Γλώσσες

NEA

A  A  A +
Πίσω
Λαμπρή γιορτή στα Κουφάλια για την Παγκόσμια Ημέρα Ψωμιού
Λαμπρή γιορτή στα Κουφάλια για την Παγκόσμια Ημέρα Ψωμιού

Το Σωματείο Αρτοποιών Υπαίθρου Θεσσαλονίκης τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ψωμιού (16 Οκτωβρίου), διοργανώνοντας τη Γιορτή Ψωμιού στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης. Πλήθος κόσμου από τις γύρω περιοχές συμμετείχε στην εκδήλωση, όπου τον κύριο λόγο είχε το ψωμί αλλά και τα κάθε λογής παραδοσιακά αρτοποιήματα...

Με αφορμή την 16η Οκτωβρίου, η οποία έχει ανακηρυχθεί ως η παγκόσμια ημέρα ψωμιού, πραγματοποιήθηκε η «Γιορτή Ψωμιού στην Ύπαιθρο» από το Σωματείο Αρτοποιών Υπαίθρου Θεσσαλονίκης (13-15/10). Στην εκδήλωση μάλιστα συμμετείχε ενεργά η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών ενώ την ΟΑΕ εκπροσώπησε ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Μούσιος και ο γ.γ. κ. Χρήστος Κούτσικος.

Επί τρεις ημέρες, η κεντρική πλατεία Κουφαλίων (πλατεία Δημαρχείου) γέμισε αρώματα, γεύσεις αλλά και παιδικές φωνές, καθώς περισσότεροι από 800 μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις. Την παράσταση έκλεψε η παραδοσιακή «μηλίγκα», ένα παραδοσιακό αρτοσκεύασμα της Ανατολικής Ρωμυλίας, που παρασκευάζεται αποκλειστικά στην περιοχή των Κουφαλίων. Επιπλέον, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων έφτιαξαν σάντουιτς μήκους δύο μέτρων, εκπαιδεύοντας παράλληλα στην τέχνη του σεφ τους μικρούς επισκέπτες. Στο τέλος, μόλις ολοκληρώνονταν οι συγκεκριμένες παρασκευές, τα σάντουιτς κόπηκαν σε ατομικές μερίδες και μοιράστηκαν στους επισκέπτες.

Πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις

Κατά τη διάρκεια της «Γιορτής Ψωμιού» έγιναν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις για τα σχολεία, τα παιδιά και την οικογένεια με επίκεντρο το ψωμί. Ξεχώρισταν, ομιλίες για την υγιεινή διατροφή και τη θρεπτική αξία του ψωμιού από ειδικούς διατροφολόγους ενώ υπήρχαν κεντρικά σταντ όπου παρουσία ειδικών της τέχνης του άρτου, έγινε διάλογος για ζητήματα που αφορούν τον κλάδο, αλλά και την ενημέρωση του καταναλωτή για θέματα σχετικά με τη βιοτεχνική αρτοποιία. Επίσης, στα «εργαστήρια ζυμαριού» παρουσιάστηκαν εικαστικές δημιουργίες ενώ έγιναν και παιχνίδια με ζυμάρι από ομάδα καλλιτεχνών που δημιουργούσαν μαζί με μικρούς και μεγάλους. Τέλος έγιναν μαθήματα για την προετοιμασία του ζυμαριού σε όλες τις φάσεις της επεξεργασίας του...

 

Στις φωτογραφίες από αριστερά: Ο κ. Μποχωρίδης στα εγκαίνια, παρουσία των κ.κ. Μούσιου και Κούτσικου (πρόεδρος και γ.γ. ΟΑΕ). Οι αρτοποιοί παρασκεύασαν και μοίρασαν στους επισκέπτες της γιορτής τοπικές σπεσιαλιτέ μεταξύ των οποίων και την "μηλίγκα", παραδοσιακό αρτοσκεύασμα της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Στις φωτογραφίες: Πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων ενθουσίασαν τους επισκέπτες της γιορτής!

Ρεπορτάζ: Τάκης Κορμπάκης

Από το τεύχος 99 (ΝΟΕ/ΔΕΚ 2012) του περιοδικού Α-Ζ