Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Μπακογιάννης, ξακουστό πρόβειο παγωτό
Μπακογιάννης, ξακουστό πρόβειο παγωτό

Το γαλακτοζαχαροπλαστείο του Μπακογιάννη, παρότι μικρό και κρυμμένο σε ένα από τα στενά της Ηλιούπολης, είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα της Αθήνας. Και αυτό γιατί αν και προσφέρει ξακουστό πρόβειο παγωτό... το καλοκαίρι κατεβάζει ρολά! Μάθετε γιατί...

Τo γαλακτοζαχαροπλαστείο «Μπακογιάννης» βρίσκεται από το 1955 στην ίδια ακριβώς θέση, στο νούμερο 15 της Χρυσοστόμου Σμύρνης, πολύ κοντά στην πλατεία Κανάρια της Ηλιούπολης. Ο ιδρυτής του, ο 89χρονος (!) σήμερα κύριος Βασίλης Μπακογιάννης, ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα διανέμοντας τα γιαούρτια, τα ρυζόγαλα και τις κρέμες του σε όλο το λεκανοπέδιο με το αγαπημένο του Kadett έξι θέσεων, πάντοτε με την πολύτιμη συνδρομή της πιστής συζύγου του Πόπης, που στέκεται επί δεκαετίες στο πλευρό του «κερί αναμμένο»...

«Ξυπνούσαμε από τις πέντε τα ξημερώματα. Βράζαμε, πήζαμε το γάλα και στις δέκα ξεκινούσε η διανομή. Στις δύο και μισή έτρωγα, ξάπλωνα και στις πέντε το απόγευμα ξαναφόρτωνα κι έφευγα. Επέστρεφα πάντοτε τη νύχτα, μετά τις δέκα. Το αγαπούσαν, βλέπετε, πολύ το γιαούρτι μου. Γιατί το γιαούρτι όταν είναι φυσικό σε ανασταίνει, σε στήνει στα πόδια σου» λέει χαρακτηριστικά ο κύριος Βασίλης, συνοψίζοντας σε λίγες μόνο λέξεις την περίληψη του βίου του, ενός βίου απλού μα μπολιασμένου με το μεράκι για την τέχνη του και τη χαρά της προσφοράς στο συνάνθρωπο.

Η κούραση, όπως λέει, δεν τον πτόησε ποτέ, καθώς «τη δουλειά πρέπει να την αγαπάς, να έχεις κλίση, για να αντέχεις και να την κάνεις καλά». Κι εκείνος σίγουρα διαθέτει μπόλικη από κλίση και αγάπη για το επάγγελμά του. Το ίδιο και ο 52χρονος γιος του Γιάννης, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης, στην οποία έδωσε νέα ώθηση με την παρασκευή αυτού του αλλιώτικου παγωτού.

Στην απορία σχετικά με το κατέβασμα των ρολών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών μιας επιχείρησης που διαθέτει ένα από τα αγνότερα, γευστικότερα και πιο βελούδινα, πλούσια και κρεμώδη παγωτά που μπορεί κανείς να γευθεί στην Αθήνα, απαντά με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο: «Η φύση είναι σοφή. Το καλοκαίρι τα προβατάκια δεν κατεβάζουν γάλα καθώς κυοφορούν. Το χρειάζονται, βλέπετε, τα μικρά τους. Έτσι δίνεται και στην οικογένεια Μπακογιάννη, η δυνατότητα για την απαραίτητη ανάπαυλα, η οποία διαρκεί από αρχές Ιουλίου έως αρχές Οκτώβρη».

Ένα παγωτό σύμμαχος της υγείας

Το παγωτό του κυρίου Μπακογιάννη διακρίνεται για την αρμονία όλων των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του. Σώμα, υφή, σύνθεση, γεύση, άρωμα, όλα συνηγορούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται πράγματι για ένα παγωτό αγνό, που έχει ψυχθεί, συλλεχθεί, παστεριωθεί και παγώσει με βάση τη σύγχρονη τεχνολογία – η οποία επεμβαίνει όχι για να αλλοιώσει, αλλά για να αναδείξει ακόμη περισσότερο τις αρετές της μητέρας φύσης.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν, βέβαια, πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι πελάτες της επιχείρησης. «Μεταξύ των πιστών μας πελατών συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, πολλοί παιδίατροι» εξηγεί, οι οποίοι μάλιστα συστήνουν ανεπιφύλακτα τα προϊόντα του για τη διατροφή ακόμα και των πιο λιλιπούτειων «ασθενών» τους. «Ενδεικτική είναι και η περίπτωση ενός πιστού πελάτη που, όντας υπάλληλος του Χημείου του Κράτους, εξέτασε στο πλαίσιο ενός καθιερωμένου ελέγχου το παγωτό μας. Έκτοτε αγοράζει συστηματικά τα προϊόντα μας μιας κι είναι εντελώς πεισμένος, βάσει μάλιστα αποδείξεων, για την εξαιρετική ποιότητά τους!»

Με αισιοδοξία για τη νέα σεζόν

Η εμπιστοσύνη των πελατών, όπως είναι λογικό, τροφοδοτεί τον κ. Μπακογιάννη με αισιοδοξία: «Ο αριθμός των πελατών αυξάνεται, δεν μειώνεται. Το μήνυμα μεταδίδεται στόμα με στόμα αλλά και μέσω αφιερωμάτων που έχουν γίνει σε εμάς από διάφορα μέσα. Από την πλευρά μου, ανταποδίδω αυτή την εμπιστοσύνη μην έχοντας ποτέ διανοηθεί να ρίξω την ποιότητα».

Μιας κι όπως δηλώνει, η ανάγκη του να είναι σίγουρος για κάθε στάδιο της παραγωγής τον αποκρύνει από σκέψεις για επέκταση της επιχείρησης με νέα καταστήματα, συνοψίζει τα προσεχή του σχέδια ως εξής: «Ετοιμάζω μια νέα γεύση, θέλοντας να παντρέψω δύο best sellers! Αν τη βρείτε... κερνάω παγωτό». Απολαμβάνοντας κανείς τις υπάρχουσες γεύσεις, δεν μπορεί παρά να είναι βέβαιος για τη θραύση που θα κάνει και το νέο παγωτό - γιαούρτι!

Στις φωτογραφίες:  1. Για την παραγωγή των προϊόντων χρησιμοποιείται μόνο φρέσκο αγελαδινό και πρόβειο γάλα από ντόπιους παραγωγούς 2. Ο κ. Γιάννης Μπακογιάννης ετοιμάζεται να μας κεράσει το διάσημο παγωτό καϊμάκι. 3. Η καλή ανάμειξη των υλικών είναι απαραίτητη για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. 4. Για το παγωτό σοκολάτα χρησιμοποιείται άριστης ποιότητας κουβερτούρα.

Από την παραγωγή στην κατανάλωση!

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον κ. Μπακογιάννη καταφθάνει και το βαν που μεταφέρει τα δοχεία με το πρόβειο γάλα που στέλνουν καθημερινά από το Μεγάλο Πεύκο οι τσομπάνηδες με τους οποίους συνεργάζεται. «Καθημερινά συλλέγεται, ελέγχεται και λαμβάνει την απαραίτητη πιστοποίηση. Όταν πρωτοξεκίνησε η συνεργασία μας, μου πήρε ένα μήνα να πείσω τους τσομπάνηδες να βάζουν κατευθείαν μετά το άρμεγμα το γάλα στους ειδικούς ψύκτες με τους οποίους τους είχα προμηθεύσει. Τελικά... πειθάρχησαν» εξηγεί ο Γιάννης, ενθυμούμενος τα πρώτα βήματά του στην παραγωγή του πρόβειου παγωτού. Για τις εξίσου ονομαστές κρέμες και τα ρυζόγαλά του, ο κ. Γιάννης συνεργάζεται με έναν αγελαδάρη που έχει δυο φάρμες και μια πρότυπη μονάδα στην Καλαμπάκα. «Πρόκειται για πάρα πολύ καλό γάλα, που επίσης καταφθάνει καθημερινά. Το προτιμώ, κι ας μου κοστίζει ακριβότερα».

Συνταγές για πρόβειο παγωτό: 

Πρόβειο παγωτό σοκολάτα

Πρόβειο παγωτό καϊμάκι

Κείμενο: Δήμητρα Αρβανιτάκη

Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος

Από το τεύχος 161 (Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2015) του περιοδικού Ζ+G.