A  A  A +
Πίσω
Τούρτα εκμέκ παγωτό
Τούρτα εκμέκ παγωτό

Υλικά

Για το καταΐφι:
Φύλλο καταΐφι 1.000 γρ
Βούτυρο γάλακτος 150 γρ
Βούτυρο 82% 1/1 150 γρ
Αμύγδαλο αναποφλοίωτο 300 γρ
Για το σιρόπι:
Ζάχαρη 600 γρ
Νερό 1000 ml
Για το παγωτό εκμέκ καταΐφι:
Γάλα 1.000 ml
Βάση παγωτού 100 γρ
Ζάχαρη 250 γρ
Κρέμα γάλακτος 35% 100 ml
Γεύση μαστίχα 120 γρ

Βήματα

Εκτέλεση

Για το καταΐφι: Ανοίγουμε με το χέρι μας το φύλλο καταΐφι να αφρατέψει. Αλείφουμε ένα ταψάκι με βούτυρο γάλακτος και βούτυρο 82% 1/1, το οποίο έχουμε λιώσει και είναι χλιαρό. Στρώνουμε το φύλλο καταΐφι σε όλη τη βάση του ταψιού και απλώνουμε χοντροκομμένο αμύγδαλο. Απλώνουμε ακόμη μια στρώση φύλλο μέχρι το ύψος του 1,5 εκ. Ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά. Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε (ζεστό καταΐφι - κρύο σιρόπι). 

Για το παγωτό εκμέκ: Παστεριώνουμε το μείγμα στους 85°C και το βάζουμε στην παγωτομηχανή. Στη συνέχεια, το καταψύχουμε.

Μοντάρισμα: Σε ένα τσέρκι τοποθετούμε πρώτα τη βάση καταΐφι και απλώνουμε γλυκό του κουταλιού βύσσινο. Γεμίζουμε με παγωτό εκμέκ και αφήνουμε να παγώσει. Στη συνέχεια ξεφορμάρουμε, επικαλύπτουμε με λιωμένη λευκή σοκολάτα, γαρνίρουμε περιμετρικά με σιροπιασμένο καταΐφι και διακοσμούμε με τριμμένο αμύγδαλο. 

Συνταγή: Νίκη Πρωτοψάλτη

Φωτό: Φώτης Καραπιπέρης

Από το τεύχος 108 (Μάιος/Ιούνιος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.