Ζυμώνουμε όλα τα υλικά στη χαμηλή ταχύτητα για 3’ και 5’ στη γρήγορη. Προσθέτουμε τις σταφίδες κατά το τελευταίο λεπτό του ζυμώματος (θερμ. ζύμης 28°C). Τοποθετούμε τη ζύμη σε σκεύος και σκεπάζουμε με πανί για 1 ώρα. Στη συνέχεια ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια για να φύγει ο αέρας. Κόβουμε τεμάχια 100 γρ., τα πλάθουμε στρογγυλά, τα τοποθετούμε σε αλευρωμένο πάγκο και τα σκεπάζουμε με πανί. Μετά από 5-10’ ξεκούρασης, ανοίγουμε μια οπή σε κάθε μπάλα με την άκρη του πλάστη και με τα δάχτυλα περιστρέφουμε έτσι ώστε να διαμορφωθεί το άνοιγμα της οπής σε 4-5 εκ. Τοποθετούμε τα bagels σε λαδόκολλα, τα ξανασκεπάζουμε με πανί για 15-20’ για να διογκωθούν. Βράζουμε το μείγμα εμποτισμού και τα βυθίζουμε για 30 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά τους. Τα στραγγίζουμε για 2’, τα αλείφουμε με το μείγμα της επάλειψης και μετά προσθέτουμε το μείγμα του ντεκόρ. Ψήνουμε στους 200°C για 15-20’ με λίγο ατμό.
Ιδέα!
Τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, όπως το βύσσινο, είναι ιδανικά για να γεμίσουμε τα bagels. Η ψίχα χάρη στη σφιχτή δομή της φυλακίζει το πλούσιο σιρόπι παραμένοντας στη θέση της χωρίς να μαλακώνει.
Συνταγή: Ελένη Καμάρδα
Φωτό: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Από το τεύχος 110 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.