A  A  A +
Πίσω
Αρωματικά ρολάκια με κανέλα
Αρωματικά ρολάκια με κανέλα

Υλικά

Για ζύμη:
Αλεύρι 55% 1.400 γρ.
Γάλα χλιαρό 440 ml
Μαργαρίνη 240 γρ.
Αλάτι 10 γρ.
Μαγιά 40 γρ.
Προζύμι (χυλός) 12 ωρών 800 γρ.
Κάρδαμο – κανέλα – μαχλέπι από 2,5 γρ.
Για γέμιση:
Βούτυρο λιωμένο 160 γρ.
Ζάχαρη 240 γρ.
Κανέλα 5 γρ.
Για επάλειψη:
Αβγό 1 τμχ.
Ζάχαρη, κανέλα
Για προζύμι (χυλό) 12 ωρών:
Αλεύρι 70% 500 γρ.
Ζάχαρη 50 γρ.
Ξηρή μαγιά 5 γρ.
Νερό 750 γρ.

Βήματα

Εκτέλεση

Για προζύμι: Ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά (προσοχή: σε πλαστικό σκεύος) και τα αφήνουμε στο ψυγείο (4°C) σκεπασμένα με βαμβακερό πανί για 12 ώρες.

Για ρολάκια: Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης και μόλις σχηματιστεί ένα λείο ζυμάρι, το τοποθετούμε στο ψυγείο (στους 5°C) σκεπασμένο με πανί και νάιλον για 6 ώρες. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και την ανοίγουμε με πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα. Αλείφουμε την επιφάνειά της με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. Τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε σε φέτες 3 – 4 εκατοστών. Κατόπιν, αραδιάζουμε τα κομμάτια σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ψήνουμε στους 180°C για 20’.

 Info:  Σε αντίθεση με τα ρολάκια που φτιάχνονται με σφολιάτα ή άλλες ζύμες, αυτά που έχουν φτιαχτεί με τη μέθοδο της βραδείας αρτοποίησης έχουν μεγάλη διατηρησιμότητα και τρώγονται ευχάριστα και τις επόμενες μέρες. 

Συνταγή: Ελένη Καμάρδα

Φωτό: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Από το τεύχος 109 (Ιούλιος/Αύγουστος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.