Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
GELATO αλά ΓΚΡΕΚΑ
GELATO αλά ΓΚΡΕΚΑ

Αναζητώντας 3 γεύσεις που να μυρίζουν... Ελλάδα, επισκεφτήκαμε 3 εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους gelaterie του κέντρου της Αθήνας. Τα όσα είδαμε, ακούσαμε και δοκιμάσαμε μας έπεισαν πως ο φάκελος «Ελληνικό Gelato» θα πάει σίγουρα πολύ μακριά...

Έχοντας ως πυξίδα στο ρεπορτάζ μια πολύ ειδική κατηγορία γεύσεων, πραγματοποιήσαμε μια ενδελεχή έρευνα στο κέντρο της πρωτεύουσας, ώσπου να συναντήσουμε αυτές ακριβώς που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις αναζητήσεις μας. Και αυτό γιατί gelaterie και παγωτατζίδικα υπάρχουν πολλά, πόσω μάλλον όταν μιλάμε για το κέντρο της Αθήνας...  Η πλειοψηφία τους, μάλιστα, διακρίνεται από πραγματικά ικανοποιητικές επιδόσεις. Λίγα όμως είναι, ωστόσο, τα καταστήματα εκείνα που τολμούν να ξεστρατίσουν από την πεπατημένη προκειμένου να προσφέρουν γεύσεις πρωτότυπες και «προκλητικές», εμπνευσμένες κατά βάση όχι από παραστάσεις που παραπέμπουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αλλά από τον αστείρευτο γαστρονομικό πλούτο της ελληνικής φύσης και παράδοσης... 

Πρώτη στάση στο γλυκό αυτό οδοιπορικό αποτέλεσε το GELATO HOME CAFE (Κοραή 4 & Σταδίου), καρπός ενός business plan που γεννήθηκε το 2006 και δοκιμάστηκε με επιτυχία στη Ρόδο, προτού μεταφερθεί στην Αθήνα. Επόμενος σταθμός o αριθμός 50Α της οδού Νίκης. Το CREMINO είναι γνήσιο τέκνο της οικονομικής κρίσης και γεννήθηκε τον Απρίλιο του 2013, όταν μια οικονομολόγος επέλεξε να χαράξει μια νέα, πιο χαλαρή πορεία. Last but not least, η gelateria LE GRECHE, η οποία αν και δεν έχει ακόμη συμπληρώσει ένα χρόνο λειτουργίας, έχει ήδη καταχωρισθεί ως «θεσμός» στη συνείδηση των connaisseurs της πρωτεύουσας.

GELATO HOME CAFÉ: Το μυστικό της στοάς 


Στο GELATO HOME CAFE (Κοραή 4 & Σταδίου) ο ιδιοκτήτης Κώστας Ισχάκης μάς μιλάει για το όνειρο επέκτασης της επιχείρησής του. Με υπεύθυνο παραγωγής τον ήδη έμπειρο, παρά το νεαρό της ηλικίας του,  Ηλία Κοντό, δεν αποκλείεται τα σχέδιά του να γίνουν πραγματικότητα, καθώς η ελληνικότατη γεύση «Πεπόνι με δενδρολίβανο» που δημιούργησε ειδικά για το Ζ+G είναι ενδεικτική τού τι μπορεί να καταφέρει όποιος επιδίδεται με γενναιότητα σε καινοτόμους γευστικούς πειραματισμούς.

 ΣΥΝΤΑΓΗ:  Sorbet πεπόνι με δενδρολίβανο
 

GELATERIA CREMINO: Αγνά, ελληνικά, νόστιμα

Στη «σπιτική» gelateria CREMINO η κίνηση είναι αδιάκοπη, οι πελάτες ευχαριστημένοι και το παγωτό όπως πρέπει: αγνό, ελληνικό, νόστιμο. Αποτέλεσμα αναμενόμενο, καθώς η maestra Αθανασία Καταλιάκου δημιουργεί απίθανες γεύσεις, όπως τα «πειραγμένα» gelato που παρασκευάζει με μπίρες που προμηθεύεται από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες ή το διάσημο «τριαντάφυλλό» της. Το μυστικό της; Συνδυάζει άφοβα ό,τι προσφέρει η ελληνική φύση: «φρούτα και λαχανικά εποχής, μπαχαρικά, βότανα, λουλούδια και ασυναγώνιστο αγελαδινό, κατσικίσιο και πρόβειο ελληνικό γάλα». 

 ΣΥΝΤΑΓΗ:  Gelato με γιαούρτι και μαστίχα

 

GELATERIA LE GRECHE: Εδώ, το gelato είναι επιστήμη

Στο LE GRECHE της οδού Μητροπόλεως 16Α μια γοητευτική μαθηματικός συνδυάζει την αγάπη της για το βιοτεχνικό gelato με την επιστημονική τεχνογνωσία και την υψηλή αισθητική, και κάνει τη διαφορά προσφέροντας στην πελατεία της μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Η ανταπόκριση του κοινού μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς η Eύη Παπαδοπούλου, προτού δημιουργήσει την ευρωπαϊκών προδιαγραφών gelateria της, εκπαιδεύτηκε στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στη σχολή του διάσημου I. Massari, ενώ δάσκαλός της στο παγωτό ήταν ο μεγάλος maestro gelatiere F. Palmieri.

 ΣΥΝΤΑΓΗ:  Gelato με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Ρεπορτάζ/Επιμέλεια Φωτογράφισης: Δήμητρα Αρβανιτάκη

Φωτο: Δημήτρης Τσίτσος

Από το τεύχος 163 (Μάιος/Ιούνιος 2015) του περιοδικού Z+G.