A  A  A +
Πίσω
Stollen από τη Γερμανία
Stollen από τη Γερμανία


Υλικά

Για τα φρούτα
Ανάμεικτα γλασαρισμένα φρούτα 250 γρ.
Σταφίδες 250 γρ.
Μαύρο ρούμι ή χυμός
πορτοκαλιού 3 κ.τ.γ.
Για τη ζύμη
Ξηρή μαγιά 1 πακέτο
Ζεστό νερό 185 γρ.
Γάλα 160 γρ.
Μέλι 85 γρ.
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 850 γρ.
Αβγό 1
Ανάλατο βούτυρο 125 γρ.
Ξύσμα λεμονιού 1 κ.τ.γ.
Αλάτι 1 κ.τ.γ.
Μοσχοκάρυδο ½ κ.τ.γ.
Αμύγδαλα 125 γρ. ψημένα και καβουρδισμένα
Λάδι για το σκεύος
Για τη γέμιση
Κανέλα 2 κ.τ.γ.
Ζάχαρη 3 κ.τ.γ.
Για το γαρνίρισμα
Άχνη ζάχαρη 125 γρ.

Βήματα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε τα φρούτα, τις σταφίδες και το ρούμι, τα σκεπάζουμε και αναμειγνύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σε διαφορετικό σκεύος με ζεστό νερό, τοποθετούμε τη μαγιά μέχρι να μαλακώσει, ενώ παράλληλα ζεσταίνουμε το γάλα και το προσθέτουμε σε αυτήν με μέλι και 250 γρ. αλεύρι. Καλύπτουμε το μείγμα με διάφανη μεμβράνη και περιμένουμε 30 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει. Αφού φουσκώσει, προσθέτουμε τα φρούτα, το αβγό, το βούτυρο, τα αμύγδαλα, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και 500 γρ. αλεύρι και ζυμώνουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι η ζύμη να γίνει αφράτη και πολύ ελαστική. Την τοποθετούμε σε λαδωμένο σκεύος, τη σκεπάζουμε και περιμένουμε 1 ώρα να διπλασιαστεί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και ψήνουμε το ψωμί για 25 λεπτά. Σερβίρουμε, πασπαλίζοντάς το με άχνη ζάχαρη.

Από το τεύχος 93 (ΝΟΕ-ΔΕΚ 2011) του περιοδικού Α-Ζ