ουσιαστικά, η απόφαση προήλθε από την ανάγκη να βελτιώσω τις ζαχαροπλαστικές μου δεξιότητες και να διευρύνω τις γνώσεις μου. Στην Ελλάδα δεν θα βελτιωνόμουν, όσο ο ίδιος ήθελα. Επιπλέον, στο εξωτερικό είχα τη δυνατότητα να χρησιμοποιώ τα καλύτερα διαθέσιμα υλικά, οπότε το κίνητρο έγινε ακόμα πιο ισχυρό. Η επιλογή της Δανίας δεν έγινε συνειδητά. Έτυχε να υπάρχει κενή θέση για ζαχαροπλάστη στο Hilton της Κοπεγχάγης, δέχτηκα και έτσι άρχισαν όλα...

Η ιδέα για τη δημιουργία του δικού σας ζαχαροπλαστείου πώς προέκυψε;

Πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπήρχε η σκέψη να κάνω το δικό μου ζαχαροπλαστείο. Με το πέρασμα των χρόνων, και αφού εγκαταστάθηκα οριστικά στη Δανία μπήκα στη διαδικασία να σχεδιάσω και να υλοποιήσω το πλάνο μου αυτό. Φυσικά, έκανα πρώτα μια καλή έρευνα αγοράς και διαπίστωσα ότι ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε φούρνους που παράγουν εκπληκτικά προϊόντα, έλειπε ένα καλό ζαχαροπλαστείο. Έτσι προέκυψε το «Nikolaos Strangas Cakeaway», το οποίο τρέχει πάντα με τη βοήθεια της συζύγου μου, Lotte. Πάντως, το επιχειρείν στη Δανία είναι το ίδιο δύσκολο με το επιχειρείν στην Ελλάδα...

Ποιες Α’ ύλες χρησιμοποιούν περισσότερο στη δανέζικη ζαχαροπλαστική; Προσπαθείτε να βάλετε σε αυτή το ελληνικό στοιχείο;

Χρησιμοποιούν πολύ την αμυγδαλόπαστα (martzipan), την γλυκόριζα και την κρέμα. Αυτό που κυριολεκτικά λατρεύουν οι Δανοί είναι η σαντιγί. Όσο για την ενσωμάτωση ελληνικών στοιχείων, ακόμα είναι νωρίς αλλά σταδιακά θα το κάνω.

Πείτε μας για την εκπομπή σας...

Χάρη στη διάκριση του 2011 έγινα γνωστός για τη δουλειά μου σε ένα ευρύτερο κοινό. Τότε, μου έγινε και η σχετική πρόταση να αναλάβω τη μαγειρική ενότητα της πρωινής εκπομπής MorgenTV στο κανάλι ΤV2. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μια πολύ καλή ευκαιρία προβολής μιας μικρή επιχείρηση, όπως είναι η δική μου.

Έρχεστε συχνά στην Ελλάδα; Έχετε συνεργασίες εδώ;

Έρχομαι περίπου 4-5 φορές το χρόνο. Ιδέες για συνεργασίες υπάρχουν αρκετές, αλλά ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί. Ελπίζω, πάντως, κάποια μέρα να είμαι σε θέση και να έχω τη δυνατότητα να μοιράζω το χρόνο μου μεταξύ Ελλάδας και Δανίας.

Οι συνταγές του Νικόλα Στράγκα

Μπράουνις με αλατισμένη καραμέλα

Μακαρόν με γκανάς μαύρης σοκολάτας

 

Συνέντευξη: Δημήτρης Μωύσογλου

Από το τεύχος 147 (ΣΕΠ-ΟΚΤ 2012) του περιοδικού Ζαχαροπλαστείο Gelateria