Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Έχουν οι συσκευασίες σας άδεια καταλληλότητας;
Έχουν οι συσκευασίες σας άδεια καταλληλότητας;

Τα υλικά συσκευασίας και η καταλληλότητά τους είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα. Η “Δήλωση Συμμόρφωσης” που υποχρεούται κάθε παραγωγός συσκευασιών να παρέχει στους πελάτες του έρχεται σαν ασπίδα να καλύψει τους επαγγελματίες (ζαχαροπλάστες, αρτοποιούς κ.ά.) έναντι κάθε πιθανού ελέγχου και να εγγυηθεί για την καταλληλότητα των υλικών.

Επειδή δεν είναι όλες οι συσκευασίες κατάλληλες, ας δούμε αναλυτικά τι σημαίνει καταλληλότητα της συσκευασίας: Σε πρώτο επίπεδο σημαίνει την ικανότητα της συσκευασίας να διατηρεί σε άριστη κατάσταση το τρόφιμο, ώστε να μην αλλοιώνεται η εμφάνισή του, ενώ πρέπει κυρίως να πληροί τις προδιαγραφές υγιεινής, δηλαδή να μην περιέχει χημικές ουσίες επικίνδυνες για την υγεία, οι οποίες κατά την επαφή με το τρόφιμο «απελευθερώνονται» και διεισδύουν σε αυτό, ή έστω όταν «απελευθερώνονται», αυτές να είναι κάτω από συγκεκριμένα επιτρεπτά όρια, τα οποία καθορίζει σχετική νομοθεσία της Ε.Ε.

Πώς ορίζεται και κατοχυρώνεται η καταλληλότητα της συσκευασίας

Η καταλληλότητα ενός υλικού συσκευασίας διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος του τροφίμου που συσκευάζεται. Για να δοθεί εγγύηση για την καταλληλότητα της συσκευασίας στον επαγγελματία πρέπει να ακολουθηθεί μία διαδικασία διερεύνησης, χρονοβόρα και πολυέξοδη. Ο παραγωγός συσκευασίας είναι υποχρεωμένος να πραγματοποιήσει χημικές αναλύσεις των Α’ υλών που χρησιμοποιεί και των τελικών συσκευασιών που παράγει. Επίσης, οι προμηθευτές των Α’ υλών του είναι υποχρεωμένοι, αφού διεξάγουν τις αντίστοιχες χημικές αναλύσεις, να τους παρέχουν τα πιστοποιητικά καταλληλότητας των υλικών που χρησιμοποιούν. Στη συνέχεια, ο παραγωγός συσκευασίας πρέπει να συγκρίνει τα αποτελέσματα των αναλύσεων με τα επιτρεπτά όρια. Αντίστοιχα, πρέπει να συγκρίνει τα αποτελέσματα με τα επιτρεπτά όρια του ελληνικού Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Από την σύγκριση προκύπτει η προδιαγραφή της συσκευασίας. Βάσει των αποτελεσμάτων των αναλύσεων, κάθε κατασκευαστής συσκευασιών υποχρεούται να υπογράψει τη λεγόμενη Δήλωση Συμμόρφωσης.

Τι είναι Δήλωση Συμμόρφωσης;

Αυτό που ορίζει ο Ελληνικός Κώδικας Τροφίμων και Ποτών, αλλά και οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί, είναι ότι οι κατασκευαστές συσκευασιών είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν στον επαγγελματία παραγωγό, ή συσκευαστή τροφίμων, μια Δήλωση Συμμόρφωσης. Με τη Δήλωση αυτή βεβαιώνεται πως έχουν διεξαχθεί όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι. Καταγράφονται αναλυτικά τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένη η συσκευασία, την κατηγορία τροφίμου για την οποία είναι κατάλληλη, καθώς και τις επιτρεπτές θερμοκρασίες των τροφίμων που επιτρέπεται να συσκευάζονται. Επίσης, αναφέρεται οπωσδήποτε, το χρονικό διάστημα που ισχύει η συγκεκριμένη Δήλωση, καθώς και το ότι πρέπει να ανανεώνεται με τη λήξη της ή με αλλαγή των προδιαγραφών. Είναι προφανές ότι, από τη στιγμή που ο επαγγελματίας έχει στα χέρια του τη «Δήλωση Συμμόρφωσης» από τον κατασκευαστή των συσκευασιών του, για οποιαδήποτε πλημμελή συσκευασία από κει και πέρα, την ευθύνη την έχει ο παραγωγός της συσκευασίας. Ο επαγγελματίας πρέπει να φυλάει όλες τις Δηλώσεις Συμμόρφωσης και να τις επιδεικνύει στον εκάστοτε έλεγχο, ώστε να είναι καλυμμένος απέναντι στο νόμο.

Ασπίδα σε ελέγχους

Είναι γνωστό ότι σε σοβαρές περιπτώσεις ελέγχων, επιβάλλεται πρόστιμο. Μία από αυτές είναι η απουσία της “Δήλωσης Συμμόρφωσης”, όπου το ελάχιστο πρόστιμο κυμαίνεται στα 2.000 ευρώ και επιβάλλεται στον κατασκευαστή του υλικού, που δεν έδωσε την Δήλωση αλλά και στον επαγγελματία που έκανε χρήση, χωρίς να την έχει στην κατοχή του, ασχέτως της ποιότητας της εν λόγω συσκευασίας. 

 

Άρθρο: Γεώργιος Κουβουτσάκης

Aπό το τεύχος 143 (IAN-ΦΕΒ 2012) του περιοδικού Z+G