A  A  A +
Πίσω
Ψωμί αρωματισμένο με μαστίχα
Ψωμί αρωματισμένο με μαστίχα

Υλικά

Αλεύρι σκληρό κίτρινο 2.000 γρ.
Αλεύρι 70% δυνατό 2.000 γρ.
Σιμιγδάλι ψιλό 1.000 γρ.
Νερό 3.200 ml
Αλάτι 100 γρ.
Μαστίχα 3 γρ.
Μέλι 10 γρ.
Προζύμι 1.500 γρ.
Μαγιά 50 γρ.

Βήματα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το προζύμι με το νερό μέχρι να διαλυθεί. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τη μαγιά στο ζυμωτήριο και ζυμώνουμε για 4 λεπτά στην 1η ταχύτητα. Κατόπιν προσθέτουμε τη μαγιά και ζυμώνουμε για 10 – 12 λεπτά στη 2η ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές ζυμάρι. Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Κόβουμε σε κομμάτια των 800 γρ. και πλάθουμε σε σχήματα της αρεσκείας μας. Στοφάρουμε για περίπου 30 λεπτά στους 35°C με 75% υγρασία. Φουρνίζουμε στους 220°C για 55 λεπτά περίπου με λίγο ατμό. Τα τελευταία 10 – 15 λεπτά ανοίγουμε το τάπερ.

 Tip:  Φίνο άρωμα

Ήδη από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τα ψωμιά των σουλτάνων αρωματίζονταν με μαστίχα, συνήθεια που συνεχίστηκε από τους  Έλληνες της Πόλης. Η συνταγή που προτείνουμε, έχει διακριτικό άρωμα μαστίχας και μελιού.

Συνταγή: Βασίλης Βλάχος

Φωτό: Φώτης Καραπιπέρης, "Studio Verve"

Από το τεύχος 112 (Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2015) του περιοδικού Α-Ζ.