Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Μαρακές: τo σταυροδρόμι των γεύσεων
Μαρακές: τo σταυροδρόμι των γεύσεων

Αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς του κόσμου χάρη στην εξωτική ομορφιά του, ένα απίθανο μωσαϊκό χρωμάτων, γεύσεων, αρωμάτων και πολιτισμών. Το Μαρακές (Marrakesh), που λέγεται και “Κόκκινη Πόλη”, βρίσκεται κάτω από την οροσειρά του Άτλαντα στο νοτιοδυτικό Μαρόκο με πληθυσμό που ξεπερνά το 1.000.000 κατοίκους. Η παλιά πόλη του Μαρακές, η Μεντίνα, έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco και συγκεντρώνει χιλιάδες τουριστών από κάθε γωνιά της γης, ενώ η καινούργια πόλη Γκελίζ, έχει τη δική της χάρη και έντονη ζωή. Σημαντικά αξιοθέατα είναι η τεράστια και γεμάτη κόσμο πλατεία Τζεμάα ελ Φνα, τα εντυπωσιακά παλάτια Ελ Μπαντί και Ελ Μπαχία, οι κήποι Μαζορέλ όπου βρίσκεται και το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Kαι βέβαια, μη χάσετε την ευκαιρία να περιπλανηθείτε στα υπαίθρια παζάρια (σ.σ οι ντόπιοι τα λένε σουκ) και να ζήσετε κι εσείς λίγο από το παραμύθι “Χίλιες και μια νύχτες”. 

Παζάρια και άλλα

Στο Μαρακές, το παρελθόν συνυπάρχει με το μέλλον σε κάθε γωνιά της πόλης και σε κάθε δραστηριότητα. Τρανή απόδειξη, το γεγονός ότι εκεί γίνεται το μεγαλύτερο παραδοσιακό παζάρι της χώρας και η ατμόσφαιρα είναι συναρπαστική. Εκατοντάδες πάγκοι, μικρομάγαζα και πλανόδιοι εμπορεύονται ό,τι μπορεί να βάλει και ο πιο ευφάνταστος νους. Υφάσματα, χαλιά, χάλκινα σκεύη, όπλα και σπαθιά, μπαχαρικά, φρούτα αλλά και παραδοσιακά φαγητά και γλυκίσματα προσφέρονται σε αφθονία και σε τιμές που επιδέχονται... παζαρέματος, μετατρέποντας τη βόλτα στην αγορά σε μια μοναδική εμπειρία για όλες τις αισθήσεις. Στην κεντρική πλατεία Τζεμάα ελ Φνα, που θεωρείται η πιο πολυσύχναστη της Αφρικής, κατά τις πρωινές ώρες οι επισκέπτες μπορούν να δουν από γητευτές φιδιών μέχρι πλανόδιους ακροβάτες. Κι όταν η νύχτα πέφτει στην πόλη, η τεράστια πλατεία γεμίζει από υπαίθριους πάγκους με εδέσματα και γλυκά και βέβαια, χιλιάδες ανθρώπους, ντόπιους και τουρίστες. 

Γλυκά Ανατολής και... Δύσης

Η ιστορία των χιλιάδων ετών και οι διατροφικές συνήθειες των διαφορετικών φυλών και λαών που κατοίκησαν το Μαρόκο άφησαν τα σημάδια τους και στη γαστρονομία της χώρας. Έτσι και στη ζαχαροπλαστική σκηνή, συναντάμε γλυκά βγαλμένα από την αραβική παράδοση μαζί με γλυκά της γαλλικής σχολής. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα ονόματα των γλυκών, καθώς άλλα αποδίδονται στην αραβική και άλλα στη γαλλική γλώσσα και κάποια και στις δυο.

Από τα ζαχαροπλαστεία του Μαρακές, τα περισσότερα εξειδικεύονται επιτυχώς και στα δύο διαφορετικά στιλ, με τα αρώματα του ροδόνερου και της κανέλας να μπερδεύονται με τη μυρωδιά της φρεσκοψημένης βιενουαζερί και της λιωμένης σοκολάτας. Βέβαια, υπάρχουν κι εκείνα που κρατούν αναλλοίωτο τον ένα ή τον έτερο γευστικό προσανατολισμό.

Τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά μαροκινά γλυκά που μπορείτε να βρείτε στα ζαχαροπλαστεία του Μαρακές είναι:

Cornes de gazelle: Πρόκειται για μπισκότα σε σχήμα κεράτου γαζέλας, εξ ου και το όνομα. (φωτ. προηγούμενη σελίδα, επάνω)

Ghribas (με καρύδι ή αμύγδαλο): Είναι μικρά γλυκάκια σαν τους δικούς μας κουραμπιέδες, με άχνη ζάχαρη ή χωρίς.

Chebbakiya ή Rose de Sable: Τα ρόδα της άμμου είναι γλυκά του Ραμαζανιού και θυμίζουν τα δικά μας ξεροτήγανα. Είναι αρωματισμένα με ροδόνερο, περιέχουν ταχίνι, γλυκάνισο και σιρόπι μελιού.

Makrout: Γλυκάκια από σιμιγδάλι, με μέλι και χουρμάδες (φωτ. προηγούμενη σελίδα κάτω).

Τέλος, αξίζει να δοκιμάσετε το Baklawa και το Basboussa (μοιάζει με το σάμαλι).

Δίχως αμφιβολία, κάθε ταξίδι ανοίγει νέους ορίζοντες και γιατί όχι, όταν ένας επαγγελματίας γνωρίζει τα γλυκά μιας αλλιώτικης κουλτούρας μπορεί να εμπλουτίσει την ποικιλία των δικών του δημιουργιών.

Στις φωτογραφίες: 1. Χαρακτηριστικό παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο σε υπαίθρια αγορά του Μαρακές με δεκάδες λιχουδιές. 2. To Koutubia mosque είναι από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα και το μεγαλύτερο τζαμί της πόλης. 3. Πολλές παρασκευές φαγητών και γλυκών γίνονται με τον ίδιο τρόπο εδώ και αιώνες. 4. Η μαγειρική στα σκεύη ταζίν (μικρές πήλινες γάστρες) αποτελεί πραγματικά, τέχνη. 5. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της μαροκινής κουζίνας, η pastilla (προφέρεται μπαστίλα) είναι πίτα με κρέας περιστεριού ή κοτόπουλου. 6. Οι κήποι Menara και το πανέμορφο Menara Pavillion του 12ου αιώνα συγκεντρώνουν πλήθος τουριστών.

Τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία

Αν ταξιδέψετε στο μαγευτικό Μαρακές αξίζει να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας μια επίσκεψη στα πιο γνωστά και επιτυχημένα ζαχαροπλαστεία της πόλης:

• Pâtisserie Amandine 

• Το Ζαχαροπλαστείο Louza του ξενοδοχείου Amani 

• Pâtisserie Mirgon 

• Pâtisserie Amoud 

Το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο Dada Delices 

Kείμενο: Ελένη Μανίκα

Από το τεύχος 152 (Ιούλιος/Αύγουστος 2013) του περιοδικού Z+G.