Για το καταΐφι: Ανοίγουμε με το χέρι μας το φύλλο καταΐφι να αφρατέψει. Αλείφουμε ένα ταψάκι με βούτυρο γάλακτος και βούτυρο 82% 1/1, το οποίο έχουμε λιώσει και είναι χλιαρό. Στρώνουμε το φύλλο καταΐφι σε όλη τη βάση του ταψιού και απλώνουμε χοντροκομμένο αμύγδαλο. Απλώνουμε ακόμη μια στρώση φύλλο μέχρι το ύψος του 1,5 εκ. Ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά. Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε (ζεστό καταΐφι - κρύο σιρόπι).
Για το παγωτό εκμέκ: Παστεριώνουμε το μείγμα στους 85°C και το βάζουμε στην παγωτομηχανή. Στη συνέχεια, το καταψύχουμε.
Μοντάρισμα: Σε ένα τσέρκι τοποθετούμε πρώτα τη βάση καταΐφι και απλώνουμε γλυκό του κουταλιού βύσσινο. Γεμίζουμε με παγωτό εκμέκ και αφήνουμε να παγώσει. Στη συνέχεια ξεφορμάρουμε, επικαλύπτουμε με λιωμένη λευκή σοκολάτα, γαρνίρουμε περιμετρικά με σιροπιασμένο καταΐφι και διακοσμούμε με τριμμένο αμύγδαλο.
Συνταγή: Νίκη Πρωτοψάλτη
Φωτό: Φώτης Καραπιπέρης
Από το τεύχος 108 (Μάιος/Ιούνιος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.