A  A  A +
Πίσω
Cozonac από τη Ρουμανία
Cozonac από τη Ρουμανία


Υλικά

Αλεύρι 2 ½ κ.τ.γ. & 870 γρ.
Γάλα 125 γρ. & 125 γρ. & 65 γρ.
Κρόκοι αβγών 4
Πολύ λεπτή ζάχαρη 185 γρ.
Σκούρες ή ξανθές σταφίδες 100 γρ.
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Λιωμένο βούτυρο 100 γρ.
Μαύρο ρούμι 1 κ.τ.γ.
Εκχύλισμα βανίλιας 1 κ.τ.γ.
Έλαιο canola 1 κ.τ.γ.
Καρύδια 30 γρ.
Άχνη ζάχαρη (προαιρετικά) 125 γρ.

Βήματα

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε τα 125 γρ. γάλα με 2 ½ κ.τ.γ. αλεύρι μέχρι να βράσουν και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ζεσταίνουμε άλλα 125 γρ. γάλα μέχρι να έρθει σε χλιαρή θερμοκρασία, το προσθέτουμε σε μπολ με μαγιά και αναμειγνύουμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Ζεσταίνουμε τα υπόλοιπα 65 γρ. γάλα και τα αδειάζουμε στο μίξερ. Αναμειγνύουμε καλά, προσθέτοντας σιγά σιγά τους κρόκους αβγών, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το ξύσμα λεμονιού, το μείγμα της μαγιάς και τα 870 γρ. αλεύρι. Ζυμώνουμε για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στον κάδο. Προσθέτουμε το ρούμι, το εκχύλισμα βανίλιας και το έλαιο canola και ζυμώνουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Καλύπτουμε τη ζύμη με λαδόκολλα και μόλις διπλασιαστεί, προσθέτουμε λίγο βούτυρο και ζυμώνουμε για άλλα 5-10 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Τοποθετούμε τη ζύμη σε στρογγυλό ταψί, τη σκεπάζουμε με λαδόκολλα και την ψήνουμε μέχρι να φουσκώσει καλά. Χτυπάμε 1 μεγάλο κρόκο αβγού με 1 κουταλιά κρύο νερό και αλείφουμε τη ζύμη, αφού πρώτα τη βγάλουμε από το φούρνο. Την τοποθετούμε ξανά και την ψήνουμε για 1 ώρα ακόμα. Όταν το ψωμί ψηθεί, το απομακρύνουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε και προαιρετικά γαρνίρουμε με άχνη ζάχαρη ή καρύδια.

Από το τεύχος 93 (ΝΟΕ-ΔΕΚ 2011) του περιοδικού Α-Ζ