Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Aβγά έργα τέχνης από 5 Έλληνες δημιουργούς
Aβγά έργα τέχνης από 5 Έλληνες δημιουργούς

Το Πάσχα πλησιάζει και τα ζαχαροπλαστεία θα γίνουν για μια ακόμα φορά το «talk of the town» χάρη στις υπέροχες βιτρίνες τους που θα γεμίσουν με σοκολατένιες λιχουδιές και αβγά, που δεν θα έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αληθινά έργα τέχνης. Μιας τέχνης που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις και κυρίως, σ’ αυτή της γεύσης!

Σοκολατένια μπιζουτιέρα....

Τάσος Πρωτοψάλτης (Ζαχαροπλαστείο “Cream & Chocolate”, Καθηγητής στο ΙΕΚ LE MONDE)

Ο Τάσος Πρωτοψάλτης, καθηγητής του ΙΕΚ LE MONDE και ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου Cream & Chocolate δημιούργησε ένα απαιτητικό από τεχνική άποψη αβγό, το οποίο για να αποκτήσει το “μεταλλικό” του φινίρισμα, ψεκάστηκε με βούτυρο του κακάο, σοκολάτα και μπρονζέ χρώμα ζαχαροπλαστικής.

«Αν και η πρότασή μου είναι αρκετά εξεζητημένη, θα πρότεινα στους συναδέλφους ζαχαροπλάστες να επιμείνουν στην ομορφιά της απλότητας. Μίνιμαλ σχέδια, καλοδουλεμένα και με όμορφα χρώματα θα δώσουν ένα αποτέλεσμα ταιριαστό με τη μόδα και τις τάσεις της εποχής. Για τους μικρούς καταναλωτές, οι ζαχαροπλάστες θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τους επίκαιρους ήρωες των κόμικς και τις παιδικές ταινίες αντλώντας από εκεί τη θεματολογία τους. Όσο για τα υλικά μας, η καλή σοκολάτα είναι το πρώτο ζητούμενο, ενώ για τις διακοσμητικές λεπτομέρειες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι βάζει η φαντασία μας».

 

Tάσος Πρωτοψάλτης: "Επειδή το μυστικό είναι οι δημιουργίες μας να μην έχουν εμφανείς ατέλειες τα σημεία κοπής επιλέγουμε να τα καλύψουμε με μπορντούρες και στη συνέχεια ψεκάζουμε με μπρονζέ ή μεταλλιζέ χρώμα ζαχαροπλαστικής."

 

Αβγό - κουκουβάγια από βάφλα

Διονύσης Αλέρτας (Ζαχαροπλαστείο “Ivoire”)

Ο Διονύσης Αλέρτας ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου IVOIRE προτείνει ένα πολύ πρωτότυπο αβγό - κουκουβάγια σε μίνιμαλ ύφος. «Προτίμησα να δουλέψω μ’ ένα ασυνήθιστο υλικό, όπως η βάφλα, στην οποία έδωσα σοκολατένια όψη ψεκάζοντάς την με σοκολάτα Guanaja 70%, δίνοντας ένα ωραίο, ματ τελείωμα. Θα συμβούλευα όλους τους συναδέλφους να μη μιμούνται αυτά που βλέπουν αλλού, αλλά να προσπαθούν να δημιουργούν πράγματα που να φέρουν τη δική τους υπογραφή και να μαρτυρούν το προσωπικό τους στιλ. Στα υλικά χρειάζεται τόλμη και πρωτοτυπία. Ένα πασχαλινό αβγό δεν είναι υποχρεωτικό να φτιαχτεί εξολοκλήρου από σοκολάτα. Μια pate sucree με τζιαντούγια για παράδειγμα, που είναι εύπλαστη, μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί με εντυπωσιακά αποτελέσματα, ενώ παράλληλα είναι κάτι που μπορεί να φαγωθεί πιο εύκολα. Η αισθητική τώρα των πασχαλινών αβγών είναι κάτι που χρειάζεται ψάξιμο και ενημέρωση. Οι αφαιρετικές γραμμές και ο μινιμαλισμός έχουν τον πρώτο λόγο φέτος, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα πασχαλινά αβγά είναι ένα πολύ ωραίο δώρο που μπορεί να απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες».

Διονύσης Αλέρτας: "Μπορείτε να «κλέψετε» τις εντυπώσεις ακόμη και χωρίς να χρησιμοποιήσετε ως βάση τη σοκολάτα... Εδώ η επιλογή της βάφλας θα ενθουσιάσει στη γεύση ενώ το οπτικό αποτέλεσμα χάρη στη μέθοδο του ψεκασμού είναι άριστο!"

 

Πασχαλινή «τραμπάλα»

Σπύρος Πεδιαδιτάκης (Ζαχαροπλαστείο “Durée du Goût”)

Η πρόταση του Σπύρου Πεδιαδιτάκη από το ζαχαροπλαστείο Durée du Goût παίζει με τους όγκους και τις ισορροπίες και ξεφεύγει αρκετά από το κλασικό σχήμα του αβγού. «Η έρευνα κάθε ζαχαροπλάστη για τα Πασχαλινά αβγά πρέπει να ξεκινάει αρκετά νωρίτερα μέσα στη χρονιά. Ξένα περιοδικά, ιστοσελίδες σημαντικών pastry chef, ακόμα και οι τάσεις της μόδας στα ρούχα, το σινεμά κ.λπ. μπορούν να γίνουν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία πραγματικά πρωτότυπων δημιουργιών. Το κύριο υλικό μας καλό είναι να είναι σοκολάτα και μάλιστα καλής ποιότητας. Από εκεί και πέρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα υλικά, όπως καρύδα, φύλλα χρυσού, πάστα ζάχαρης κλπ. Πάντα όμως θα πρέπει να φροντίζουμε το αποτέλεσμα να είναι καλαίσθητο και χαρούμενο με ανοιξιάτικα χρώματα, αφού αφορά μια χαρούμενη γιορτή».

 

Σπύρος Πεδιαδιτάκης: Τα σοκολατένια αυγά δεν είναι (μόνο) διακοσμητικά στοιχεία! Πρόκειται πάνω απ΄όλα για μια λιχουδιά που θα πρέπει να είναι φρέσκια και φτιαγμένη από άριστης ποιότητας σοκολάτα, καθώς απευθύνεται σε μικρούς καταναλωτές!

 

Minion από πλαστική σοκολάτα

Κώστας Παπαδόπουλος (Ζαχαροπλαστείο “Βυζάντιο”, Καθηγητής στο ΙΕΚ LE MONDE)

O Kαθηγητής του ΙΕΚ LE MONDE και ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου “Βυζάντιο” Κώστας Παπαδόπουλος, δημιούργησε μια δημοφιλή παιδική φιγούρα με διακόσμηση φτιαγμένη από πλαστική σοκολάτα. «Τα πασχαλινά αβγά των ζαχαροπλαστείων πρέπει να είναι εμπορικά. Γι’ αυτό πρέπει να μελετάμε τις τάσεις και ειδικά τις προτιμήσεις των παιδιών που είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές πασχαλινών αβγών. Οι παιδικές φιγούρες που κάνουν θραύση φέτος είναι τα Μίνιονς και το Τούρμπο σαλιγκάρι! Σαν υλικό διακόσμησης προτείνω την πλαστική σοκολάτα, που δίνει άριστα αποτελέσματα με πολύ καλή γεύση. Επίσης, ένας σημαντικός παράγοντας επιτυχίας, είναι να χρησιμοποιούμε άριστης ποιότητας σοκολάτα».

Κώστας Παπαδόπουλος: Η πλαστική σοκολάτα είναι ένα ιδιαίτερα εύκαμπτη και επομένως ιδανική για να δημιουργήσετε τις απαιτητικές λεπτομέρειες των ηρώων των παιδιών, όπως είναι τα μίνιονς που έχουν πολλές καμπύλες και περίεργες ενώσεις.

 

Σοκολατένιο... Angry bird!

Στέφανος Διαμαντόπουλος (Ζαχαροπλαστείο “Le Votre Piree”)

Ο σοκολατιέ – ζαχαροπλάστης Στέφανος Διαμαντόπουλος, ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου Le Votre Piree δημιούργησε ένα “παιδικό” σοκολατένιο αβγό από δίχρωμη σοκολάτα με μια φιγούρα από τα δημοφιλή Angry Birds.

«Οι καταναλωτές λόγω κρίσης έχουν ανάγκη από μια αισιόδοξη νότα και το Πάσχα είναι μια γιορτή που προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Οι αγαπημένοι ήρωες των παιδιών, τα Μίνιονς, τα angry Birds, οι Lalaloopsy, θα είναι η πρώτη μας επιλογή, ενώ δεν θα λείπουν και οι προτάσεις μας για μεγαλύτερους καταναλωτές σε πιο ρομαντικά ανοιξιάτικα μοτίβα και όμορφα χρώματα. Όσο για τη σοκολάτα που θα χρησιμοποιήσετε, μια πολύ καλή ιδέα θα ήταν να την αρωματίσετε με μπαχαρικά, αρώματα λουλουδιών κ.λπ. για ένα πιο ιδιαίτερο γευστικό αποτέλεσμα!».

Στέφανος Διαμαντόπουλος: "Τα δημοφιλή παιχνίδια, αληθινά ή ψηφιακά, για μικρά ή... μεγάλα παιδιά είναι μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για κάθε ζαχαροπλάστη που θέλει οι προτάσεις του να είναι καλαίσθητες και ταυτόχρονα, σύμφωνες με τις τάσεις!"

Επιμέλεια: Λία Παπαναστασίου

Φωτό: Φώτης Καραπιπέρης (Studio Verve)

Από το τεύχος 155 (Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2014) του περιοδικού Z+G.