Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Gelateria Ninnolo, ιταλικό παγωτό με κοσμοπολίτικο στιλ
Gelateria Ninnolo, ιταλικό παγωτό με κοσμοπολίτικο στιλ

Με μοναδικό design, μεγάλη προσοχή στις Α΄ ύλες και σεβασμό στο παραδοσιακό παγωτό, η gelateria Ninnolo στην Αγία Παρασκευή έχει καταφέρει να αποκτήσει φανατικούς φίλους μέσα στον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας της. Η πρώτη gelateria Ninnolo άνοιξε τις πόρτες της το καλοκαίρι του 2011 στην παραλία του Ωρωπού και γρήγορα κέρδισε τους φίλους του παγωτού στην περιοχή. Τον Ιούλιο του 2012 ανοίγει το δεύτερο κατάστημα Ninnolo, αυτή τη φορά στην Αγία Παρασκευή κοντά στην κεντρική πλατεία. Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή.

Από το όραμα στην... πράξη

Ο Γιώργος Τόμπρος σπούδασε μαγειρική στην Ιταλία αλλά η τέχνη του παραδοσιακού παγωτού ήταν αυτή που τον κέρδισε. Γυρίζοντας στην Ελλάδα, ανέλαβε μεν την οικογενειακή επιχείρηση που δεν είχε σχέση με τον κλάδο του επισιτισμού, αλλά το παγωτό που γεύτηκε στη μικρή οικογενειακή gelateria του Ιταλού φίλου του Ντανιέλε, δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό του. Δίπλα του είχε μάθει όλα τα μυστικά για το «gelato artigianale», το βιοτεχνικό παγωτό όπως φτιάχνεται στη γειτονική χώρα. Παίρνοντας την απόφαση για το άνοιγμα μιας αυθεντικής gelateria, ο κ. Γιώργος Τόμπρος μαζί με τη σύζυγό του, Ελένη Τατάκη, βρίσκουν αναπάντεχους συνοδοιπόρους. Το ζευγάρι αρχιτεκτόνων, Σπύρος και Λη Σκαφίδα, στο οποίο απευθύνθηκαν για το σχεδιασμό του καταστήματος, ενθουσιάζεται με την ιδέα και έτσι πλέον, όλοι μαζί, ως συνέταιροι, ξεκινάνε το ταξίδι στον κόσμο του βιοτεχνικού παγωτού. Πριν το άνοιγμα των καταστημάτων έγινε εκτενής έρευνα, τόσο για τις αρχιτεκτονικές γραμμές των χώρων όσο και για τις πρώτες ύλες του παγωτού. Την αρχιτεκτονική και διακοσμητική επιμέλεια και στα δύο καταστήματα έχουν η Λη και ο Σπύρος Σκαφίδας, ενώ ο κ. Τόμπρος διευθύνει με μαεστρία το εργαστήριο.

Πρωτότυπο design

Το design της gelateria σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες της είναι «ειλικρινές, όπως ακριβώς και η παρασκευή του παγωτού». Το στιλ είναι industrial, με τις σωληνώσεις ακάλυπτες ώστε να αποτελούν μέρος της διακόσμησης. Το βιομηχανικό στοιχείο συμπληρώνεται από το «εργαστηριακό», αφού το μπλε χρώμα κυριαρχεί και μάλιστα για την κάτω πλευρά των τοίχων έχει επιλεγεί το μπλε πλακάκι. “Θέλαμε ο χώρος να εκπροσωπεί τη φιλοσοφία όλα στο φως: τα προϊόντα, οι επεξεργασίες, η διαδικασία παρασκευής παγωτού. Aποφύγαμε δε, το λευκό χρώμα, που συνήθως προτιμάται σε μια κλασική gelateria, δίνοντας πιο ζεστό ύφος”, εξηγεί η κ. Λη Σκαφίδα, η οποία αν και αρχιτέκτονας, αφοσιώθηκε πλήρως στο παγωτό. Αυτή η αίσθηση του εργαστηρίου λοιπόν, «σπάει» με έπιπλα, όπως ο καφές δερμάτινος καναπές, τα ξύλινα τραπέζια και οι χειροποίητοι πάγκοι. Η πραγματική καινοτομία είναι το ανοικτό εργαστήριο. Πίσω από την κύρια αίθουσα βρίσκεται το εργαστήριο, το οποίο διαχωρίζεται από τους υπόλοιπους χώρους με τζάμι. Έτσι, όλη η διαδικασία της παρασκευής παγωτού είναι ορατή στους πελάτες, οι οποίοι μπορούν να σταθούν γύρω από το εργαστήριο και να παρακολουθήσουν την επεξεργασία των Α’ υλών και την ετοιμασία του παγωτού.

Διαφορετικά στιλ διακόσμησης δημιουργούν μια ιδιαίτερη και ζεστή ατμόσφαιρα.

Έμφαση στην επιλογή Α’ υλών

Για τους ιδιοκτήτες της gelateria Ninnolo, οι Α’ ύλες είναι το άλφα και το ωμέγα. Με πολύ κόπο αλλά και μεράκι ταξίδεψαν, έκαναν μεγάλη έρευνα και δοκίμασαν δεκάδες γεύσεις ώστε να καταλήξουν στα πιο κατάλληλα υλικά. Συνεχώς, ακόμα και σήμερα, εξαντλούν τα περιθώρια, ώστε να μπαίνουν στο εργαστήριο τους οι καλύτερες Α’ ύλες από την Ελλάδα και τον κόσμο. Προτιμούν να συνεργάζονται κατευθείαν με παραγωγούς, ώστε να είναι σίγουροι για την ποιότητα των Α’ υλών. Το γάλα το παραλαμβάνουν απαστερίωτο από μικρό παραγωγό, για τις φράουλες συνεργάζονται, επίσης κατευθείαν, με παραγωγό της Ηλείας, ενώ πολλά υλικά τα εισάγουν από Ιταλία όπως το φουντούκι, το οποίο έρχεται από το Πιεμόντε στη βόρεια Ιταλία. Έτσι, πολλές πρώτες ύλες έρχονται στην gelateria ακατέργαστες και στο εργαστήριο γίνεται όλη η επεξεργασία τους: η παστερίωση του γάλακτος, η κομποστοποίηση των φρούτων, η παρασκευή πραλίνας από φουντούκια. Αυτά τα αγνά υλικά είναι και η «μαγιά» για την παρασκευή του παγωτού. Ο κ. Τόμπρος και οι συνεργάτες του δε χρησιμοποιούν βούτυρο, ούτε κρέμα γάλακτος (χρησιμοποιείται άμυλο ρυζιού αντί για κρέμα), γεγονός που σπανίζει σήμερα στον κλάδο του βιοτεχνικού παγωτού. Όμως, ακριβώς λόγω της προσοχής στις πρώτες ύλες, το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ νόστιμο, απολαυστικό και ελαφρύ παγωτό. Και βέβαια φρέσκο, αφού η παρασκευή του παγωτού, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, γίνεται σε καθημερινή βάση στο εργαστήριο της Αγίας Παρασκευής.

Προωθητικές ενέργειες

Το concept της gelateria Ninnolo είναι στην ουσία ένα all day στέκι για όσους αγαπούν το παγωτό. Στα πλαίσια αυτά, στο κατάστημα σερβίρεται και εξαιρετικός καφές σε συνεργασία με την εταιρεία «Taf» αλλά και ροφήματα και μπύρες. Όλα όμως καταλήγουν στο να προωθήσουν το κυρίως προϊόν, που είναι το παγωτό. Την ίδια λειτουργία έχουν και τα γλυκά, πολλά από τα οποία ταιριάζουν με παγωτό αλλά και η τελευταία πρωτοβουλία των ιδιοκτητών, το Sunday Brunch. Κάθε Κυριακή, από τις 11:00 ως τις 15:00, προσφέρεται μπουφές με πολλά εδέσματα, όπως κρεατόπιτα, τάρτες, μπριός, βάφλες με marple syrup και πολλές ακόμα συνταγές εμπνευσμένες από το αμερικάνικο πρωινό αλλά και από εθνικές κουζίνες όπως οι φαχίτας και οι ιαπωνικές ομελέτες. Σκοπός είναι να γνωρίσουν οι πελάτες το κατάστημα και να έρθουν σε επαφή με το “gelato artigianale” που με τόσο μοναδικό τρόπο παρασκευάζεται στο Ninnolo. Οι ενέργειες αυτές βοηθούν τις πωλήσεις του παγωτού και κατά τη χειμερινή περίοδο και προσελκύουν πελάτες που δύσκολα θα έμπαιναν σε μια gelateria τους χειμερινούς μήνες.

Στις φωτογραφίες από αριστερά: Οι δύο μεγάλες στρογγυλές βιτρίνες προσφέρουν άψογη συντήρηση και συμβάλλουν και στο design. Tα social media στην υπηρεσία του Ninnolo...

 Hot Points 

Ανοιχτό εργαστήριο: Το «ανοιχτό» εργαστήριο αυξάνει την αξιοπιστία, προκαλεί το ενδιαφέρον και δημιουργεί έναν ακόμα λόγο για να επισκεφθούν οι πελάτες τη gelateria. Δεν είναι δε, λίγες οι φορές, που ο κόσμος εκφράζει την επιθυμία να συμμετέχει στην παρασκευή παγωτού!

Μεγάλη ποικιλία γεύσεων: Οι επιλογές στις γεύσεις είναι πολλές και εναλάσσονται ανάλογα με τις εποχές και τις Α’ ύλες: μπισκότο, nutella, zuppa inglese και άλλες πολλές. Ενδιαφέρουσες και οι γεύσεις με στέβια, σε συνεργασία με την εταιρεία «Sweete Stevia».

All day στέκι: Με καφέ, γλυκά και Sunday Brunch, το Ninnolo προσφέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση, έχοντας πάντα στο κέντρο το παγωτό. Στη χαλαρή ατμόσφαιρα all day στεκιού βοηθάει ο καναπές και οι ξύλινοι πάγκοι.

 Αυθεντικό παγωτό! 

Οι επιλογές που έχουν οι πελάτες στις γεύσεις παγωτού είναι πάρα πολλές και εναλλάσσονται ανάλογα με τις εποχές. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, οι ιδιοκτήτες της gelateria προμηθεύονται ως Α’ ύλες διάφορα εποχιακά φρούτα και μάλιστα, από μικρούς παραγωγούς, ώστε τα δώρα της φύσης να χαρίσουν όλη τη γεύση και το άρωμά τους στο τελικό προϊόν.

Συνέντευξη: Ελένη Μανίκα

Κείμενο: Λίνα Καπετάνιου

Από το τεύχος 149 (ΙΑΝ-ΦΕΒ 2013) του περιοδικού Z+G.